Go-Kids Reporter Eva op bezoek bij de bewoners van het Zomerkasteel in Helmond

Ga terug in de tijd en beleef het Kasteel Helmond door de eeuwen heen!

Wist jij dat het Museum Helmond ieder seizoen een speciaal seizoens-kasteel heeft? Nou, eigenlijk klopt dat niet helemaal, want er zijn 5 verschillende versies; namelijk een Krokuskasteel, Lentekasteel, Zomerkasteel, Herfstkasteel en Winterkasteel. Deze speciale edities zijn gekoppeld aan de schoolvakanties. Go-Kids reporter Eva mocht een kijkje nemen tijdens het Zomerkasteel. 

Het Museum Helmond

Wie kent het Kasteel in Helmond niet?! Ik denk dat het Kasteel Helmond tot ver buiten Helmond vooral bekend is bij ouders als het kasteel van Sinterklaas. Of van de kasteeltuinconcerten die er in de zomer worden gehouden. Maar wist jij ook dat het kasteel een super leuk gezinsuitje is?
Het Museum Helmond bestaat uit 2 locaties. De ene is het Kasteel dat wij bezochten en de andere locatie is de Kunsthal op loopafstand. Hier zijn steeds wisselende tentoonstellingen te bewonderen. 

Zomerkasteel 2023

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Museum Kasteel Helmond
Meer weten

Museum Kasteel Helmond

Kasteelplein 1, Helmond

Uitje met het gezin naar Kasteel Helmond Kasteel Helmond is de grootste waterburcht van Nederland. H... bekijk

 
Kinderfeestje bij Museum Helmond
Meer weten

Kinderfeestje bij Museum Helmond

Kasteelplein 1, Helmond

Bij Museum Helmond / Kasteel Helmond kan je de leukste kinderfeestjes vieren. Hieronder vind je een ... bekijk

 
Land van de Peel
Meer weten

Land van de Peel

 

Eropuit met de kids in het Land van de Peel? In samenwerking met Go-Kids Eindhoven heeft Land van de ... bekijk

 

Op bezoek bij de bewoners van het Zomerkasteel

Direct bij binnenkomst van het kasteel, nog voor dat ons entreebewijs wordt gecontroleerd, ontmoeten wij de eerste bewoner van het kasteel. Deze man vertelt dat hij de tuinman is van het kasteel in de tijd dat Albert Jozef de kasteelheer is. Albert Jozef staat niet bekend als een aardige man en de tuinman vertelt ons over het leven in die tijd. En hij vertelt ons een geheimpje met het vriendelijke verzoek hem niet te verraden mochten we iemand van de familie Van Arberg tegen komen. 

Na het verhaal van de tuinman worden we ontvangen door een van de medewerker van het museum. Ze vertelt ons wat praktische zaken over ons bezoek en geeft Eva een speurtocht en een schild mee. De speurtocht is super leuk voor wat jongere kinderen. Het zijn foto's die je moet zoeken in de kelder van het kasteel. 
Het schild is onze 'begeleider' tijdens het bezoek. Op verschillende plekken in het kasteel worden er teksten geprojecteerd. Als je het schild op de juiste afstand houd dan kan je de teksten lezen. Het blijft een goede interactieve manier om Eva uit te nodigen om de teksten te lezen. Hierdoor leert ze meer en meer over het kasteel en het leven van toen. 
Aan het einde van de route door de kelder heb je alle benodigde informatie verzameld voor een quiz! Heb je voldoende vragen goed dan kan je je laten ridderen: van schildknaap tot ridder!

Zomerkasteel

In de eerste zaal op de verdieping lopen we Jan van Berlaer III tegen het lijf. We hebben geluk, want hij wil eigenlijk net gaan lunchen als wij aankomen. Hij werd al geroepen door een van de bedienden. Gelukkig wil hij nog wel even tijd maken om onze Eva hoogstpersoonlijk tot ridder te slaan. Mocht Jan van Berlaer niet aanwezig zijn dan kan je dit gemakkelijk zelf doen mbv de houten Jan van Berlaer in de zaal. 
Op de verdieping vindt je overigens ook een speurtocht. Deze is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Uiteraard moest deze speurtocht ook worden gedaan door onze Go-Kids reporter. De speurtocht neemt je mee langs de 4 families die het kasteel door de jaren heen hebben bewoond. Je ziet hoe het kasteel door de jaren heen is verandert door stukken die er werden aangebouwd, maar ook door een fikse brand die een heel groot deel van het kasteel verwoest.
In de chique kamer komen we een chique dame tegen. Zij vertelt ons onder andere hoe je een lakzegel maakt en waarvoor deze destijds werden gebruikt. Ook vertelt ze ons een geheimpje over de zwarte kast die je op de achtergrond ziet in de foto hieronder. Nadat Eva een kleine souvenir heeft gekregen vervolgen we onze tocht.

Zomerkasteel

Niet veel verder komen we aan in het gezellige museum café. Hier kan je een hapje en een drankje bestellen en even lekker zitten. In het museum café vind je ook een boekje met de antwoorden van de speurtocht voor de 8 t/m 12 jarige. Leuk om samen even te controleren hoe het is gegaan. 
Eva heeft natuurlijk ook haar Peelpaspoort bij en daarom krijgt deze bofkont een glaasje limonade met wat lekkers van het huis. 

Zomerkasteel

En als je denkt dat je alles dan al hebt gezien, heb je het mis. Na het museum café kan je ook nog een kijkje nemen een aantal mooie oude zalen. Één is de ridderzaal en hier vind je oa. verkleedspullen. De twee andere zalen worden gebruikt als trouwlocatie binnen de gemeente Helmond. Super bijzonder lijkt me. 
Daarna ga je over de grote trap naar beneden en kom je weer uit in de kelder. Hier kan je nog even lekker spelen en hier is een museum winkeltje. 

Activiteiten voor kinderen

Naast de bewoners die het bezoek aan het kasteel heel bijzonder maken met hun mooie verhalen is er van alles te doen. Zo is er voor iedere leeftijd een passende speurtocht, kan je je verkleden, mag je op de magneetmuur een kasteel bouwen en zijn er verschillende spelletjes om te doen. Het leukste spel vind Eva het XL bordspel dat je vindt in een van de ronde kamers. Zie foto links onder.  

Zomerkasteel

We hadden echt wel verwacht dat we ons zouden vermaken, maar er was echt boven verwachting veel te beleven voor de kids. Echt een middag vullend uitje!

Mening van Go-Kids Reporter Eva (10 jaar):

Het is een super leuk museum en het is heel leerzaam. Er is genoeg te doen zoals speurtochten, spelletjes, verkleden etc. Tijdens het lopen van de speurtocht kom je de bewoners van het Kasteel tegen. Als je geluk hebt wordt je zelfs geridderd door Jan van Berlaer III. Er zijn ook verschillende spelletjes om te doen en je kan je verkleden als je wil. 
En als je je PeelPaspoort bij hebt krijg je een lekker koekje en mag je zelf ranja inschenken in een oude, middeleeuwse beker. 

Log In