Hoe kun je veilig Sint-Maarten lopen?

De nieuwe aangescherpte maatregelen rondom corona hebben ook consequenties voor Sint Maarten. Kun je in coronatijd nog veilig Sint-Maarten lopen? 

Langs de deuren met Sint-Maarten in coronatijd

Als jullie wel met de lampion op pad gaan, bereid je kinderen er dan ook op voor dat het dit jaar anders zal gaan dan ze gewend zijn. Ze zullen er rekening mee moeten houden dat er dit jaar meer mensen zijn die hun deur niet open doen. Zorg ervoor dat ze dit begrijpen en begrip hebben voor de mensen die besloten hebben hun deur niet open te doen als er aangebeld wordt. Ik zag op Facebook vanuit verschillende woonplaatsen al diverse oproepen rondgaan met ideeën om teleurstellingen bij de kinderen te voorkomen, zoals: 'Zet een kaarsje, lichtje of lampion in de vensterbank zodat kinderen weten waar ze welkom zijn' en 'wil je wel snoepjes of iets gezonds geven maar niet de deur open doen, zet dan voor je deur een bakje neer en zorg voor een kaarsje, lichtje of lampion om te laten zien dat er iets voor de kindjes klaar staat!'.

En als de deur wel opengaat? Zorg voor voldoende afstand! Vraag je kinderen bijvoorbeeld om na het aanbellen de tas met snoep op de stoep zetten, even een paar stappen achteruit doen en dan zingen, zodat daarna de bewoners het snoep in de tas kunnen doen. Het is dit jaar helaas niet slim om alle kinderen in een bak te laten grabbelen... Hopelijk zal iedereen kiezen voor voorverpakte snoepjes, maar bespreek vooraf met kinderen ook wat te doen met snoepjes die niet verpakt zijn; 'ga je die wel opeten of zullen we die niet meenemen?' En een flesje handalcohol kan handig zijn om mee te nemen, vooral als er tussendoor al even een snoepje geproefd mag worden! En bij thuiskomst natuurlijk even handen wassen voordat er gesnoept kan worden!

Belangrijk voor de ouders die meelopen! Lopen jullie graag samen in een groepje? Let erop dat jullie met maximaal vier volwassen zijn en onderling anderhalve meter afstand houden! Of ga alleen met het eigen gezin langs de deuren. 

De regels voor feestdagen en corona

Op dit moment geldt de regel dat maximaal 4 personen of 1 huishouden in groepsverband ergens heen mogen gaan of iets mogen ondernemen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee. Verder is het belangrijk om te weten dat alleen kinderen tot en met 12 jaar tijdens feesten en optochten mogen zingen. Kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen zingen dit jaar dus niet mee met de bekende Sint Maarten liedjes... 

Volgens de Veiligheidsregio Fryslan is het dit jaar: "wel is het mogelijk om met kinderen langs de deuren te gaan, als iedereen rekening houdt met de omstandigheden." Een aantal van bovenstaande tips staan ook op de website veiligheidsregiofryslan.nl vermeld. Ik las er deze extra tip nog: "Hang een briefje aan de deur met de boodschap dat je niet mee doet."

Alternatieven voor Sint Maarten in 2020 ?

Liever niet te deur uit? Of zitten jullie in thuisquarantaine? Maar er thuis een gezellig avond van! Organiseer bijvoorbeeld een speurtocht voor de kinderen door je eigen donkere huis (en tuin) waarbij de kinderen met hun lampion moeten speuren en in elke kamer een Sint Maarten liedje moeten zingen en daarna opzoek kunnen gaan naar het verstopt snoepje! Heb jij andere leuke ideeën om Sint Maarten veilig te vieren? Stuur ze naar friesland@go-kids.nl en we vermelden ze in dit blog ter inspiratie voor anderen!

Wat je ook besluit te doen, zorg ervoor dat je een goed werkend lampionstokje en extra batterijen in huis hebt zodra je zoon of dochter thuiskomt met zijn of haar zelfgemaakte lampion!