Broekhuizerdijk 16d, 5962 NM Melderslo

 

Openluchtmuseum de Locht in Melderslo gaat over het leven van vroeger op het platteland van Noord-Limburg. In dit historisch museum kun je zien hoe men vroeger leefde, woonde en werkte in deze regio.

Daarnaast besteedt het museum ook aandacht aan de moderne tijd, zoals champignons en asperges in een moderne productie, maar ook glastuinbouw en alle moderne toepassingen van 'food'. Naast de vaste collectie zijn er altijd verschillende wisselexposities te zien.

Van boerderij tot museum

De naam van Openluchtmuseum de Locht is afgeleid van een ontgonnen veld ('Lochtsveld'). Op de plek van het museum stond begin 19e eeuw een woonstalhuisje dat is uitgebouwd tot de langgevelboerderij die als begingebouw dient van het huidige museum. Openluchtmuseum de Locht bestaat sinds 1990 en is dusdanig groot dat je niet binnen een paar uurtjes bent uitgekeken.

Paviljoens en gebouwen

Het grote terrein van Openluchtmuseum de Locht is bevat verschillende paviljoens - kinderpaviljoen, champignonpaviljoen, glastuinbouwpaviljoen, aspergepaviljoen - en een groot aantal historische gebouwen, waaronder een woonhuis anno 1950, een woonstalhuisje anno 1860, melkfabriekje, landbouwschuur, smederij, zadelmakerij, stroopmakerij, dorsmanege, schaapskooi, een historische boerderij anno 1320, kapel, bierbrouwerij, klompenmakerij, veldschuur en een bakhuisje.

Kinderactiviteiten

Bij Openluchtmuseum de Locht vinden regelmatig activiteiten plaats die ook leuk zijn voor kinderen, zoals demonstraties oude ambachten, een veilingklok die speciaal draait voor kinderen en op iedere laatste zondag van de maand mogen kinderen brood bakken in het bakhuisje.

Verkleedkist

In het jeugdhonk van het museum staat een verkleedkist met kleding van vroeger. Kinderen mogen de kleding aan doen. Als je vervolgens een leuke, grappig of mooie selfie maakt en die naar het museum mailt, dan kom je misschien wel op de facebookpagina of de website van Museum de Locht!

Wanneer open?

Van april t/m oktober is Openluchtmuseum de Locht van dinsdag t/m zondag geopend en van november t/m maart iedere woensdag, zaterdag en zondag. De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur.

GanzenBlox

Wist je dat Openluchtmuseum De Locht het eerste museum ter wereld is dat is nagebouwd in Roblox? GanzenBLOX is een mix van het ouderwetse ganzenbord en het hedendaagse Roblox. Deze interactieve bord-game neemt je mee op ontdekkingstocht in Openluchtmuseum de Locht.

Het spel bestaat uit drie delen:

  • Een quiz waarmee de bezoekers in Roblox op speurtocht gaan;
  • Het GanzenBLOX-bordspel, een mix van het bekende ganzenbord en het hedendaagse Roblox;
  • Én het volledige Openluchtmuseum de Locht nagebouwd in Roblox, te bezoeken wanneer je maar wil.
  • Leeftijd 0 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor
  • Outdoor