Terug in de tijd bij het preHistorisch Museum Eindhoven met Go-Kids reporter Eva.

Eindelijk is het dan zover..... we gaan naar het preHistorisch Dorp in Eindhoven. Een bezoekje aan dit museum stond al een hele tijd op de verlanglijst van Go-Kids reporter Eva. Deze ochtend dus geen discussies over aankleden, ontbijten etc. Alles ging heel vlotjes en rond 10.00 uur zaten we op de fiets richting het preHistorisch Dorp. 

Zodra je door de ingang naar binnen stapt, stap je honderden jaren terug in de tijd! Gewapend met een Doe-boekje en museum plattegrond kunnen we ons bezoek starten. Er is geen tijd om rustig te gaan zitten en de kaart te bekijken, want Eva weet direct wat ze wil gaan doen. We volgen het Doe-boekje en starten in de Tijd van de jagers & verzamelaars. 
Deze verzamelaar (zie foto↓) laat Eva stokjes verzamelen om te schilderen, we zetten een tattoo met natuurlijke verf, bouwen een hut en leren vuur maken 🔥🔥🔥

Na ruim een uur wordt het toch echt tijd om verder te gaan, want er is nog veel meer te beleven.... We lopen door naar de Tijd van de eerste boeren en bezoeken de verschillende schuren en komen dan uit bij een dame die de kinderen helpt met het bakken van broodjes. Voordat je kan gaan bakken moet je eerst graan malen met een steen. Een taak die vroeger werd gedaan door de kinderen in het dorp. Na het malen en kneden van het deeg werd dit aan een stokje gedaan en mocht je bij het kampvuur gaan zitten om je broodje te bakken. 
Na het bakken van de broodjes wilde Eva nog een stukje gaan varen met een van de kano's. Er zijn verschillende steigers waar je kan opstappen om een stukje te peddelen op het water. 

Tijd voor pauze

Inmiddels is het tijd om te gaan lunchen, dus via de leemkuil strijken we neer op het marktplein in het midden van het museum voor een hapje en een drankje. Uiteraard moest Eva ook nog even aan de schandpaal 😜
Tijdens onze pauze was er een hoop commotie op het marktplein omdat een van de bewoners vissen had gestolen van een andere bewoner. Na een achtervolging eindigde hij ook aan de schandpaal en werd de dief met vilten groenten bekogeld door de kinderen. 

Wij vervolgen onze tocht naar de Tijd van handel & steden. We komen langs de smid die lepels aan het maken is en in het Ambachtenhuis zijn allerlei activiteiten te doen. Eva schrijft met een veer en inkt haar naam en mag helpen met het voorbereiden van de wol om deze te kunnen gaan verven. Terwijl we wachten tot het water aan de kook komt krijgen de kids een workshop vilten armbandjes maken. 

Inmiddels is de tijd voorbij gevlogen: zowel letterlijk als figuurlijk, want we belanden nu in de Tijd van Franken & Vikingen. In dit gedeelte vind je veruit de mooiste hoeve. (Als je het mij vraagt 😊.)

Eva mag hier met een echte kruisboog schieten en we maken nog een fibula (een mantelspeld van ijzerdraad). Je kan je hier ook verkleden in kledij uit deze tijd, maar helaas kreeg ik Eva niet zover. Ook jammer voor jullie, want dat was vast een leuke foto geweest ;-) Via een achterpaadje lopen we terug naar het marktplein. De dag is omgevlogen. Het is inmiddels al 16.00 uur en we willen graag nog even kijken bij het nieuwste stukje van het museum; ArcheoFactory

ArcheoFactory

Aangekomen bij ArcheoFactory raken we aan de praat met de dame bij de ingang. Zij vertelt ons van alles over de verschillende spulletjes die zijn gevonden bij opgravingen in Nederland. Ze laat ons glas zien uit verschillende tijdperken en vertelt over het gebruik van de grote stenen vazen in het verleden.
Het is zo leuk om al deze gepassioneerde mensen te zien en te spreken bij het preHistorisch Dorp. Alle bewoners weten veel af van de tijd waarin zij 'leven' en vinden het leuk om honderduit te vertellen over 'hun tijd'. 
In het ArcheoFactory leer je over het onderzoek dat wordt gedaan. Je mag als een echte archeoloog speuren. Bij de verschillende werkstations wordt uitgelegd hoe het onderzoek wordt gedaan en kan jij je eigen conclusies opschrijven in het werkboek. Over dit onderdeel van het preHistorisch Dorp schrijven we nog een keer een aparte blog voor jullie. In de tussentijd nieuwsgierig geworden? Bezoek dan snel het preHistorisch Dorp zelf! 

Mening van Go-Kids Reporter Eva (9 jaar):

Ik vind het leuk dat er veel verschillende activiteiten zijn waar je zelf je souvenirs kan maken. De souvenirs die ik heb gemaakt zijn een vilten armbandje, geschilderde stokjes, een fibula en een hanger van klei. Verder vond ik alle tijdperken leuk om te zien.