Week van de Lentekriebels 

Wat vertel jij je kind over de bloemetjes en de bijtjes? 

Het praten over seksualiteit met je kinderen kan in elke levensfase een uitdaging zijn. Als ouder zoek ik regelmatig online naar hulp bij de seksuele opvoeding van mijn kinderen, maar met zoveel informatie op internet is het lastig om de juiste bronnen te vinden. Gelukkig is Stichting Opvoeden een betrouwbare bron die vaak wordt gebruikt door het CJG. In deze blog deel ik informatie van Stichting Opvoeden over hoe je het gesprek over seksualiteit kunt voeren met kinderen in verschillende levensfasen. Maar een Go-Kids blog is natuurlijk niet compleet als er niet leuke uitjes instaan die aansluiten bij dit onderwerp. De uitjes tips vind je onderaan deze blog! 

Lentekriebels Go-Kids Limburg

Wat is seksuele en relationele vorming eigenlijk?
Seksuele en relationele vorming is de begeleiding en ondersteuning van je kind(eren) in hun seksuele ontwikkeling. Het biedt een veilige omgeving waarin ze zich op zowel seksueel als relationeel gebied kunnen ontwikkelen. Dit omvat:Dit in de breedste zin van het woord, dus;

  • het ontdekken van het eigen lijf;
  • het ontwikkelen van (seksuele) gevoelens;
  • zien dat seksualiteit ook te maken heeft met liefde, relaties, vriendschap, vertrouwen,
  • veiligheid, lekker in je vel zitten, eerlijkheid en grenzen en wensen aangeven (zeggen wat je wel en niet wilt).
  • In hoeverre moet ik het internet- en sociale mediagebruik van mijn kind controleren? (8-12 jaar, 12+ jaar)

On-line informatie voor ouders en kinderen 
Heel veel informatie over seksuele opvoeding is online te vinden. Stichting Opvoeden heeft in beeld gebracht waar ouders en kinderen online hun informatie vandaag halen over deze opvoeding. Kijk hier voor een handig overzicht  

Onderzoek 
Stichting Opvoeden heeft in samenwerking met de Rutgers stichting een onderzoek gedaan naar het onderwerp seksuele opvoeding en hoe het leeft bij ouders en aan welke informatie en ondersteuning er behoefte is. Vragen die aan de orde kwamen zijn oa: 

  • Hoe bespreken ouders seksuele opvoeding met hun kinderen en hoe makkelijk/moeilijk is dat? Welke rol spelen (social) media daarbij?
  • Wat zijn de meest gestelde vragen en waar vinden ouders een antwoord op hun vragen?
  • Hebben ouders behoefte aan hulp of ondersteuning bij de seksuele opvoeding?
  • Welke rol heeft de school en welke rol zou deze moeten spelen?

271 ouders met kinderen in de leeftijd van 2 tot 18 jaar deden mee (respons 32%). Daarvan heeft 9% een kind jonger dan 4 jaar, 45% een kind tussen de 4 en 12 jaar en 46% een kind tussen de 12 en 18 jaar. 

Ouders zijn bezig met seksuele opvoeding en denken dit vaak ook op de juiste manier te doen. Dit houdt in voor ouders

  • van peuters: benoemen van de geslachtsdelen en verschillen tussen jongens en meisjes.
  • van basisschoolkinderen: praten over lichamelijke veranderingen en vragen van kinderen over seksualiteit eerlijk beantwoorden.
  • van kinderen op de middelbare school: uitleg geven over seks en voorbehoedsmiddelen en hun kinderen waarschuwen voor mensen met verkeerde bedoelingen.

Meeste ouders praten af en toe of vaker over seksuele opvoeding met hun kind en vinden dit vaak niet moeilijk. Ouders praten hier voornamelijk over wanneer het kind zelf met vragen komt of naar aanleiding van gebeurtenissen in de omgeving. Lichamelijke veranderingen zijn makkelijk om over te praten. Seks en het aangeven van grenzen zijn moeilijkere onderwerpen. Lees hier meer over dit onderzoek 

Op zoek naar tips als het gaat om de sexuele opvoeding van je kind?

