Leesvoer voor tijdens de vakantie? 

Lang niet alle kinderen houden van lezen, en dan kan het best lastig zijn om ze gemotiveerd te houden, zeker in vakanties. Korte verhalen lezen kan dan een oplossing zijn. En waarom dan niet een krant? Zo combineren ze actualiteit met lezen! Go-Kids vroeg Kidsweek waarom een krant voor kinderen zo belangrijk kan zijn.

Een krant voor kinderen, waarom is dat zo belangrijk? Juist in deze tijd, waarin jongeren urenlang online zijn, is het belangrijk dat ze in aanraking komen met onafhankelijke journalistiek. Zo leren ze kritisch kijken en herkennen ze beter het verschil tussen echt en nepnieuws.

In Kidsweek lezen kinderen over het belangrijkste én leukste nieuws, altijd betrouwbaar en zo opgeschreven dat zij het begrijpen. Terwijl je misschien zou denken dat ze alleen maar achter een scherm willen zitten horen wij van onze lezers dat zij het juist leuk vinden om een papieren krant te lezen. De illustraties, foto’s en de zeer diverse onderwerpen spreken ze erg aan. En vooral dat laatste is zo belangrijk. Door in de krant een ruime selectie te maken van allerlei onderwerpen bij elkaar glijdt hun blik soms ook naar een onderwerp waar ze misschien eerder minder interesse in hadden. Zo worden de kinderen gemotiveerd om ook eens iets anders te lezen, wat goed is voor hun woordenschat en leesbegrip.

Hoe komt de krant tot stand?
Aan het begin van de week bespreekt de redactie het belangrijkste nieuws. Over die onderwerpen schrijven we voor kinderen begrijpelijke artikelen. Dat varieert van grote internationale nieuwsgebeurtenissen, tot sport en dierennieuws. Daarbij zoeken we actief naar verhalen van kinderen die iets bijzonders hebben gedaan of getuige zijn geweest van nieuwsgebeurtenissen. Zo komt het nieuws door hun verhalen dichter bij de lezers.

Kinderen mogen van alles op de hoogte gebracht worden, zo worden ze wereldwijs. Over de manier waarop we nieuws brengen, denken we wel goed na. Zo zullen we gruwelijke beelden niet gebruiken en mijden we sommige details, bijvoorbeeld in artikelen over misdrijven. We willen kinderen informeren, niet bang maken. Daarbij is het een uitdaging om passend beeld te kiezen dat kinderen aanspreekt. Ook brengen we altijd een combinatie van zwaarder en lichter nieuws, zodat het geheel voor kinderen behapbaar blijft. De moppen en dierenpagina's worden dan ook heel erg goed gelezen.

Tip voor ouders
Wees vooral niet bang om moeilijke onderwerpen te bespreken met kinderen. Ze horen er toch wel over op het schoolplein en dan is het maar beter als ze goede informatie krijgen. In de veilige omgeving thuis kan er met de kinderen gesproken worden over het onderwerp en is er ruimte voor verschillende meningen.

Ook jouw kind kennis laten maken met Kidsweek? Ontvang nu 13 weken Kidsweek voor € 17,50 en krijg er het Kidsweek Doeboek bij!