Heeft jouw kind last van spanning door Sinterklaas? Dit kan helpen.

Gastblog door Eva Bronsveld van Groeiplein in Eindhoven

Sinterklaasstress

Komende week is Sinterklaas is weer in het land. En hoewel dit voor veel kinderen een fantastische tijd is, gaat het voor een deel van de kinderen gepaard met veel spanning. Mannen die in het midden van de nacht je huis binnendringen, je ouders die geheimzinnig doen, een handje moeten geven aan een vreemde meneer met een lange baard; als je er zo over nadenkt is het ook niet niks natuurlijk. Hier wat dingen die je zou kunnen proberen om ervoor te zorgen dat het ook voor jouw kind een fijne tijd wordt.

Voorspelbaarheid

Temperamentvolle kinderen houden van voorspelbaarheid. Hoe voorspelbaarder, hoe veiliger ze zich voelen. Maak samen met je kinderen een kalender waarop duidelijk te zien is wat er wanneer gaat gebeuren. Wanneer mogen ze hun schoen zetten (laat het eventueel door Piet op de kalender zetten als hij de schoen vult), op welke dag komt de Sint op school, wanneer vieren jullie Sinterklaas op je werk. Bespreek ook vooraf wat er dan allemaal gaat gebeuren. Wie zijn erbij, hoe lang duurt het, wat kan je kind doen als hij het te spannend vindt?
En plan vooral niet teveel in. Er is zoveel te doen deze periode dat de verleiding groot is om maar overal heen te gaan maar daar doe je kinderen die het toch al zo spannend vinden eigenlijk niet echt een plezier mee.

Zo min mogelijk spanning

Probeer de spanning zoveel mogelijk te reduceren. Als je kind het spannend vindt dat Piet op het dak loopt, laat de schoen dan bij de deur zetten die het verst van de kamer van je kind is en vertel dat Piet door de deur komt. Of zet de schoenen buiten onder een afdakje. Vindt je kind het ontzettend spannend wat hij krijgt van de Sint maak dan samen een verlanglijstje en probeer uit te komen op een lijst met dingen waarvan je zeker weet dat de Sint die wel zal geven. En laat vooraf al een beetje doorschemeren wat hij krijgt.
Vindt je kind het eng om de Piet of Sint een hand te geven, laat hem dat dan gewoon niet doen. Een kind dat huilend bij Sint op schoot zit is zielig, niet grappig.

Het Sinterklaasjournaal

Als jouw kind veel last heeft van de spanning dan kun je het Sinterklaasjournaal misschien maar het beste skippen. Kun je er echt niet onderuit, bijvoorbeeld omdat ze op school kijken of omdat je nog andere kinderen hebt die het wel willen zien, kijk dan sámen met je kind en bespreek kort even na. Benoem regelmatig dat die Pieten er ieder jaar een potje van maken, maar dat het altijd weer goed komt. ‘Volgens mij doen ze het express om het extra spannend te maken, maar wij weten wel beter hè?’ zeg je met een vette knipoog naar je kind.

Wees zelf zo relaxed mogelijk

Zeker als je al wat slechte ervaringen hebt met je kind in deze periode kan het zijn dat je er zelf ook wat gestresst van raakt. En hoewel dat natuurlijk niet zo vreemd is, is het wel iets wat veel invloed kan hebben op je kind. Kinderen kijken namelijk naar hun ouders om te weten of iets veilig is. Zien ze op spannende momenten dat jij ook niet zeker weet of het wel oké is, dan vergroot dat bij hen ook de stress. Gedachten als ‘o jee, dit is veel te spannend voor mijn kind’ of ‘help, dalijk komt die Piet hierheen en dat vindt mijn kind heel eng’ zijn dus niet erg behulpzaam. Heb je ze toch, spreek jezelf dan maar even moed in door te denken ‘Het komt echt wel goed’. Want dat is natuurlijk uiteindelijk altijd zo.

Kijk achter het gedrag

Van spanning worden veel kinderen ‘lastig’. Veel kinderen hebben zelf niet in de gaten dat ze last hebben van de spanning. Ze voelen zich gewoon heel vervelend maar weten nog niet goed waar dit vandaan komt. En in plaats van te zeggen ‘ik vind het eng dat Piet door de schoorsteen komt’ gooien ze misschien wel hun schoen door de kamer. Of in plaats van ‘Ik vind het te spannend op school nu want ik weet niet wat er vandaag weer voor geks gaat gebeuren’ zeggen ze  misschien ‘Ik heb buikpijn’ in de hoop dat ze thuis mogen blijven.
Het is dus erg belangrijk om goed te kijken wat er achter het lastige gedrag van je kind zit. Boos worden werkt alleen maar averechts, want daar vergoot je de spanning juist mee. Probeer te kijken waar het gedrag vandaan komt en dat te verwoorden: ‘Het is ook spannend hè, als je niet weet wat er gaat gebeuren op school’. En zo nodig bedenk je samen een oplossing. ‘Zou het helpen als we samen aan de juf gaan vragen wat er de komende tijd allemaal voor leuke dingen gaan gebeuren?’

Plan meer ontspanning in

De beste manier om kinderen de spanning kwijt te laten raken, is door meer ontspanning in te bouwen. Samen in het bos wandelen, boekjes voorlezen, met de duplo, lego of kapla spelen, puzzelen, (voeten) masseren, lekker lang in bad, een rustig muziekje luisteren; het zijn allemaal dingen waar veel kinderen goed van ontspannen en die ze nu dus harder nodig hebben. Plan daar dus maar lekker veel tijd voor in. En ga er vooral zelf even met een kopje thee bij zitten, zodat je zelf even kunt bijkomen van de cadeautjeskoopstress.

Workshop Temperamentvolle kinderen

Kun jij nog wel wat meer handvatten gebruiken in het contact met je temperamentvolle kind? Dan is een workshop Temperamentvolle kinderen heel fijn om bij te wonen.