Als ouder wil je vást graag dat jouw kinderen lekker veel buiten spelen. De buitenlucht is gezond en bewegen is goed voor ze dus hop, naar buiten... tenminste, dat riep ik graag tegen mijn kinderen. Inmiddels hoef ik daar niet meer mee aan te komen met hun 15 en 17 jaar, maar vroeger stuurde ik ze echt wel naar buiten om te gaan spelen.

Wonen aan het schoolplein... ideaal!

Wij woonden aan het schoolplein van de basisschool waar ze op zaten, dat was ideaal. In onze schutting zat een deur: zo stonden ze direct op het schoolplein waar ze heerlijk veilig konden spelen. Ze hoefden niet eens de straat op, en als zij thuis waren was de school dicht. In het weekend was het omringende hek ook op slot dus hoefden we niet eens bang te zijn dat ze gingen zwerven. Op het schoolplein stond een zandbak en een glijbaan, klimrekken en nog veel meer om lekker te spelen... wat ik zeg: ideaal was het!

Op pad langs speeltuinen

Natuurlijk ging ik ook regelmatig met ze op pad. Verderop in het park en in de woonwijk waren ook verschillende speeltuintjes, heel fijn voor de variatie. Ook voor mij was buitenlucht en beweging tenslotte een goed idee! Toen ze wat groter waren werd ik vrijwilliger bij de plaatselijke stadsspeeltuin - daar was natuurlijk nog veel meer te beleven voor kinderen.

Buiten spelen bij jou in de buurt

Bij ons op de website vind je in het onderdeel Spelen en ontdekken allerlei fijne plekken voor de kinderen om te spelen. Kies je ook nog eens voor de optie Outdoor, dan krijg je een selectie van speeltuinen natuurlijk, maar ook speelbossen en andere natuurspeelterreinen, speelboerderijen en nog veel meer. Go-Kids geeft je daarmee en heerlijke bron van inspiratie voor waar jouw kinderen buiten kunnen spelen in jouw regio.

Speeltuin

Pedagogen over buiten spelen

Laat ik er ook eens wat professionele bronnen bij halen... Opvoeden.nl schrijft:

De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. De frisse lucht is natuurlijk heel gezond, maar actief spelen helpt ook om overgewicht te voorkomen en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Door met andere kinderen buiten te spelen wordt je kind sociaal sterker.

Dat zijn allemaal wel dingen die je wilt voor je kind toch?

Risico's niet vermijden

En misschien heb je de neiging om elk risico bij je kind weg te houden,  de hele tijd te roepen dat ze voorzichtig moeten zijn en dingen niet mogen omdat ze kunnen vallen... maar dat is dus juist niet zo'n goed idee.

Ruimte om te ontdekken

Ze moeten de ruimte krijgen om te ontdekken en uit te proberen. Op die manier leren ze risico's inschatten en grenzen verleggen. Er gaan steeds meer stemmen op die zeggen dat het zogeheten 'risicovol spelen' juist heel goed is voor kinderen. Zo vergroten ze hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen... en dat wil je vast en zeker ook: een kind met zelfvertrouwen dat niet bij de kleinste tegenslag opgeeft.

Dit filmpje gaat over de vraag hoe je jouw kind uitdagend maar toch veilig kunt laten buiten spelen:

Heb ik het wel goed gedaan?

Als ik heel eerlijk ben weet ik niet zeker of wij dat helemaal goed hebben gedaan... met name mijn oudste is extreem voorzichtig in van alles. Misschien hadden we hem wat minder moeten waarschuwen toen hij klein was? Bij zijn broertje is het al heel anders, die had toen hij klein was toch vooral vaak een bult op zijn hoofd ☺. 

Dus: als jij jonge kinderen hebt ga ik graag met de pedagogen mee en adviseer je om vooral niet té voorzichtig te zijn!

 

Ik wens je veel plezier als je naar buiten gaat spelen met de kinderen!

Anneke Ranzato
Go-Kids