De kerstperiode is een tijd van gezelligheid, lichtjes en natuurlijk, een beetje chaos in huis. Met de kinderen die vakantie hebben en familie die op bezoek komt, kan het soms een uitdaging zijn om je huis opgeruimd en kindvriendelijk te houden. Maar geen zorgen! Met deze simpele tips zorg je ervoor dat je huis zowel feestelijk als netjes blijft, zonder stress.

Geef het speelgoed een vaste plek

Kinderen en speelgoed zijn onafscheidelijk, vooral tijdens de feestdagen. Om te voorkomen dat je woonkamer verandert in een speelgoedwinkel, kun je slimme opbergoplossingen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke manden of dozen waarin het speelgoed snel kan worden opgeborgen. Een leuke tip is om samen met je kinderen het speelgoed uit te zoeken wat ze echt gebruiken en de rest tijdelijk op te bergen. Zo blijft er meer ruimte over voor gezelligheid en is het speelgoed toch snel bij de hand.

Houd de ruimte om de kerstboom ook sfeervol!

De kerstboom is het middelpunt van de feestdagen, maar met kleine kinderen of huisdieren in huis kan het ook een bron van zorgen zijn. Zorg ervoor dat de boom stevig staat en versier hem met onbreekbare ornamenten onderaan, zodat kleine handjes of staartjes geen schade kunnen aanrichten. Een leuke manier om je kinderen bij de kerstboom te betrekken, is door samen kerstversieringen te knutselen. Dit kunnen eenvoudige papieren sterren of slingers zijn. Het geeft een persoonlijk tintje aan je boom en het is een leuke activiteit voor het hele gezin. Een andere tip is om de cadeautjes pas op het laatste moment onder de boom te leggen, zodat er geen verleiding is voor de kleintjes om ermee te spelen.

Zorg ervoor dat alles vanaf binnenkomst netjes is

Bij kerst horen bezoekjes van familie en vrienden. Om te voorkomen dat je hal vol ligt met jassen en schoenen, is het handig om een duidelijk schoenenrek en genoeg kapstokruimte te hebben. Moedig je gezin en gasten aan om hun schoenen netjes op het rek te zetten en hun jassen op te hangen. Dit houdt niet alleen je entree netjes, maar het maakt het ook makkelijker om alles weer te vinden als ze weggaan.

Kerst hoeft niet stressvol te zijn als het op opruimen aankomt. Met deze eenvoudige tips zorg je voor een opgeruimd, kindvriendelijk huis waar iedereen van kan genieten. Het gaat tenslotte om de gezelligheid en de mooie momenten samen. Fijne feestdagen en geniet van je opgeruimde, kinderproof huis!