Je weet vast wel dat het belangrijk is dat je kind op goede schoenen loopt. Goede schoenen ondersteunen de ontwikkeling van kindervoeten en zorgen ervoor dat ze veilig en comfortabel kunnen bewegen. Maar hoe kies je de juiste schoenen?  In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van kinderschoenen, inclusief tips voor het waterdicht maken van schoenen.

Welke maat schoenen heeft jouw kind nodig?

Eén van de belangrijkste aspecten van het kiezen van kinderschoenen is de juiste maat. Kindervoeten groeien snel, dus het is essentieel om regelmatig de maat te controleren. Te kleine schoenen kunnen leiden tot pijnlijke voeten en zelfs misvormingen, terwijl te grote schoenen struikelgevaar opleveren.

Tip: Meet de voeten van je kind aan het eind van de dag, omdat voeten dan iets groter zijn door de dagelijkse activiteit. Laat je kind staan terwijl je de maat opmeet, zodat het gewicht gelijkmatig verdeeld is.

Comfort en pasvorm

Naast de juiste maat is de pasvorm cruciaal. Schoenen moeten niet alleen de juiste lengte, maar ook de juiste breedte en hoogte hebben. Punten waar je op moet letten:

  • Breedte: De schoenen moeten breed genoeg zijn zodat de tenen ruimte hebben om te bewegen.
  • Hiel: De hiel moet goed aansluiten zonder te knellen.
  • Flexibiliteit: De schoen moet flexibel zijn in de voorvoet, maar stevig genoeg in de hiel om voldoende ondersteuning te bieden.

Tip: Laat je kind even echt rondlopen in de schoenen voordat je ze koopt. Kijk of de schoenen nergens knellen of schuren.

Materiaal van kinderschoenen

Het materiaal van de kinderschoenen speelt een grote rol in het comfort en de duurzaamheid. Kies voor ademende materialen zoals leer of mesh – daarmee voorkom je dat de voeten teveel gaan zweten. Leer is een ideaal materiaal omdat het flexibel is, zich aanpast aan de voetvorm. Bovendien is het duurzaam.

Tip: Vermijd schoenen van synthetische materialen die niet goed ademen. Deze kunnen leiden tot zweetvoeten en blaren.

Kinderschoenen kopen

Ondersteuning en stabiliteit voor kindervoeten

Kinderen zijn doorlopend in beweging. Ze rennen, springen en spelen. Goede schoenen moeten ondersteuning en stabiliteit bieden om blessures te voorkomen. Daarom moet je letten op:

  • Ondersteuning van de voetbogen
    Schoenen met een goede ondersteuning van de voetboog helpen de natuurlijke vorm van de voet te behouden.
  • Stevige, maar niet stijve zolen
    De zolen moeten stevig maar niet te stijf zijn, met een goede grip om uitglijden te voorkomen.

Tip: Voor sportactiviteiten is het aan te raden om specifieke sportschoenen te kiezen die extra ondersteuning en demping bieden.

Sluiting

De sluiting van kinderschoenen is belangrijk voor een goede pasvorm en veiligheid. Er zijn verschillende soorten sluitingen:

  • Veters: Veters bieden een goede, verstelbare pasvorm, maar zijn niet altijd handig voor jongere kinderen.
  • Klittenband: Klittenbandsluitingen zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een goede pasvorm voor jongere kinderen.
  • Ritsen en gespen: Deze zijn handig voor snelle aanpassing, maar zorg ervoor dat ze stevig en van goede kwaliteit zijn.

Tip: Leer je kind al vroeg hoe ze hun schoenen zelf kunnen aantrekken! Die zelfstandigheid is fijn voor hen – zelf doen! – én voor jou.

Duurzaamheid 

Kinderen zijn vaak minder voorzichtig met hun schoenen dan volwassenen. Duurzaamheid is dan ook een belangrijke factor – je wilt niet dat de nieuwe kinderschoenen binnen no-time stuk zijn. Kies daarom schoenen die gemaakt zijn van stevige materialen en goed afgewerkt zijn.

Tip: Let op de naden en lijmverbindingen. Deze moeten stevig zijn en geen tekenen van slijtage vertonen.

Waterdichte kinderschoenen

Kinderen spelen vaak buiten, ongeacht het weer. Natte voeten zijn niet prettig. Het is daarom handig om schoenen te kiezen die waterdicht zijn, of om bestaande schoenen waterdicht te maken.

