Hoe makkelijk ben jij met logeren bij jou thuis? Geen idee of dat bij jou gebeurt, maar hier kwam het nog weleens voor dat vriendjes wilden blijven slapen bij mijn jongens. Soms gepland, soms ongepland, het kon wat mij betreft meestal wel. Nou ja, niet als ze de volgende dag naar school moesten want logeren betekent meestal toch ook dat de kinderen wat minder slaap krijgen dan anders. 

Logeren onder de halfhoogslaper

Ik vond het altijd wel gezellig als er vriendjes kwamen logeren. En slaapplek had ik altijd wel genoeg. Vroeger hadden mijn kids allebei zo'n half-hoogslaper van IKEA, ken je die? Als je daarin boven slaapt heb je daaronder altijd een plek voor een logé. Bij ons lag daar eigenlijk standaard ook een matras, waardoor er in beide kinderkamers een extra slaapplek beschikbaar was.

KURA Keerbaar bed - halfhoogslaper IKEA

Slapen op de bank

Dan komt het natuurlijk ook voor dat er meer vrienden willen blijven slapen dan één. Dan had ik in dezelfde kamer meer extra slaapplaatsen nodig. In ons huidige huis hebben allebei de jongens naast een bed ook een bankje staan, dus dat is al slaapplek nummer twee. Slaapzak erbij en klaar.

Matjes en luchtbedden op zolder

Nog meer? Dan hebben we altijd nog de matjes en luchtbedden! Die moeten we wel echt even tevoorschijn toveren, dus onverwacht en ongepland is dat wat minder fijn. Maar we hebben er wel een paar liggen op zolder. Simpele matjes, maar ook zo'n dik luchtbed. Handig voor bijvoorbeeld een slaapfeestje.

Luchtmatras met ingebouwde pomp

Je kent ze vast wel - eigenlijk kun je het geen luchtbed meer noemen, het is meer een luchtmatras. Ideaal ook als de kids op kamp gaan - met school, Scouting, de sportclub of met een kamp-organisatie - en je wilt dat ze comfortabel kunnen slapen. Wel een elektrische pomp erbij meenemen. Of een Intex luchtbed met ingebouwde pomp natuurlijk. Zo'n dik luchtbed met je mond opblazen is in elk geval niet te doen. Als het al zou kunnen... dat weet ik eigenlijk niet. 

Intex luchtbed bij Heuts

Waarom kids oncomfortabel laten slapen? 

Je denkt misschien dat zo'n serieus luchtmatras hartstikke duur is. Ze zijn er ook wel in allerlei prijsklassen, zie ik bijvoorbeeld bij Heuts - maar de prijzen vallen me eigenlijk reuze mee. Een 1 persoons luchtbed met ingebouwde pomp hebben ze al voor € 30 (op dit moment zelfs met nog 30% korting).  Ik zou niet weten waarom je jouw kind of een logé nog zou laten slapen op een zo'n ouderwets luchtbed dat wij vroeger (toen ik jong was) meenamen als we gingen kamperen.

Self-inflatable matje

Of op een dun matje waarbij je het gevoel hebt dat je op de keiharde grond ligt. Tenzij ze natuurlijk met beperkte bagage op pad gaan, dan is een matje - liefst self-inflatable - ideaal.

Verzameling slaapspullen op zolder

Wij hebben in de loop der jaren best veel van dat soort slaapspullen verzameld op onze zolder. Té veel zou ik zeggen, zonde van de ruimte.

Zolder opruimen!

Hoog tijd dus om de zolder op te ruimen en die stokoude luchtbedden maar eens weg te doen. Ze liggen bij mij op een onbereikbare plek en zullen alleen daarom al nooit meer gebruikt worden. Bovendien zijn ze zo antiek dat ik me afvraag of ze inmiddels niet hartstikke poreus en lek zijn. Mooi plan voor een druilerige weekenddag!

 

Anneke Ranzato
Go-Kids