De keuken in met kinderen - thuis blijven door corona

Gastblog door: Maureen Eissing

Nu het corona virus flink om zich heen slaat en er steeds meer kinderen niet naar school kunnen en mogen, wordt het tijd dat we in actie komen met elkaar. Want hoe vul je de momenten samen met je kind. Na 10 keer mens erger je niet en de zoveelste kleurplaat ben je misschien al snel geneigd om toch Netflix aan te zetten of om toch even de tablet tevoorschijn te toveren. Ik geef je vijf lekkere, gezonde en makkelijke tips om een feestje op tafel te zetten. En laten we met elkaar dan hopen dat corona niet bestand is tegen zoveel vitamines. En daarna kan Netflix gewoon hoor, doen wij hier ook 😉

Jokie en Jet gaan de wereld rond

Het favoriete attractiepark van de familie Eising is toch wel de Efteling. Nu de Efteling ook haar deuren heeft moeten sluiten halen wij de Efteling gewoon naar Enschede toe. Het leuke aan deze monkeyplatter is dat je er meteen een leuke activiteit van kan maken met de kinderen. Zoek samen met de kinderen afbeeldingen van de Efteling op. Wil je ze nog langer bezig houden neem dan vooral kleine kleurplaatjes en laat de kinderen ze zo netjes mogelijk kleuren.

Nieuwe stiften nodig?

Als alle Efteling bewoners een mooi kleurtje hebben zijn ze klaar om uitgeknipt te worden.  Ik heb er voor gekozen om ze te plastificeren zodat ik de plaatjes kan hergebruiken, maar heb je geen lamineerapparaat - geen probleem. Plak dan de afbeeldingen op een cocktailprikker zodat je ze daarna in het fruit kan steken. Op een houtenplank heb ik cupcake bakjes gezet en deze heb ik gevuld met verschillende soorten fruit, groente, kaas, worst en nootjes. In het midden voor iedereen een reepje cake met een aardbei roosje. Super makkelijk te maken door steeds de aardbei een heel klein stukje in te snijden. Wanneer je de plakjes dan iets uit duwt krijg je een roosje.

Vlieg met mee naar de regenboog

Luchtballon doen het altijd goed, althans bij onze kinderen wel. Ik maakte dan ook een lekkere luchtballon vol vitamientjes. En stiekem ook met ‘regenboog’ smarties. Ik heb voor het mandjes gekozen voor sinaasappel, druifjes en aardbeien, maar heb jij appels, kiwi’s of ander fruit in huis dan kun je daar ook prima een ballon mee maken. De touwen zijn gemaakt van komkommer en het mandje van de luchtballon is van ontbijtkoek. De wolkjes zijn van banaan. Zelf had ik nog twee poppetjes prikkers maar heb je die niet, geen probleem, je zegt gewoon dat de kinderen zich net verstopt hebben. Hihi. Wil je geen smarties, dan laat je ze weg of je vervangt ze voor rozijntjes.

Visje visje in het water

Ik heb een grote liefde voor monkeyplatters, onze zoon voor vissen. Omdat ik zelf in de risicogroep val, probeer ik zo min mogelijk buiten te komen en ik zoek al helemaal geen mensen op. Vissen zit er dan ook even niet in voor hem. Hoe leuk is het dan wanneer je lekkere fruitvissen op je plank krijgt. Je kunt wederom ook deze gezellig samen maken met je kinderen. Snij de sinaasappel in plakken van ongeveer een centimeter. Als staart en mond heb ik een wortel gebruikt. De staart is gewoon twee kleine rondjes wortel en voor het mondje heb ik een kleine inkeping in de wortel gemaakt. Voor de oogjes heb ik prikkers gebruikt, maar sommige supermarkten verkopen eetbare oogjes. 

Dr. Oetker Suikeroogjes Cupcake Taart Versiering 25g

Suikeroogjes kopen

Heb je die niet, een rozijn of een stukje olijf werkt ook prima. Zeegrasjes maken wij van komkommer en de blubjes zijn halve druiven. Als kei heb ik een eitje gebruikt en de kleine steentjes zijn yoghurt rozijntjes. Zo kun je heerlijk smullen van een onderwaterplateau.

Bioscoop in huis met Pieter Konijn

Film kijken is een heerlijke welkom rustmoment na alle hectiek. Niet alleen de kinderen zijn hier zo af en toe, toe aan een rustmoment,  deze mama kan dat ook zeker waarderen. Geregeld zetten we dan ook een film op. Binnenkort komt de nieuwe Pieter Konijn uit, maar wij vinden de eerste film nog ontzettend leuk om te kijken. Zelf heb ik konijnenprikkers en ringen, maar heb je die niet gebruik dan dezelfde methode als bij de Efteling.  En kijken jullie liever geen Pieter Konijn, dan zijn er vast ook leuke afbeeldingen te vinden over jullie film of serie. 

Een monkeyplatter hoeft echt niet moeilijk te zijn. Verschillende soorten fruit, wat gerookte kip, caprese spiesjes en lekkere groente snack je heerlijk weg tijdens de film. En vergeet natuurlijk ook de popcorn niet. Heel veel plezier.

'Naar' de dierentuin

Kunnen we niet naar de dierentuin dan komt de dierentuin bij ons. Althans deze onmeunige  gevaarlijke fruitleeuw is ontsnapt uit zijn verblijf. Snij twee plakjes sinaasappel af. De ene is het lijf, de andere het hoofd. Maak van plakjes aardbei manen. De snuit en neus maak ik van wortel. En ook dit keer gebruik ik oogprikkers. De staart en poten maak je van een stukje sinaasappel schil. De leeuw staat op een groenvlakte van komkommer en naast hem staat een boom van bananen plakjes en reepjes meloen, maar heb je die niet gebruik daar dan ook gerust wat wortel of sinaasappel voor. De zon aan de hemel is een plakje sinaasappel en stralen wortel.

Hopelijk hebben jullie zo genoeg inspiratie voor lekker veel vitamientjes en komen jullie de tijd een beetje door in deze zeldzame en spannende tijd. Heel veel succes en sterkte allemaal.

Groetjes Maureen

Voor nog veel meer gezonde keuken inspiratie met kinderen volg je Maureen via instagram.