Vaak zie je kinderen dingen doen waarbij je nogal je hart vasthoudt, je herkent het vast en zeker. Dat je denkt… dat zou heel goed verkeerd kunnen gaan! Ze zouden kunnen vallen en zich bezeren of verwonden.

Waarschuwen, tegenhouden of laten gaan…

Wat doe jij dan? Ga je ze waarschuwen en houd je ze tegen? Of laat je ze vooral lekker hun gang gaan en zelf tegen hun grenzen aanlopen? Met het risico dat het inderdaad misgaat…

Hout hakken en vuur stoken door 4-jarige

Pas zag ik nog een post langskomen op Instagram met een foto van een 4-jarig jongetje dat helemaal zelfstandig een vuurtje had gestookt. Inclusief hout hakken met een echte bijl. Zo ver zou ik niet gaan, maar diep in m’n hart heb ik enorme bewondering voor ouders die het aandurven hun jonge kind dit al te leren.

Als ouder wil je dat je kind veilig is

In de basis wil je als ouder natuurlijk dat je kind veilig is. Daarom plaats je traphekjes zodra jouw baby begint met kruipen. Berg je schoonmaakmiddelen veilig op en hebben ze een kindersluiting. Laat je in je keuken een kokend waterkraan plaatsen met een goede kinderbeveiliging (bijvoorbeeld deze). Trek je ze een zwemvest aan als je gaat varen. En zo zijn er nog veel meer dingen die we doen om onze kinderen veilig te laten opgroeien.

Zwemvest voor kinderen op het water

Veiligheid in huis

In huis kun je prima zorgen voor veiligheid voor je kind zonder de hele tijd te lopen waarschuwen en verbieden. Juist met allerlei maatregelen die je kunt treffen waar ze niets van merken. Je wilt niet dat ze kokend water over hun handen krijgen, dat is simpelweg gevaarlijk. Of dat ze van de trap stuiteren. Of dat ze bleekmiddel drinken. Dat je dus de grootste risico’s in huis wegneemt lijkt me logisch.

Niet smoren in jouw angsten

Buitenshuis wil je de kids ook niet smoren in jouw angsten voor alles dat er mis kan gaan. Als je daar te veel mee bezig bent kun je beter niet naar buiten gaan… Je wilt dat de kinderen ook leren omgaan met risico’s en onverwachte situaties. Als je elk probleem voorkomt leren ze nooit om zelf oplossingen te verzinnen.

Laat spelende kinderen meer risico’s nemen

Niet voor niets pleiten experts om kinderen wel de ruimte te geven voor risicovol spelen, zeggen ze letterlijk: ‘Laat spelende kinderen meer risico’s nemen’. Zij zien een ontwikkeling bij ouders die veel té voorzichtig zijn, elk risico wegnemen en alles maximaal veilig maken. Het advies van deze experts is om de omgeving niet zo veilig als mogelijk te maken, maar zo veilig als nodig.

Verschil tussen risicovol en gevaarlijk spelen

Het is het verschil tussen risicovol of uitdagend spelen en gevaarlijk spelen. Waarschijnlijk laat je de kinderen niet echt gevaarlijk spelen, maar risicovol is best een goed idee. Misschien lopen ze bulten en schrammen op, misschien een gebroken arm of been… ze glimmen ook van trots als ze iets hebben gedaan dat spannend en moeilijk was. Krijgen er zelfvertrouwen van en kunnen risico’s steeds beter zelf inschatten.

Wat is jouw grens?

Het is een lastige grens: wanneer ben je te beschermend en wanneer geef je ze zoveel ruimte dat het gevaarlijk kan zijn? Het is ook heel persoonlijk: wat de één geen enkel probleem vindt, ziet de ander al als een enorm risico voor een kind. Ieder ouder denkt daar verschillend over. Persoonlijk denk ik dat veel ouders te beschermend zijn, wat in feite ook weer een risico oplevert. Voor later.

Anneke Ranzato
Go-Kids