Zondagmiddag uitje in de Museumfabriek in Enschede
Afgelopen zondag ben ik met de kids naar de Museumfabriek in Enschede geweest. Wij zijn hier al vaker geweest, maar sinds een aantal weken is er een nieuwe expositie; De Tijdelijke Textieldrukkerij. Hier waren we wel nieuwsgierig naar, dus besloten we een middagje museum te doen.
Dansen met de vijand
Het museum start met een voor ons ook nieuwe expositie; Dansen met de Vijand. Deze gaat over tante Roosje. Een verhaal over een succesvolle Joodse vrouw met een dansschool. Haar leven krijgt een hele andere wending als de Tweede Wereld Oorlog uitbreekt. Ondanks dat de Tweede Wereld oorlog een voor mijn dochters (7 en 9 jaar) nog vrij onbekend stuk geschiedenis is, is dit verhaal van Tante Roosje pakkend en interessant. Door de vele foto's, verhalen via een koptelefoon en spullen van vroeger kijken we hier toch een heel tijdje rond. En hierdoor hebben ze toch nog een behoorlijk aantal dingen over de Tweede Wereld Oorlog geleerd.
Frankenstein
Vervolgens lopen we de expositie Frankenstein binnen. Hier worden de dames enthousiast van. Want dit gaat over Virtual Reality, robots en de toekomst. We zien videobeelden met ogenschijnlijk mensen, maar het blijken robots te zijn. Beelden waarbij het mensen hoofd eraf wordt getrokken, en je vervolgens het robothoofd ziet. Het is zelfs wat griezelig, of vooral de gedachte maakt het griezelig. Mijn dochter kent het. Dat is een adroide mam.
We komen een aardige medewerker van het museum tegen die ons meeneemt naar de augmented reality. We zien 3 schilderijen. Mooie stillevens, waarvan je je afvraagt waarom deze hier tussen hangen. Op het moment dat de man er een Tablet voor houdt, komt het schilderij tot leven. Zo vliegt er ineens een vlinder overheen. Een 3D effect wat erg verwonderend is. Of het bloemstuk op het schilderij veranderd van kleur.
Ook zien we grappige "beesten"gemaakt van oude matrialen. Zoals een deurklink en een telefoonsnoer. De kids mogen op een knopje drukken en dan komen de "beesten" tot leven. Robots dus.
De man laat ons ook een robot zien die zelf kan nadenken. Hij legt uit dat ze vroeger overal tegen aanliepen, maar dat de techniek nu al zo ver is, dat ze zich dan omdraaien. Allemaal tastbare voorwerpen en onderwerpen waardoor de kids geboeid blijven. Alles beweegt en kan aangezet worden. Ook kunnen ze op een hoge stoel naar een verhaal luisteren over de toekomst. Er worden vragen gesteld over hoe ze denken dat de wereld eruit ziet over bijvoorbeeld 100 jaar. Of hoe oud ze denken te zijn als de robots de wereld overnemen. De kids vinden het echt interessant en er komen leuke gesprekken op gang. Mijn oudste dochter denkt dat als de robots alles overnemen we niet oud zullen worden. Want dan zijn we zelf niet meer actief, en als je niet veel beweegt, ben je niet gezond, vindt ze. Ik vind het een mooie denkwijze!
De Tijdelijke Textieldrukkerij
Als we verder lopen komen we via de "Droom van het vliegen" de Tijdelijke Textieldrukkerij in. De kids zien de Makerspace vanaf hier al, en rennen er naar toe. Ze kennen dit nog van de vorige keer en weten hoe ontzettend leuk het daar is. Ik moet enige moeite doen om ze toch eerst even "De Tijdelijke Textieldrukkerij" te laten zien. Want daar kwamen we tenstlotte voor! En als ik eenmaal hun aandacht terug heb, lopen we langs de weefgetouwen van vroeger. De kids zijn vooral onder de indruk van de 12 urige werkdag. En ze lezen ook dat er kinderen mee werkten in de fabriek en welke rot klusjes die moesten doen. Ze vinden het maar zielig.
We zien verschillende soorten stoffen en vooral verf en druk technieken. Mooie kleurrijke stoffen met patronen, maar ook katoenplanten. De verschillende druktechnieken komen ook terug in de Makerspace. Dit is wel een extrra trigger voor de kids om er eens goed naar te kijken.
De Makerspace
Yes! het is tijd voor de Makerspace. Dit is het gedeelte van het museum waar de kids heerlijk aan de slag kunnen met materialen. Er kan geknutseld worden en er zijn technische opdrachten. Zoals een bibberbotje en 3D printen. Wij besluiten iets met textiel te gaan doen. We kunnen stempelen, tamponeren, stippen en batikken. Bijna alle werkjes zijn gratis, voor een enkele vragen ze een bijdrage.
Wij kiezen ervoor om met sjablonen op nne stukje textiel iets moois te gaan maken. Dit is gratis. Beide kiezen ze een sjabloon. Mijn jongste dochter gaat deze met textielstiften in kleuren en de oudste gaat met verf tamponeren. Dat is een soort van stampen/ drukken met een kwast. Ze zijn er lekker ijverig mee bezig. Ondertussen ga ik stempelen. Ik kan mijn naam invoeren op een computer en de laserprinter print deze letters in/ op een houten plankje. Ze worden er door de printer ingeslepen en ik hoef ze er alleen nog maar uit te drukken. Leuk om te zien hoe deze techniek werkt.
Mijn dochters zijn inmiddels klaar met hun kunstwerken en zijn apetrots. Het is echt goed en netjes gelukt. Juliette heeft gezien dat het tamponeren toch best wel te doen is en besluit om nog een sjabloon uit te kiezen en deze dan te maken door middel van de verftechniek. Marell ziet mij de stempel in elkaar zetten en wil dat ook. We knutselen dus nog even verder.
Kortom: we hebben ons weer heerlijk vermaakt in de Makerspace en gingen met mooie kunstwerken en vooral inspiratie naar huis.
Voor meer informatie over de Museumfabriek klik je hier. Wist je dat je met je gezin heel voordelig naar het museum kan? Met 2 volwassenen en 3 kids kun je voor slechts €20,00 zowel de Museumfabriek bezoeken als het Rijksmuseum.
Oh ja! Meneer Rozendaal
Na afloop kun je plaatsnemen in het gezellge museumcafé "Meneer Rozendaal". Voor een kopje koffie/ thee en suikervrije ranja. En laat je dan verleiden door de heerlijke lekkernijen van Mrs. Brown. Brownies, muffins, taart. Het ziet er allemaal even lekker uit! Een heerlijke afsluiter.