Kindercoaching: Kinderen en emoties

Kindercoach Christel Lubse gaat in haar praktijk Kristal-Kids in Eindhoven regelmatig aan de slag met kinderen en hun emoties. Voor Go-Kids schreef Christel een gastblog hierover.

Praktijkcase door Christel Lubse

In mijn praktijk ga ik als kindercoach regelmatig aan de slag met kinderen en hun emoties. Zoals bijvoorbeeld afgelopen week, toen ik een coaching sessie had met een negenjarige dame die het erg lastig vond om haar emoties te uiten. Met behulp van de ‘lekker-in-je-vel-kaartjes’ hebben we samen de ochtend samen visueel gemaakt. Dat begon die ochtend natuurlijk met wakker worden. Het kaartje ‘blij’ werd gepakt en uitgebreid vertelde ze waar dat gevoel vandaan kwam. Zo hebben we ook de rest van de ochtend visueel gemaakt tot aan het moment dat ze bij mij aan tafel zat. Daarna hebben we het er samen over gehad of deze kaartjes haar misschien ook thuis zouden kunnen helpen. Ze zou er thuis over nadenken. 

Toen ik een paar dagen later informeerde hoe het ging, bleek dat ze zelf die middag al aan het tekenen was gegaan en haar eigen ‘Lekker-in-je-vel-kaartjes’ al had gemaakt. Super toch! Wat een mooie beweging en een mooi eigen initiatief. Met haar eigen kaartjes uit ze nu hoe ze zich voelt/heeft gevoeld die dag. En hier begint het mee. 

Gevoelens mogen er zijn. Als ouders, maar ook als professionals, is het belangrijk dat kinderen weten dat gevoelens er toe doen. Gevoelens hebben een functie. En daar mogen we ze bij helpen. Door de gevoelens van onze kinderen al vroeg te benoemen, ze te erkennen, er woorden aan te geven wordt een eerste basis gelegd. Als kindercoach geef ik hier graag meer informatie over. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Op vrijdag 2 november geeft Christel een lezing bij Bibliotheek Eindhoven over kinderen en emoties. Meer informatie op de Go-Kids agenda.

Kristal-Kids Kindercoaching

Christel Lubse, tel. 06-39392330