Top 10 leuke activiteiten om te doen met kinderen in de herfst

De jassen kunnen weer aan, de paraplu's en regenlaarzen staan klaar! Het is herfst! De blaadjes vallen van de bomen en de paddenstoelen verschijnen weer. De herfst is een leuk seizoen om met de kinderen erop uit te gaan naar de natuur. De kabouterpaden en bospaden zijn in de herfst weer heel anders dan in de zomer. De bomen en de natuur zien er in de herfst anders uit, mooi gekleurde bladeren en prachtige paddenstoelen. Go-Kids Eindhoven heeft een aantal leuke herfst tips voor jullie verzameld die ook heel leuk zijn in de herfstvakantie.

Top 10 herfst uitjes en kinderactiviteiten:

1) Herfst knutsel activiteit

Voordat je met kinderen op pad gaat, naar een van bossen of kabouterpaden in de regio Eindhoven, kan je samen met de kinderen een herfst schatten doos knutselen. Dit is een eierdoos die de kinderen vooraf hebben versierd met 12 herfstafbeeldingen uit boekjes en tijdschriften. Meer uitleg over deze knutsel activiteit vind je hier.

2) Herfstwandeling en ga op zoek naar paddenstoelen

Ga lekker naar buiten, op zoek naar paddenstoelen in de regio Eindhoven. Er zijn verschillende natuurgebieden met bossen (o.a. bij de Brabantse Natuurpoorten) bij ons in de regio en in de herfst zijn ze allemaal even mooi. Maak een mooie herfstwandeling met de kinderen in een van de bossen en zoek samen welke paddenstoelen er allemaal zijn. Als je met de kinderen in de bossen op zoek gaat naar paddenstoelen is het handig om een paddenstoelen zoekkaart mee te nemen (bij het IVN kun je ze bestellen). Verder is het handig om een loepje mee te nemen om de paddenstoelen van dichtbij te bekijken en ook een spiegeltje is handig zo kun je ook de onder het hoedje van de paddenstoel kijken. Dat vinden de kinderen geweldig.

3) Kabouterpad in de herfst

Loop met de kinderen een Kabouterpad of Beleefpad in regio Eindhoven. Lekker wandelen in de bossen en leuk vermaak; op zoek naar kabouters! Of misschien durf je een blotenvoetenpad nog aan bij lekker weer? Ook zij de bossen bij de Natuurpoorten in regio Eindhoven zeker de moeite waard om te bezoeken. Neem je picknickmand mee of bezoek een van de horeca gelegenheden in de buurt voor een lekker hapje en drankje met de kinderen.

4) Maak een kleurenwaaier van herfstbladeren met kinderen

Laat de kinderen tijdens jullie herfstwandeling zoveel mogelijk verschillende kleuren bladeren verzamelen. Eenmaal thuis kunnen de kinderen ze mooi op kleur in een kleurenwaaier leggen. Van donkergroen naar licht groene bladeren, naar gele herfstbladeren, naar oranje herfstbladeren, rode bladeren en bijna zwarte bladeren weer donker groen. Als je deze in een mooie cirkel op een zwart of wit gekleurd papier plakt ziet het er super uit!   

5) Spelletje Go-Kids natuur bingo

Ga lekker naar buiten voor een spelletje bingo in de natuur. Ga naar een park of bos bij jou in de buurt en print de Go-Kids natuur bingo van te voren uit. Een leuk spelletje voor kinderen om het buiten spelen te stimuleren en tevens ook een leuke speurtocht naar alle afbeeldingen op de bingo kaart! Wie heeft het eerste BINGO?!

6) Ga naar een indoor speelpaleis, binnenspeeltuin of zwembad met de kinderen

Bij heel slecht en nat weer is binnen spelen natuurlijk fijn! Maar het is veel leuker om eropuit te gaan, naar bijvoorbeeld Monkey Town of Ballorig of naar een zwembad. Kijk voor alle zwembaden in regio Eindhoven op dit overzicht

7) Ga naar de bioscoop, theater of museum

Er zijn onwijs veel leuke kinderfilms in de bios, dus hier zit je lekker droog en genieten maar! Tip: De nieuwste Sinterklaas film komt in de herfstvakantie in de bioscoop!

Ook is de herfst een leuke periode om naar het theater te gaan. Het Parktheater in Eindhovenen theater De Schalm in Veldhoven zijn het theaterseizoen gestart en hebben heel veel leuke jeugd- en familievoorstellingen de komende maanden. Check de Go-Kids agenda!

Of ontdek de leuke musea in regio Eindhoven! 

8) Gepofte kastanjes maken met de kinderen

Heb je wel eens gepofte kastanjes gegeten? Of zou je wel eens 'eikeltjessoep' willen maken? Hieronder een tweetal recepten om met kinderen samen te koken van tamme kastanjes en eikels uit het herfst bos! De tips komen uit het boek: "Alle kinderen naar buiten!" 

Tamme kastanjes kun je eten, maar paardenkastanjes niet. Let dus goed op dat jullie de juiste verzamelen in het bos. Hoe zie je het verschil tussen een paardenkastanje en een tamme kastanje? Je ziet het aan de schil. De schil van een tamme kastanje heeft fijne, lange stekels die erg prikken. De paardenkastanje heeft enkele stekels . Tamme kastanjes zijn ook helemaal niet rond, maar hebben een puntje. 

Tamme kastanjes kun je rauw eten, maar poffen is ook lekker en leuk om met de kinderen te doen. Er zijn verschillende manieren: 

  • In een koekenpan met een klontje boter
  • Buiten in een vuurkorf
  • In de oven op 220 graden 

Eikeltjeskoffie of eikeltjesbrood

Doe 500 gram eikels, zonder hoedje en steeltje, in een pan. Zet de pan op een laag vuur en roer om de paar minuten tot de eikels zacht en zwartbruin van kleur zijn. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Stamp de eikels fijn tot een poeder. Met dit poeder kun je koffie maken. Giet kokend water over het poeder en klaar is de koffie.  

NB Eikeltjeskoffie bevat geen cafeïne dus is goed voor kinderen. Je kunt het poeder ook mengen met bloem en er broodjes mee bakken.

Let op dat je de eikels nooit rauw eet. Dan zit er tannine in wat giftig is. 

9) Neem deel aan een leuke creatieve workshop in de herfst

In de herfst periode worden er in regio Eindhoven ook weer veel leuke creatieve workshops voor kinderen georganiseerd. Het is vaak slechter weer, dus ook de binnen activiteiten voor kinderen nemen weer toe. Op de Go-Kids agenda staan veel leuke workshops voor kinderen; o.a. workshops sieraden maken, workshops in thema Halloween of Techniek, of workshops waar je iets lekkers kan bakken. Er is zoveel leuks te doen in regio Eindhoven! 

10) Kijk op de Go-Kids agenda

Bekijk de agenda van Go-Kids regio Eindhoven om te zien wat er van dag tot dag te doen is en voor leuke eropuit tips in de herfst.