Je hoort het steeds meer om je heen, via-via of misschien in je directe omgeving dat een gezin in quarantaine moet vanwege Corona.

Tips voor gezin thuis in quarantaine

Bij Go-Kids kregen we de vraag of we tips hebben voor gezinnen die 2 weken thuis moeten blijven omdat ze in quarantaine moeten.

Dat bracht mij tot het maken van dit blog. Ik hoop dat het gezinnen inspireert om 2 weken thuis zich te vermaken. De thuis situatie is natuurlijk afhankelijk van hoe ziek je bent en of je jonge of iets oudere kinderen hebt. Of er nog gewerkt en schoolwerk gedaan moet worden. 

Het is een rare tijd, maar wel een om je creativiteit te laten bloeien. 

1. Wees lief voor elkaar

Het belangrijkste is natuurlijk om de quarantaine tijd zo goed mogelijk door te komen als gezin. Samen ben je sterk. Wees lief voor elkaar en steun elkaar, ook al is het even moeilijk. 

2. Maak samen een planning 

Maak samen een planning hoe jullie 2 weken quarantaine eruit gaat zien, zodat de kinderen ook weten wat ze mogen verwachten van jullie als ouders. Sta gewoon op tijd op en plan je dag qua werk of schoolopdrachten. Laat de kinderen de dagen in quarantaine op de kalender/planning afstrepen.

3. Doe ook samen leuke dingen

Maak tijd om samen met de kinderen leuke dingen thuis te doen. Knutselen, film kijken, spelletjes doen. Kijk hier voor spelletjes tips!

4. Ga samen iets lekkers bakken of koken

Twee weken thuis zitten is geen pretje, dus maak het gezellig. Bak samen cupcakes, pepernoten of een lekkere taart. Bedenk hoe je deze periode ook bijzonder maakt.

5. Schoolwerk en online leerprogramma's

Zitten de kinderen op school dan heb je online genoeg mogelijkheden om de kinderen te stimuleren om te blijven leren. Waarschijnlijk krijgen ze wel opdrachten van school, maar als dat snel af is, kan je natuurlijk ook Squla installeren of een ander programma.

6. Films kijken

Altijd al die ene serie of film op Netflix willen kijken? Of kijk programma's terug op tv die je nog had willen zien. Neem er lekker de tijd voor! 

7. Lezen of moodboards maken

Koop boeken of tijdschriften voor jou en de kinderen. Ga samen lezen met de kinderen of pak lekker een boek dat je nog wilde lezen, maar hier niet aan toe kwam.

Met de tijdschriften kan ook leuke moodboards maken voor je interieur, kinderkamer, of misschien wel leuke plannen voor 2021. Voor de kinderen ook leuk om te doen. Lekker knippen, plakken en fantaseren.

Note: Dit kan natuurlijk ook voor een wensenlijstje voor Sinterklaas of de Kerstman. Daar worden de kids ook blij van.

8. Maak een familie portret

Ga samen aan de slag voor een familieportret of leuk schilderij. Dit kan je doen met verf maar je kan ook met tijdschriften aan de slag, met quotes of plaatjes. 

9. Apenkooien in de woonkamer

Heb je jonge kinderen die hun energie kwijt moeten. Verander je woonkamer in een apenkooi. (je moet wat als ze stuiteren) Gebruik je bank, stoelen en kussens en maak een parcours zodat de kleintjes kunnen jumpen, rennen en losgaan. Daarna natuurlijk ook samen opruimen. 

10. Post

Vraag je familie en vrienden of ze post naar jullie sturen. Een leuk kaartje, tekening, brievenbuscadeautje dat doet iedereen goed en hebben de kinderen iets om naar uit te kijken.

11. Maak samen muziek

Heb je instrumenten in huis? Maak samen muziek of download een app (vb. Simply Piano) hoe je een muziekinstrument kan leren spelen (noten lezen). Of zet je favoriete playlist aan en zet de muziek even wat harder om lekker te dansen. Ook leuk met een discolamp in huis (als het 's avonds donker is) en alle lampen uit. 

Gaat het een dag even wat minder met de inspiratie of geduld.... morgen is er een nieuwe dag. #staysafe 

Go-Kids wenst alle gezinnen veel sterkte, gezondheid en kracht toe in deze moeilijke tijd.

BoekenBoeken