Help mijn kind heeft stress met uitleg over stress en het belang van ontspanning door gastblogger Christel Lubse (Kindercoach).
Vanuit ontspanning weer lekker in je vel
Ik ga het NIET doen, het lukt me TOCH niet, ik kan HET niet, WAT heeft het voor ZIN, ik doe het toch NOOIT goed.
Wellicht hoor je hier enkele uitspraken van je kind. Je ziet en hoort dat je kind vooral negatief denkt. Je ziet dat je kind last heeft van stress. Je kind is gespannen en barst om het minste of geringste in tranen uit.
Je ziet je kind steeds onzekerder worden en de negatieve gedachtes nemen steeds meer de overhand.
Het gevolg is dat de spanning in het lijf van je kind steeds meer toeneemt, het heeft last van een vol hoofd, het maakt zich zorgen en slaapt steeds slechter. Op school gaat het leren moeilijker, je kind heeft last van stress. Uiteindelijk wil je kind niet meer naar school.
Kinderen met stress. Wat is stress?
Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet perse ongezond. Een bepaalde mate van stress zorgt ervoor dat we juist goed kunnen functioneren. Gezonde stress voelt je kind vaak als het een spreekbeurt gaat houden, in een nieuwe klas/situatie begint of in een andere spannende gebeurtenis.
Stress zorgt ervoor dat je extra goed kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Alleen als er te veel stress in ons lijf zit en de stress continu aanwezig is en je dus continu spanning of druk ervaart dan gaat het mis. Het lichaam heeft meer tijd nodig om te herstellen. Als er veel momenten zijn van stress dan zijn er weinig momenten van herstellen. En dat is wat je bij je kind wilt voorkomen.
Te veel stress bij kinderen:
- Kan je kind vaak niet meer ontspannen, zodat het weer kan opladen.
- Ziet je kind de dingen vaak alleen nog in het negatieve. Positief denken en jezelf positief aanmoedigen is lastig.
- Wordt je kind steeds onzekerder.
- Slaapt je kind slecht
- Zit je kind niet meer lekker in zijn vel.
Een kind dat in mijn praktijk voor coaching komt heeft vaak last van te veel stress. Het kind heeft veel spanning in zijn lijf, is onzeker, heeft moeite om met zijn emoties om te gaan en heeft vaak last van een vol hoofd. In mijn sessies werk ik altijd met ontspanningsoefeningen. Iedere sessie start ik met een korte meditatieoefening. Dit om ontspannen te kunnen starten met de sessie. Vaak komt je kind recht uit school en/of hebben jullie moeten haasten om op tijd te zijn. De korte meditatieoefening zorgt ervoor dat je kind en jij zelf vaak even kunnen “landen” en je kind in het hier en nu te brengen in de praktijk. Ook leer ik kinderen verschillende ontspanningstools om in te zetten voorafgaand aan een spannende situatie of boze bui. De ontspanningstools helpen je kind om weer rustig te worden, weer bij zichzelf te komen.
Foto: Christel Lubse Coaching & Training Help mijn kind heeft stress
Waarom ontspanning?
- Ontspanning is nodig om je lichaam en je geest weer te laten herstellen van inspanning.
- Je kunt veel meer aan als je tussendoor ontspant.
- Als je kind onvoldoende ontspant stapelen spanning en vermoeidheid zich op en dat wil je niet voor je kind.
- Ontspannen kan heel eenvoudig: door te bewegen, te doen wat je leuk vindt, naar muziek luisteren, lachen en plezier maken, kleuren, een ontspanningsoefening te doen
Voldoende ontspanning voor kinderen is belangrijk
Het is dus belangrijk dat je kind voldoende tussendoor ontspant om er voor te zorgen dat spanning en vermoeidheid zich niet opstapelen en je kind vervolgens niet meer lekker in zijn vel zit.
Ik vertelde het al eerder, in mijn praktijk leer ik kinderen verschillende ontspanningstools. Ik geloof er in dat kinderen maar ook volwassenen vanuit ontspanning weer stralend zichzelf kunnen zijn en weer lekker in hun vel komen.
Hoe zorg je voor ontspanning bij kinderen?
Ik hoor je denken. Wat voor soort ontspanningsoefening doe ik dan met mijn kind en wanneer doe ik deze oefening dan?
Ik geef je graag een tweetal tips en vertel je graag hoe je deze tips inzet.
Een goed moment voor een ontspanningsoefening is vlak voor het slapen gaan. Het is fijn om voor het moment van slapen gaan samen de tijd te nemen om kort de dag door te lopen en zo de dag ook echt af te sluiten. Laat je kind vertellen wat het die dag allemaal gedaan heeft en hoe de dag is geweest. Was het een fijne dag? Welke dingen zijn goed gegaan, welke dingen waren niet zo fijn en welke emoties zijn er die dag geweest. Vertel ook over je eigen dag. Zijn er nog dingen die je kind lastig vindt om los te laten? Laat het dan de gedachtes die er nog in het hoofd zijn opschrijven op een blaadje. Scheur vervolgens het blaadje in stukken en gooi het samen weg.
Een andere tip die ik je ook nog graag geef is luister samen eens naar een VISUALISATIE. Visualisaties zijn korte verhaaltjes waarbij je je voorstelt dat je in het verhaal zit.
Met een visualisatie:
- moedig je je kind aan zijn verbeelding te gebruiken om een positieve gemoedstoestand tot stand te brengen
- leert je kind te ontspannen
- leert je kind zijn gedachte te gebruiken om zijn lichaam te ontspannen
- leert je kind vanuit focus te luisteren en te concentreren
- leert je kind zich een fijne situatie te herinneren waar het bij het sluiten van ogen weer naar toe kan gaan als hij even niet lekker in zijn vel zit en weer aan iets fijns wil denken
Ik sluit mijn sessies vaak af met een visualisatieverhaal. Ik heb hier voor jullie een zelfgeschreven visualisatieverhaal ingesproken. Sla deze visualisatie op op je telefoon en gebruik hem zo vaak als jullie willen. Niet alleen fijn voor je kind. Ook fijn voor jezelf.
Binnenkort volgen er meer tips!
Kijk hier voor meer informatie over kindercoach Christel Lubse.