Gezond en lekker eten met je kind

Het kán heus wel: gezond en lekker eten. Zeker als je er vroeg mee begint. Maar ook als je kinderen al wat ouder zijn, en je wilt overstappen, is het mogelijk. Oók bij moeilijke eters, en óók als de omgeving je kind overlaadt met cola, snoep en chips: helaas nog vaak hét gangbare menu om kinderen 'zoet' te houden. Deze, en andere, ongezonde voeding is niet alleen slecht voor de lichamelijke gezondheid van je kind: het kan ook een beslissende speler in een complexer spel van factoren zijn die bijdragen aan emotionele en mentale (vage of ernstige) klachten en in het geval van autisme of andere problematiek.

Hoe doe je dat dan?

Door je er een beetje in te verdiepen: het is echt niet moeilijk om aan lekkere gezonde recepten te komen. Maar vooral door je kinderen actief bij voedsel te betrekken. Laat ze ermee spelen, knutselen, rekenen, boodschappen doen, koken, eten, afval verwerken. Kortom: prikkel hun nieuwgierigheid naar de vormen, kleuren, geuren, smaken van een spruitje, rode kool, walnoot, rozijn, meloen. Laat ze ruiken, voelen, luisteren, kijken, proeven.

Nieuwgierigheid is snel gewekt

Zoals je in mijn boek over plantaardige voeding kunt lezen boekt de Amerikaanse Antonia Demas grote successen met haar schoolprogramma's over voeding. Aan het eind van haar lessen eten kinderen rauwe spruitjes en geven ze hun stomverbaasde ouders boodschappenlijstjes mee met gezonde groenten en producten. Hoe ze dat doet? Door kinderen met al hun zintuigen zo veelzijdig mogelijk te laten spelen en werken met voeding. En al spelenderwijs vertelt ze wat voeding doet in je lichaam.

Ze laat de kinderen groenten telen (al zaai je alleen al tuinkers met je kind of pluk je brandnetels voor de soep of heb je bieslook in een potje staan), en laat ze meehelpen met koken. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en speels, dus ze staan open voor nieuwe ervaringen. Als je jezelf dan ook openstelt voor nieuwe voeding en smaken en gerechten zullen ze graag mee experimenteren en proeven.

Als ik schoolklassen meeneem in het maken en proeven van groene smoothies zijn ze al snel over hun meningen heen over welke groentes allemaal vies zijn, en willen ze toch wel heel graag die groene smoothie proeven. Het is dan interessant om de gezichten van de ouders en leerkrachten te zien die mee zijn gekomen: gaan ze erin mee, in het enthousiasme, of kijken ze met een vies of ongeïnteresseerd gezicht naar deze spannende groene smurrie?

Ga op zoek naar de blijvertjes

Samen havermoutkoekjes bakken, of appeltaart zonder suiker en met havermout bijvoorbeeld, of een salade maken waar de tuinkers in past, de tuinkers op een boterham met kaas doen, of wat dacht je van een noten-dadelgebakje met vers fruit? Boekweitpannenkoekjes voor het zondagse ontbijt? Eetbare wilde bloemen plukken en in een salade of smoothie verwerken? Mét het fruit of de groente die ze al lekker vinden…

Ga op ontdekkingstocht naar recepten die blijvertjes zijn en lach om de recepten die niet aanslaan. En begin eenvoudig, stap voor stap. Kijk welke tussendoortjes ze wel lekker vinden. Maak heerlijke ijsjes door een banaan in stukjes te snijden en in te vriezen. Doe deze bevroren stukjes in een krachtige blender, eventueel samen met wat vanillepoeder, enkele dadels, of wat blauwe bessen uit de diepvries. Gegarandeerd succes! Zonder melk, suiker of kunstmatige toevoegingen, het kan echt.

Probeer recepten uit andere culturen uit als ze wat groter zijn: hoe worden kikkererwten of pompoen in verschillende landen gegeten? Je zult zelf ook verrast worden! En vertel ze tussen alle bedrijven door op een leuke manier over gezonde en ongezonde voeding. Kortom: laat voeding véél meer zijn dan alleen de gerechten op het bord. Laat het een avontuur zijn van begin tot eind, met alle mogelijke zijpaden. Smakelijk en vrolijk eten!

Laurette van Slobbe is schrijver van de boeken: “Eten en Drinken met Wilde Planten" en “Handboek Plantaardige en Rauwe Voeding. Voeding die voedt, reinigt, beschermt en geneest". Beide boeken zijn verkrijgbaar in de winkel van Hof van Twello of in de boekwinkels. Laurette verzorgt cursussen en workshops, lezingen en excursies over eetbare wilde planten en veganistische voeding. Op Hof van Twello zorgt zij ervoor dat je in het kascafé en op het terras lekker en gezond kunt eten, ook als je dieetwensen hebt. Een leuke aanrader om te combineren met het blotevoetenpad (en kinderfeestjes) op Hof van Twello!

Nieuwsgierig naar haar boeken. Je vindt ze hier.