Tips voor ouders om de kids thuis te vermaken in verband met het Corona virus

Het corona virus grijpt steeds sneller om zich heen, ook in Friesland lopen de aantallen nu rap op. 

Steeds meer evenementen worden afgelast, verplaatst of aangepast. Het is op dit moment namelijk onverstandig om grote groepen mensen bij elkaar te zijn. Daarom zijn ook (recreatie)bedrijven genoodzaakt aanpassingen te doen. Ieder bedrijf pakt dit op zijn eigen manier op: er blijven bedrijven open maar hanteren daar extra hygiëne regels en schroeven het maximale bezoekersaantal flink terug, maar er gaan ook al veel bedrijven helemaal dicht tot nader bericht. Willen en kunnen jullie er nog wel graag op uit gaan? Check voor vertrek bij elk evenement of het doorgaat en bij ieder uitje of het bedrijf open is!

Ook steeds meer scholen besluiten uit voorzorg om dicht te gaan, of moeten zelfs sluiten. Misschien sluit jullie school (nog) niet, maar kies je er zelf voor om je kinderen thuis te houden. In beide gevallen; wij hebben we handige thuisblijftips voor je!

En we wensen iedereen die op welke manier dan ook door het coronavirus getroffen is heel veel sterkte toe.

De top 10 Go-Kids Thuis-blijf-tips:

Tip 1 Spelletjes doen

Lekker ouderwets spelletjes doen zoals; Mens erger je niet of Monopoly (ben je uren mee zoet). Altijd leuk om met kinderen te doen. Pak alle spelletjes uit de kast en houd een spelletjes marathon! Lees hier de top 10 gezelschapsspelletjes van dit moment.  

Of haal al het speelgoed uit de speelgoedkast, en ga er weer eens mee spelen. Maak die puzzel weer eens, speel het spelletje, bouw je legobouwwerk nog een keer etc. Vind je het toch niet meer leuk, breng het dan naar een goed doel of verzamel het voor een Koningsmarkt en lees snel tip 2 voor een een heel handig koningsdagkleedje!

Tip 2 Voorjaarsschoonmaak en spullen verzamelen voor de vrijmarkt op Koningsdag!

Het voorjaar staat voor de deur dus waarom niet samen met de kinderen lekker het huis een goede schoonmaakbeurt geven? Kinderen vinden het super leuk om mee te helpen. Geef ze een stofdoek of stofzuiger en laat ze lekker mee doen. Ze kunnen ook hun eigen kamers opruimen en spullen uitzoeken voor een Koningsdagmarkt of de kringloopwinkel. 

En wist je dat je bij de LINDA.foundation een heel handig koningsdagkleedje kunt bestellen? De opbrengst gaat naar het goede doel. Bekijk hier het kleedje! Via Go-Kids krijg je met een actiecode korting! Met de kortingscode koning20 krijg je maar liefst 50% korting. Je kan maximaal 1 kleedjes bestellen met deze korting. Het kleedje kost dan €3,75 plus €2,95 bijdrage in de verzendkosten.

Tip 3 Duik samen de keuken in! 

Taarten of koekjes bakken, daar maak je veel kinderen blij mee. Het kost wel wat geduld in de keuken, maar misschien heb je nu meer tijd dan anders dus haal spullen in huis (of laat ze thuis bezorgen!) om samen aan de slag te gaan. Je vindt genoeg recepten op internet. Ook is het leuk om meer tijd uit te trekken voor het avondeten dus laat de grote kinderen mee helpen met eten koken. Of ga lekkere vitamine sapjes maken! Want het is natuurlijk van belang om de nodige vitamientjes binnen te krijgen als je in de groei bent en al helemaal met zo’n virus op de loer. Ga samen lekkere fruit of groente smoothies maken met bijvoorbeeld aardbeien, kiwi’s en banaan. En doe er voor extra vitamientjes een beetje bladspinazie doorheen. Kijk voor leuke recepten op internet.

Tip 5 Hutten bouwen

Laat de kinderen een hut bouwen. Het liefst in de woonkamer maar in de slaapkamer kan natuurlijk ook! Of koop een leuke tipi tent.

