Uit met kinderen naar het preHistorisch Dorp in Eindhoven

door gastblogger Linda (van Lifestyle Mommy's) met tweeling Lucas en Eva

Onze tweeling Lucas en Eva denken over veel dingen na denken en zo hebben ze de laatste tijd weer iets anders wat ze bezig houdt. Zij vragen zich regelmatig af hoe de dingen vroeger waren en hoe mensen vroeger leefden. Zo vroeg Lucas laatst of de kinderen vroeger ook Hotwheels hadden en Eva wilde weten of de kinderen vroeger puzzels hadden. En heel af en toe komt er een grappige vraag hoe de mensen kookten als er stroomstoring was. Wijzelf hebben daar geen last van met gas maar ik snapte hun vraag wel. Voor Go-Kids regio Eindhoven brachten we een bezoekje aan het preHistorisch Dorp in Eindhoven:

We wilden eigenlijk een week eerder tijdens het Ridderspektakel maar dat was helaas door omstandigheden niet mogelijk. Toch mag het de pret niet drukken want afgelopen weekend was het prachtig weer om een bezoek te brengen aan het dorpje in Eindhoven.

Lucas en Eva waren al onder de indruk vanaf het moment dat we binnen kwamen. De huisjes die er staan zijn prachtig en natuurlijk totaal anders dan de huizen die wij tegenwoordig kennen. Ik kende het preHistorisch Dorp nog van de vele keren dat we er vroeger zelf naartoe gingen met mijn familie dus voor de gezelligheid hadden we mijn moeder en oom mee genomen. Nog voor we rond gingen lopen keken de kinderen hun ogen uit want wat is er veel te zien en te leren.

We besloten onze reis te starten bij de Middeleeuwse Kermis. Lucas en Eva vonden het wel grappig om te zien en gingen dan ook meteen aan de slag met het kegelen en blikgooien zoals dat er in die tijd uit zag. Ze vonden het erg vermakelijk en nog niet eens heel raar. Vanuit de kermis gingen we door naar het Enge Bos want daar was veel leuks te doen. We hebben allemaal geoefend met speerwerpen om te zien of we die avond een zwijn zouden eten maar helaas. Op mijn oom na gooiden we allemaal mis tot groot plezier van de rest. Eenmaal klaar met het speerwerpen en muziek maken konden we meteen aansluiten om te gaan zitten voor een spannend verhaal. Iedereen kon in een kring gaan zitten terwijl een jongedame een prachtig verhaal vertelde over een mythe. Wonderbaarlijk genoeg waren alle kinderen muisstil en zaten ze aandachtig te luisteren. Na het verhaal mochten ze nog vragen stellen, zelf proberen vonkjes te maken met vuursteen of verderop proberen om een hut van takken af te maken. Dit gedeelte van het dorp was uit de tijd van de jagers en verzamelaars.

Een stukje verder kwamen we aan bij de tijd van de eerste boeren, wat was dat leuk zeg. Lucas en Eva mochten daar zelf graan malen tot meel op een ouderwetse manier. Met een stenen kom en dan een zware steen: ze kwamen er achter dat als je een koekje wilt en je moet deze zelf maken dat je daar dan echt hard voor moet werken. De haan die daar los liep probeerde zelfs nog een graantje mee te pikken tot grote lol van de kinderen. Eenmaal klaar mocht het deeg op de bakplaat tot het goed was. Tja en dan kun je tijdens het wachten best een spelletje spelen maar hoe deden ze dat vroeger? Van een mevrouw leerden ze een ontzettend leuk spelletje waarbij ze een grote driehoek moesten tekenen, deze in 5 stukken moesten verdelen en dan proberen om zoveel mogelijk punten te scoren door zo hoog mogelijk in de driehoek te gooien. De driehoek konden ze met een stok tekenen in het zand en dan gebruikten ze hazelnootjes om mee te gooien. Hoe simpel is dat? Dus tegenwoordig kun je stoepkrijt en steentjes gebruiken. Lucas en Eva vonden het in elk geval geweldig. Inmiddels waren de koekjes klaar en daar deden we wat honing op. Blijkbaar waren de koekjes heel erg lekker want ik heb er geen hap van gehad.

In het dorp zag je verder nog dingen uit de tijd van de Inheems-Romeinse tijd, de Franken en Vikingen, de tijd van de handel en de steden maar ook van de 80-jarige oorlog. Persoonlijk vond ik zelf de tijd van de Vikingen erg mooi om te zien maar dat is omdat me dat altijd al geïnteresseerd heeft. Het was ook leuk om te zien hoe deze mensen vroeger allemaal sliepen in grote huizen, allemaal bij elkaar op dierenvellen. Erg grappig is de discussie van de kinderen over hoe zij het zouden vinden om met zo’n grote groep bij elkaar te slapen. Ze vonden het overigens heel erg leuk om in het Ambachtenhuis zelf te schrijven op de ouderwetse manier, met inkt en een veer. “Kijk mama, nu zijn we net Harry Potter!” Maar.. wat Lucas en Eva echt het allerleukste vonden aan het dorp, hoe kan het ook anders, was het Middeleeuws poepen. Vooral het feit dat er een drol in het huisje lag zorgde voor veel hilariteit. We hebben ons heel erg vermaakt en we kwamen er achter dat er altijd wel iets leuks te doen is bij preHistorisch Dorp Eindhoven. Je kunt naast de activiteiten die onze kinderen gedaan hebben ook bijvoorbeeld boogschieten of kanovaren. 

Kinderactiviteiten en kinderfeestjes

Om te zien wat voor leuke extra activiteiten er zijn kan ik je zeker aanraden om regelmatig een kijkje te nemen in de agenda van Go-Kids of van het preHistorisch Dorp. En wist je dat je er ook terecht kunt voor een stoer en origineel kinderfeest? Kijk maar eens hier.