Samen met Luna zijn wij op bezoek geweest bij het Drents Museum in Assen. In het Drents Museum vind je niet alleen kunst zoals een echte Van Gogh, maar ook het Veenlijk èn het allergrootste Poppenhuis van Nederland. Het Drents Museum is daarom ook zeker de moeite waard om met kinderen te bezoeken. 

Kunst

Het Drents Museum is groot en van alle markten thuis. Nadat je je jas en tas in een kluisje hebt gestopt loop je eerst langs verschillende kunstwerken. Op dit moment is er zelfs een echte van Gogh aanwezig in het Drents Museum! Houd je van kunst? Er zijn verschillende schilderijen uit verschillende tijdsperiodes te vinden.

Veenlijk

In het Drents Museum is er veel informatie te vinden over de verschillende Veenlijken. De bekendste is toch wel het meisje van Yde. Een meisje van ongeveer 16 jaar dat meer dan 2000 jaar in het veen heeft gelegen! Dat is nog eens bijzonder. Het meisje van Yde is ook in het echt te bewonderen, samen met de reconstructie van haar gezicht. Zo weten we hoe ze er ongeveer uit heeft gezien toen ze stierf.

Het grootste Poppenhuis van Nederland

Na het veenlijk liepen we door naar het Poppenhuis. Het Poppenhuis is de woning van de statige familie Van Lier en het personeel, die hier 250 jaar geleden hebben gewoond. Voordat je naar binnen gaat kies je je eigen gids uit. Dat is niet zomaar een gids, je wordt rondgeleid door één van de familieleden zelf, of door het personeel. Hoe ze dat doen? Kijk maar eens in de spiegels. Wanneer je een kamer betreedt, komt het personage dat je hebt gekozen tevoorschijn in de grote spiegel. Er wordt verteld over het leven van vroeger en hoe de kamers werden gebruikt. 

Drents museum poppenhuis

Van de eetkamer naar de keuken, de muziekkamer en het kantoor. Alles is precies ingericht zoals het vroeger was. En de keuken staat ook nog eens vol met lekkere broodjes, taartjes en andere heerlijkheden. Wat nou het allerleukste is? Je mag echt overal aanzitten! Ga maar eens op de stoel zitten in het kantoor van meneer Van Lier. Of misschien relax jij liever even in de muziekkamer? Neem gerust plaats en luister naar de muziek die vroeger werd gedraaid in het huis van de familie Van Lier.

Ik wil meer weten

Natuurlijk, dat kan! We hebben een hele leuke vlog gemaakt over het Drents Museum. Je checkt 'm hier:

Tips

Wil je het poppenhuis bezoeken  begin 2023? Check dan voor de tijd de website van het Drents Museum of het Poppenhuis open is. Deze wordt een tijdje gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden. Daarna is het Poppenhuis weer in volle glorie te bewonderen!

Gewoon rondlopen in het museum is leuk, maar het is nog leuker om een route te volgen of een speurtocht te doen. Bij de receptie van het Drents Museum vind je verschillende mogelijkheden, vraag ernaar!