Tip 6: Verkleedfeestje

Laat de kinderen een toneelstuk verzinnen en opvoeren, inclusief verkleedkleren en schmink. Daar zijn ze wel even zoet mee. ;-)

Tip 7: Een eigen kletspot maken

Ieder gezinslid maakt een aantal open vragen en schrijft die op strookjes papier en die doe je vervolgens in een grote pot. Een voor een pak je een papiertje met een vraag. Iedereen moet de vraag beantwoorden. Zo krijg je interessante gesprekken met elkaar.

Tip 8: Knutselen
  • Altijd in trek bij kinderen: lekker samen knutselen! Over een maand is het al Pasen, dus een Paasknutsel vinden ze altijd leuk!
  • Lekker tekenen, kliederen met verf, kleuren, kleien, knippen en plakken. Maak bijvoorbeeld een lampion en houd een lampionoptocht
  • Ga aan de slag met brooddeeg* (onder de tips vind je hoe dat moet) of kneed drollen van ontbijtkoek.
  • En helemaal hip: slijm maken** (ook daarvoor vind je de aanwijzingen onderaan).
Tip 9: Thuisbioscoop of Netflixen met kinderen

Kinderen vinden het heerlijk om lekker tv te kijken. Misschien is dit wel het moment om maximaal je Netflix abonnement in te zetten en leuke kinderfilms te kijken. Wist je dat je nu ook een Disney+ channel hebt met de allerleukste Disney films speciaal voor kinderen? Of bestel een leuke film via Pathé Thuis. Nog een leuke tip: Download de app van Just4kidstv! En je kijkt de 1 e 30 dagen gratis!

Tip 10: Met kinderen de natuur in

Dat je niet naar plekken gaat waar je dichtbij veel andere mensen komt, wil natuurlijk niet zeggen dat je binnen moet blijven. Gelukkig is er in Friesland nog genoeg natuur met alle ruimte, waar je fijn een frisse neus kunt halen. Ga lekker fietsen naar een natuurgebied of park, maak een lekkere wandeling en laat de kids lekker buiten spelen!

* Knutselen met brooddeeg (let op dit is niet eetbaar!)

Dit heb je per kind nodig: 

  • 1,5 kopje bloem
  • 5 kopjes water
  • 1 kopje zout
  • 2 eetlepels olie

Dit alles mogen de kids lekker zelf goed kneden en klaar is je brooddeeg!

Tip 1: Voor kleuters en peuters kun je het beste zelf het eerste deel goed kneden anders wordt het een flink smeerboel.
Tip 2: Wil je gekleurd brooddeeg? Meng dan waterverf door het water voordat je de rest gaat mengen.
Tip 3: Met brooddeeg kun je mooi vlechten. Ook kunnen de kids alvast wat leuks voor op de paastafel maken. Bijvoorbeeld een ei of een paashaas.

Nadat jullie er mooie dingen van hebben gemaakt, gaat het in de over om hard te worden. Het brooddeeg mag op 150 graden in de oven. Je hoeft hem niet voor te verwarmen, maat het moet er (afhankelijk van de dikte van jullie creaties wel 1,5 uur in blijven. Na het bakken laat je het afkoelen in de gesloten oven.

* * Slijm maken

Dit heb je nodig per kind:

  • Lenzenvloeistof
  • Doorzichtige hobbylijm
  • Scheerschuim

Doe eerst het flesje kinder hobbylijm in een mengkom, roer er met een spatel wat scheerschuim doorheen. Daarna voeg je steeds een paar druppels lenzen vloeistof toe (let op dat je niet ineens te veel lenzenvloeistof er bij doet) En dan net zo lang kneden tot het goed door elkaar zit .

Is het te slijmerig? Doe er dan wat lijm extra bij. Is het te hard? Doe er dan nog wat scheerschuim bij. Als het lekker aan voelt is het klaar en kun je er heerlijk mee kneden.

BONUS TIP: Vakanties uitzoeken in eigen land!

Bij Go-Kids hebben we super veel leuke tips voor een vakantie in eigen land. Je kan natuurlijk alvast (vakantie)plannen maken voor als het virus weer onder controle is. Ben je op zoek naar een leuke camping, vakantiepark of hotel? Kijk op de website van Go-Kids bij overnachten! Of lees eerst de blog waarin alle Regiomanagers van Go-Kids vertellen wat hun regio nou zo mooi, leuk en bijzonder maakt.