Het CJG Midden-Limburg heeft een webinar gepland staan voor 24 april 2024 waar ouders zich voor kunnen inschrijven die kinderen hebben in de basisschool leeftijd. Je krijgt hier informatie en tips rondom dit thema. Schrijf je hier in

Er nog vele andere manieren om aandacht te geven aan de Week van de Lentekriebels. 

We gaan natuurlijk richting LENTE! De lente staat symbool voor groei en vernieuwing. En dat betekent dat de natuur ontwaakt, het seizoen brengt de geboorte van babydiertjes met zich mee en we kunnen meer naar buiten. De dagen duren weer wat langer en de kou maakt langzaam plaats voor hier en daar een aangenaam zonnetje. Dus ga lekker met de kids op pad:

Uitjes met dieren in de regio

Op kraamvisite bij de boer!

Bij Activiteitenboerderij Het Hobbyschuurtje in Haler is meerdere malen per jaar de activiteit kalfjes knuffelen. Wij hebben met ons hele gezin al eens deelgenomen aan deze activiteit en de kids vonden het fantastich! Je leest hier onze ervaring. 

Kalfjes knuffelen bij Het Hobbyschuurtje

Op de verschillende kinderboerderij, dierenparken en dierentuinen in de regio zijn er natuurlijk ook allerlei activiteiten waarvan kinderen meer leren over voortplanting. De geboorte van dieren, maar ook letterlijk de bloemetjes en de bijtjes. Je kunt super veel leren! Lees hier meer over uitjes met dieren in de regio.

De natuur bloeit bij het BloteVoetenPark in Brunssum

BloteVoetenPark Brunssum

Stap de lente in met het BloteVoetenPark Brunssum! Dit seizoen biedt de perfecte gelegenheid om de natuur te verkennen met je kinderen. In het park kunnen ze op avontuur gaan en volop genieten van de frisse lucht. Laat ze de lente ontdekken op blote voeten en voel de verschillende texturen onder hun voeten. Het BloteVoetenPark Brunssum is niet alleen een plek om te genieten van de buitenlucht, maar ook om samen te spelen en te leren. Laat de kinderen kennismaken met de prachtige natuurlijke omgeving en geniet samen van dit bijzondere park in Brunssum.

Boeken die aansluiten bij dit thema vind je bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht

Bij Boekhandel Dominicanen Maastricht vind je boeken voor jong én oud! Het is echt de mooiste boekenhandel van Limburg en daarom zeker weten een bezoekje waard. Ook hier kun je natuurlijk genoeg materiaal vinden dat aansluit bij De Week van de Lentekriebels. Ben je niet in de gelegenheid om deze mooie boekenwinkel te bezoeken? Dan kun je ook makkelijk online shoppen!

Kikker is verliefd | boekhandel Dominicanen Maastricht

Kikker voelt zich vreemd. Soms heeft hij het warm en dan weer koud.
En zijn hartje klopt van boem-boem, boem-boem.
Varkentje denkt dat hij kou heeft gevat.
Maar Haas weet wat er met Kikker aan de hand is.
'Je bent verliefd,' zegt hij.

Meer over dit boek

Boekentip | week van de lentekriebels | Boekhandel Dominicanen

Wat een fijn gevoel. Niet iedereen vindt dezelfde dingen leuk. En maar goed ook! Stel je voor dat we allemaal altijd hetzelfde zouden denken, voelen en vinden. Hoe saai zou dát zijn? Maar hoe anders iedereen ook is, je mag altijd over je gevoelens praten en ja of nee zeggen wanneer jij dat wilt. Een herkenbaar, helder en grappig boek over grenzen stellen en gevoelens benoemen. Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Meer over dit boek