Waterdichte materialen

Sommige kinderschoenen zijn van nature waterdicht omdat ze gemaakt zijn van materialen zoals rubber of speciaal behandeld leer. Deze schoenen houden de voeten droog tijdens regenachtige dagen.

Tip: Zoek naar schoenen met een waterdicht membraan zoals Gore-Tex. Dit materiaal is waterdicht en ademend, wat zorgt voor comfort en droge voeten.

Waterdicht maken van schoenen

Als je kinderschoenen hebt die niet van nature waterdicht zijn, kun je ze zelf waterdicht maken. Dit kan op verschillende manieren:

  • Waterdichtmakende spray: Gebruik een waterdichte spray om de schoenen te behandelen. Spuit de schoenen gelijkmatig in en laat ze goed drogen voordat je ze gebruikt.
  • Wax: Voor leren schoenen kun je speciale schoenwax gebruiken. Breng een dunne laag wax aan en wrijf deze goed in met een doek. Laat de wax intrekken en poets de schoenen vervolgens op.

Tip: Herhaal deze behandelingen regelmatig, vooral na zware regen of modderige omstandigheden, om de waterdichtheid te behouden.

Kinderschoenen waterdicht maken

Seizoensgebonden schoenen

Natuurlijk denk je bij het kiezen van schoenen ook aan het seizoen. Zomerschoenen moeten licht en ademend zijn, terwijl je bij winterschoenen juist voor warm en waterdicht gaat.

Zomerschoenen

Voor de zomer zijn sandalen of lichte sneakers een goede keuze. Zorg ervoor dat sandalen stevige bandjes hebben die goed aansluiten, en dat sneakers ademend zijn om zweetvoeten te voorkomen.

Tip: Kies sandalen met een gesloten teen om de tenen te beschermen tijdens het spelen.

Winterschoenen

Voor de winter zijn gevoerde laarzen of stevige waterdichte schoenen ideaal. Deze houden de voeten warm en droog, zelfs bij sneeuw of regen.

Tip: Kies winterschoenen met een antislipzool voor extra grip op gladde oppervlakken.

Orthopedische Schoenen

Sommige kinderen hebben extra ondersteuning nodig vanwege orthopedische problemen. In zulke gevallen is het belangrijk om advies in te winnen bij een specialist. Orthopedische schoenen zijn speciaal ontworpen om specifieke problemen aan te pakken en bieden vaak extra ondersteuning en correctie.

Tip: Laat je kind regelmatig controleren door een podotherapeut om ervoor te zorgen dat de schoenen de juiste ondersteuning blijven bieden naarmate je kind groeit.

Schoenen voor speciale gelegenheden

Naast alledaagse schoenen hebben kinderen soms speciale schoenen nodig voor bepaalde gelegenheden, zoals feestjes of formele evenementen. Daarvoor wil je ze schoenen aantrekken die niet alleen leuk zijn om te zien, maar ook comfortabel zitten.

Tip: Zorg ervoor dat speciale schoenen ingelopen worden voor het evenement om blaren en ongemak te voorkomen.

Tweedehands schoenen

Het kan verleidelijk zijn om tweedehands schoenen te gebruiken om kosten te besparen, maar wees hier voorzichtig mee. Tweedehands schoenen hebben zich vaak al gevormd naar de voeten van de vorige eigenaar. Dat kan dan juist weer zorgen voor voetproblemen bij je kind – en dat wil je ongetwijfeld niet.

Tip: Als je toch tweedehands schoenen gebruikt, controleer dan zorgvuldig de staat van de schoenen en zorg ervoor dat ze voldoende ondersteuning en comfort bieden.

Regelmatig controleren

Ten slotte is het belangrijk om de schoenen van je kind regelmatig te controleren. Kinderen groeien snel. Wat vandaag goed past, kan morgen al te klein zijn. Let ook goed op tekenen van slijtage en vervang de schoenen als dat nodig is.

Tip: Plan om de paar maanden een pas-sessie in om te controleren of de schoenen nog steeds goed passen en in goede staat zijn.

Goede kinderschoenen zijn belangrijk!

Door aandacht te besteden aan deze aspecten bij het kiezen van kinderschoenen, zorg je ervoor dat je kind comfortabel, veilig en met de juiste ondersteuning kan spelen en bewegen. 

Goede schoenen zijn een investering in de gezondheid en het welzijn van je kind. Er zijn veel zaken waarop je kunt besparen in jouw gezin, maar voor kinderschoenen geldt dat je daar niet alleen maar naar het geld moet kijken!