In de herfstvakantie naar de première van de Schippers van de Kameleon. Jeugdsentiment voor vader Niels en ook een leuk uitje voor zoon Gijs (8). Alleen al in het donker door de met lichtjes versierde binnenstad is een uitje op zich. 

De première van De Schippers van de Kameleon

Wij hebben de voorstelling gezien in de stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden. Al wandelend naar de Harmonie klinkt feestelijke blaasmuziek. Voor de première van de Schippers van de Kameleon is uitgepakt. Alle ouders en kinderen worden door vrolijke blaasmuziek onthaald en de ook de ontvangst in de Harmonie is hartelijk. De sfeer zit er goed in. 
 
De grote zaal is nog niet geopend, maar in de lobby treffen we al vriendjes, klasgenoten en blikken van herkenning. Snel nog even op de foto met de boot van Hielke en Sietse, en dan hebben we ook wel zin om de zaal in te gaan. 
Schippers van de Kameleon
 

Een voorstelling voor jong en oud

Als de deuren opengaan stroomt het publiek binnen. Niet alleen ouders met kinderen, maar ook een aantal volwassenen zonder kinderen. Ook zijn er kleine groepjes jongvolwassenen die je eerder in de uitgaansgelegenheden in Leeuwarden zou verwachten dan bij de Kameleon.  Veel tijd om hier langer over na te denken hebben we niet, want de zaal wordt opgeschrikt door een zeer strenge politieagent die de zaal vermanend toespreekt. Dat hadden we niet verwacht, gelukkig blijkt al snel dat het bij de voorstelling hoort! De lach verschijnt al snel weer op de gezichten als de vrolijke voorstelling rondom tweeling Hielke en Sietse zich uiteenzet. 
 
In het dorp Lenten is op mysterieuze wijze een dirigeerstokje verdwenen, vandaar dat de Politie op zoek is naar de dader. Er loopt een excentrieke dirigent rond, gespeeld door de briljante Alfred van den Heuvel (bekend van o.a. Medisch Centrum West, In de Vlaamsche Pot, en diverse theatervoorstellingen). Wat vader betreft de ster van de show, Gijs is uiteraard fan van de Politieagent. Maar er is ook een waarzegster en natuurlijk de bekende tweeling Hielke en Sietse. Het podium is kleurrijk en mooi aangekleed, onder andere met de karakteristieke kleuren van de Kameleon. 
 
De Schippers van de Kameleon de musical
 
Hielke en Sietse zijn heel herkenbaar, maar het verhaal is in een nieuw jasje gestoken. Gijs heeft hier helemaal geen last van en geniet van de interactie tussen de acteurs die reageren op de kinderen in het publiek. De show bevat leuke woordgrappen voor jong en oud en is vrolijk en lichtvoetig. Als je een nostalgische terugtocht naar de eigen jeugd zoekt in deze voorstelling dan vind je niet wat je hoopt. Maar als je zin hebt in een vrolijke voorstelling met grappen, dans, interactie en de glansrol van de hilarische Alfred van den Heuvel dan heb je een leuke voorstelling aan de Schippers van de Kameleon