De Week van de Opvoeding

Van 7 t/m 13 oktober 2019 is het de Week van de Opvoeding. De Week van de Opvoeding staat in het teken van opvoeden en ouderschap. Wat is een goede opvoeding? Wat vind je belangrijk in het ouderschap en wat doet het met je? Het thema in 2019: is Hand in hand. Opvoeden doe je niet alleen, maar samen.

Sigrid Bax van Effect4All weet hoe je je kinderen kunt opvoeden met plezier. Sigrid geeft onder andere de Gordon® training 'Effectief communiceren met kinderen', ze legt in dit blog graag meer uit over deze methode.

Opvoeden met plezier

Eindelijk is het zover, je eerste kindje wordt geboren, zo lief, zo klein, zo kwetsbaar. Het groeit op. Bij het ene kind gaat dit gemakkelijk, een ander kind huilt veel of er zijn andere problemen. Je kind gaat zich ontwikkelen, het is een klein mensje met veel behoeften en gevoelens. In onze drukte van alledag vergeten we wel eens écht te kijken of écht te luisteren naar de behoeften van je kind.

Je kind voelt zich niet begrepen en…..  kan ongewenst gedrag vertonen om toch die aandacht te krijgen waar het behoefte aan heeft.

Hoe leer ik te kijken naar mijn kind, hoe kan ik luisteren naar mijn kind, zó dat het kind zich wel begrepen voelt en zó dat het kind leert om zelf zijn problemen op te lossen. Hoe kan ik mijn kind laten weten, dat ik bepaald gedrag niet accepteer of ongewenst vindt, zonder de eigenwaarde van het kind te kwetsen? En zó, dat het kind uit liefde bereid is zijn gedrag aan te passen.

De training "Effectief communiceren met kinderen"

Meer bewust worden van wat communicatie kan doen met andere mensen en dus ook met je kind, daar gaat het om tijdens de training "Effectief communiceren met kinderen". Deze training is ontwikkeld door de humanistische psycholoog Thomas Gordon. Hij is bedoeld als preventieve training voor alle ouders van kinderen van 1 – 18 jaar. Om te voorkomen dat er veel problemen komen in bijvoorbeeld de puberteit. In deze training wordt ruimschoots aandacht besteed aan verschillende manieren van grenzen stellen. Welk effect heeft de ene manier en welk de andere? 

Verder komt o.a. aan bod: het onderscheid tussen gedrag en oordeel; hoe kun je duidelijk communiceren; hoe kun je een kind dat ergens mee zit, helpen; oefenen met het gebruik van ik-taal en actief luisteren; grenzen stellen; afspraken maken; hoe kunnen ruzies worden opgelost waarbij kinderen en ouders beiden tevreden zijn; hoe begeleid ik mijn kind in het zelf oplossen van onderlinge ruzies tussen kinderen. Er wordt ingegaan op het verschil tussen een ‘behoeften conflict’ en een ‘waarden conflict’.

De ouders en opvoeders gaan met deze methode actief aan de slag. Er worden verschillende vaardigheden geoefend en ze leren deze direct toe te passen in de praktijk. De training bestaat uit 8 dagdelen of avonden. Hierbij wordt een werkboek gebruikt met veel oefenstof voor de praktijk. De opdrachten worden in de bijeenkomsten besproken en is er ruimte om (praktijk) ervaringen te delen.

Deze training is bedoeld voor elke ouder, die bewust wil opvoeden en een duurzame relatie met zijn kinderen wil ontwikkelen.

In Friesland kun je deze training doen in Drachten, de training wordt gegeven door Sigrid Bax. Meer informatie kun je vinden op de website www.effect4all.nl. In januari zijn er voor een geringe bijdrage ook informatieve workshops te volgen, graag aanmelden voor 31 december, check de agenda voor meer informatie