Fries Scheepvaart Museum
Kleinzand 16, 8601 BH Sneek

De grootste zaal van het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is speciaal gereserveerd voor kinderen! Ook in de rest van het museum kunnen kinderen te kust en te keur. Het museum is een echt verhalenmuseum,  verschillende voorwerpen vertellen de verhalen over de geschiedenis van de Friese scheepvaart. De verhalen krijg je te horen via een gratis audiotour.

Beleef de geschiedenis van de scheepvaart in het kindermuseum

Hijs de zeilen en roei mee op een Vikingschip, probeer of je een skûtsje kunt trekken, ontdek de werking van katrollen en bouw zelf een vlot. In het interactieve kindermuseum van het Fries Scheepvaart Museum leer je alles over de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, door het zelf te ontdekken en beleven. Je kunt er bijvoorbeeld educatieve spelletjes doen op touchscreens, een boodschap doorgeven met seinvlaggen, en heerlijk bouwen met duplo en lego. 

Volg een gezinsroute door het museum

Ontdek de nieuwe gezinsroute als een schitterende zeemeermin of stoere piraat! Je mag een ooglapje of kroontje opzetten en krijgt een tas of kist mee waarin je alle spulletjes vindt die je nodig hebt om de opdrachten in het museum uit te voeren. Zo kun je de code kraken van de schatkist van Triton, de koning van de zee. Hij wordt al wat ouder, en is hem zelf vergeten! Help je mee? Samen met je ouders ga je het hele museum door op zoek naar stukjes van de code. Als je de schat gevonden hebt mag je bij de museumbalie een klein cadeautje uitzoeken!

De voorraad tassen en kisten is beperkt. Daarom geven wij maar 1 tas of kist per gezin uit. Elk kind krijgt wel zelf een ooglapje of kroontje en een eigen werkblad. Deze route is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 9 jaar. Voor oudere kinderen die al zelf kunnen lezen is er Ahoy! We gaan schatzoeken

Er zijn ook andere gezinsroutes zijn beschikbaar. Kies je voor de spannende Viking gezinsroute; met een plunjezak vol materialen en een audiotour krijg je opdrachten die je samen moet uitvoeren. Zo ga je bijvoorbeeld handelen met hakzilver en navigeren met een zonnesteen. Of ga je op speurtocht met de Stickertour? Super leuk voor jongere kinderen (4-8 jaar). Met een stickerboekje ga je op zoek naar objecten in het museum, en ontdek je van alles over trekschuiten, walvisjagers, kanonnen, skûtsjes en ga zo maar door. Natuurlijk kun je dit museum ook lekker op eigen houtje ontdekken. 

Verhalen over schepen, schaatsen en Sneek

Naast veel info over de Friese scheepvaart – zoals de kustvaart, de binnenvaart, de visserij en natuurlijk de pleziervaart, gaat dit museum ook over de Elfstedentocht en de historie van de stad Sneek en omgeving. Zo vind je er alles over de Waterpoort, zijn er prachtige stijlkamers uit de 18e en 19e eeuw en is er een speciale Sneker Zilverzaal. 

Bekijk alvast de museumplattegrond!
  • Leeftijd 2 - 4
  • Leeftijd 5 - 8
  • Leeftijd 9 - 12
  • Horeca aanwezig
  • Indoor