Kinderen zijn kwetsbaar, zeker in het verkeer. Maar ook op school of gewoon met buiten spelen kunnen er ongelukken gebeuren. Veroorzaakt door jouw kind of juist met jouw kind als slachtoffer, bijvoorbeeld van een hondenbeet. Als ouder is het je ergste nachtmerrie dat je kind iets overkomt en letsel oploopt. Laten we eens kijken hoe het werkt met vergoedingen als het toch onverhoopt gebeurt. Wat te doen als je kind gewond raakt bij een ongeluk? Wanneer is er recht op een letselschade vergoeding? 

Kinderen en een verkeersongeluk

Ieder jaar gebeuren er heel veel verkeersongelukken in Nederland. Helaas zitten er bij de letselschade slachtoffers ook veel kinderen. Dit heeft als voornaamste reden dat kinderen het verkeer niet altijd helemaal goed overzien en met name jonge kinderen in het verkeer niet altijd heel voorzichtig zijn. Je herkent dit misschien wel bij jouw kind dat zonder uit te kijken oversteekt of uit enthousiasme op je afrent, maar daarbij geen oog heeft voor het verkeer.

Kind op fiets - letselschade bij ongeval

Belangrijk is om bij een aanrijding altijd een schadeformulier in te vullen, bijvoorbeeld als jouw kind als fietser aangereden is. 

Extra bescherming door de wet: altijd vergoeding bij letselschade kind

De wetgever heeft bedacht dat kinderen extra goed beschermd moeten worden tegen letsel als gevolg van een aanrijding en dan in het bijzonder bij kinderen die door een auto aangereden worden. Deze bescherming houdt in dat er altijd een letselschade vergoeding betaald moet worden als een kind tot een bepaalde leeftijd betrokken is bij een aanrijding met een motorrijtuig, zoals een auto of scooter.

Deze bijzondere bepaling staat in artikel 185 van de Wegenverkeerswet en wordt verder uitgewerkt in wat men in de letselschade noemt 'het Spoorboekje artikel 185 wvw'. Hierin staat dan als een kind betrokken is bij een aanrijding, deze altijd recht heeft op een schadevergoeding. Het maakt daarbij niet uit wat er gebeurd is en wiens schuld het verkeersongeluk is.

Regeling afhankelijk van de leeftijd van het kind

De regeling van artikel 185 wvw maakt onderscheid tussen kinderen tot 14 jaar en ouder tot 14 jaar.

Leeftijd tot 14 jaar

Is jouw kind tot 14 jaar betrokken geraakt bij een aanrijding met een auto, motor of scooter? Dan wordt altijd de volledige letselschadevergoeding betaald. Dit is alleen anders bij overmacht aan de zijde van de persoon die uw kind aangereden heeft. In de praktijk slaagt een beroep op overmacht bij kinderen tot 14 jaar bijna nooit.

Kind vanaf 14 jaar

Voor kinderen vanaf 14 jaar geldt een wat minder omvangrijke regeling. Ook bij kinderen vanaf 14 jaar is er altijd recht op een schadevergoeding, maar “slechts” voor ten minste 50%. Dit in beginsel, want het percentage kan oplopen tot zelfs 100%. Dit op basis van de billijkheidscorrectie.

Letselschade door een hondenbeet

Nog een veel voorkomende oorzaak van letsel bij kinderen: een hondenbeet! Veel kinderen vinden honden lief. Omgekeerd is dit ook meestal het geval, maar niet altijd. En honden kunnen onvoorspelbaar zijn. Jaarlijks komen duizenden hondenbeten bij kinderen voor.

Letselschade door hondenbeet

Wat doe je als je kind gebeten is door een hond?

Is uw kind gebeten door een hond? Het belangrijkste is dan om direct naar een arts te gaan. Een hondenbeet kan namelijk ook voor een infectie zorgen en hiervoor kan een tetanusprik noodzakelijk zijn.

Een hondenbeet kan ook tot letsel leiden. De vraag is dan wie er aansprakelijk is voor de letselschade van uw kind. Naast de directe medische kosten kan het ook gaan om kosten voor behandelingen in de toekomst om een litteken te behandelen. Of kosten een psycholoog omdat je kind door de beet een extreme angst heeft ontwikkeld voor honden.

Aansprakelijkheid voor hondenbeten

De aansprakelijkheid voor een hondenbeet is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dat artikel gaat over aansprakelijkheid voor dieren. Hierin staat dat de bezitter van een dier aansprakelijk is voor schade veroorzaakt door het dier aan zaken en personen. Het is dus de hondenbezitter die je aansprakelijk kunt stellen voor de letselschade van jouw kind.

Zelf aansprakelijk voor schade door dieren en kinderen

Andersom kun jij zélf aansprakelijk gesteld worden als je een hond hebt die iemand bijt of op een andere manier schade veroorzaakt. Ook schade die jouw kinderen op hun geweten hebben valt onder jouw aansprakelijkheid. Het maakt daarbij niet uit of je erbij was, of je zelf ook maar íets aan had kunnen doen om de schade te voorkomen. Juridisch heet dat 'risicoaanspakelijkheid' - je bent gewoon verantwoordelijk voor jouw kinderen en dieren en daarmee aansprakelijk voor schade die zij veroorzaken.

Goede aansprakelijkheidsverzekering

Daarom is het extra belangrijk dat je een goede aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hebt: dan worden die schades - ook als ze zijn aangericht door jouw kind of dier - door de verzekeraar gedekt.