Dagje naar het fort bij Fort Kijkduin in Huisduinen (bij Den Helder)

Wist je dat er in Nederland, vooral in de omgeving van Amsterdam (Stelling van Amsterdam) en Den Helder (Stelling van Den Helder) heel veel leuke forten zijn die je kan bezoeken? Wij zijn deze ontdekkingstocht gestart en nemen een kijkje bij Fort Kijkduin in de duinen van Huisduinen (bij Den Helder). Hier schuilt een enorme geschiedenis en bovendien met het Noordzeeaquarium erin ook een leuk uitje als gezin met de kinderen!

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Fort Kijkduin Huisduinen met Noordzee-aquarium
Meer weten

Fort Kijkduin Huisduinen met Noordzee-aquarium

Admiraal Verhuellplein 1, Huisduinen

Fort Kijkduin in Huisduinen (bij Den Helder) is een plek waar je zeker eens geweest moet zijn met je ... bekijk

 

Fort Kijkduin in Huisduinen

Bij Fort Kijkduin treed je in de voetsporen van Napoleon. Want zo lang bestaat dit Fort al. Bovendien staat het fort bij paal 0, de plek waar de Noordzee overloopt in de Waddenzee. Het is het uiterste noordwestelijke puntje van het vasteland. Een bijzondere plek dus. 

Noorzeeaquarium

In Fort Kijkduin zit een echt aquarium. Dit maakt Fort Kijkduin uniek. De vissen die in de Noordzee en de Waddenzee leven zijn hier met eigen ogen te bewonderen. Bovendien mag je ze ook voeren. 

Prachtig Huisduinen (bij Den Helder)

Bij het fort kan je perfect (vrij) parkeren. Je staat zowat naast de deur. Je oog valt gelijk op dit oude gebouw met een enorm geschut (kanon) voor de ingang. Maar ook geniet je gelijk van het prachtige uitzicht, aan de ene kant kijk je ver de duinen in en zie je de vuurtoren Lange Jaap van Huisduinen (vuurtoren Kijkduin) staan en aan de andere kant de prachtige zee. 

GoKids_FortKijkduin_09

Vuurtoren Lange Jaap

Vuurtoren Kijkduin is overigens de hoogste gietijzeren vuurtoren van Europa! De vuurtoren heeft niet altijd gewerkt. Na de oorlog in 1949 is hij weer in gebruik genomen. Lange Jaap is zelfs nu nog werkzaam en kan je tot maar liefst 54 km aftand zien. De vuurtoren is echter niet geopend voor publiek.

GoKids_FortKijkduin_01

Fort Kijkduin een bijzonder en unieke beleving!

Na even genieten van de omgeving gaan we naar binnen. Natuurlijk vergeten we niet een foto te nemen bij het geschut. Dat is denk ik wel een must bij bezoek. De ingang zit echt in het fort. Je loopt dus gelijk al via een bruggetje het fort in. De kinderen zijn al door het dolle en rennen alle kanten op om ook nog even ergens op te kunnen klimmen. Via een mooie wenteltrap kom je beneden. Hier kan je het fort en het aquarium bezoeken. Voor de kinderen besluiten we eerst rechtsaf te slaan naar het zeeaquarium.

GoKids_FortKijkduin_10

Noordzeeaquarium met 12-meter lange doorlooptunnel!

Prachtig, en zo uniek. Echt in het fort zitten verschillende verblijven verwerkt. Natuurlijk gaan we eerst door de 12-meter lange doorlooptunnel. Het is alsof we onder water lopen en de grote vissen en haaien over, langs en onder ons doorzwemmen. De verschillende aquaria die hierna volgen worden aandachtig bestudeerd, krabben, garnalen, kleine vissen, grote vissen, rode vissen, platte vissen, etc. 

GoKids_FortKijkduin_02

Een echte walvis: Chris de Potvis

Als we nog even doorlopen hoor ik Dyon roepen om de hoek. ‘Wow, een zwemdinosaurus!’ Alles wat groot is, botten heeft enzo is namelijk een Dino bij hem. Snel volgen we hem allemaal. Daar hangt een grote walvis skelet (11 meter!). Hij ziet er nog prachtig uit en maakt veel indruk op de kinderen. We mogen zelfs even voelen aan een ‘aanraakbot’ wat er ligt. Hoe bijzonder is dat. Chris de Potvis is in 1997 aangespoeld op het strand van Wassenaar. 

GoKids_FortKijkduin_03

Vissen zelf voeren in het aquarium

We lopen terug het aquarium in. Op zoek naar de medewerker van het aquarium. Want we mogen de vissen voeren! Ze staat ons al op te wachten en heeft het voer al klaar staan. De kinderen vinden het spannend maar hebben er veel zin in. We beginnen bij de roggen. Dat blijven toch grappige beesten om te zien. Zowel Layla als Dyon krijgen een handschoen aan en mogen op het plateau zitten boven de roggebak. Als snel voegen nog een paar andere kinderen ,die hier rondlopen, zich bij hen. Marley is nog even te jong. Om de beurt krijgen ze wat voer in hun hand die ze in de bak mogen gooien (of bij het water houden voor wie durft). Tussendoor krijgen we nog  extra uitleg over deze dieren. Dit is echt leuk, ik zie de kinderen genieten. En zo gaan we alle aquaria af. En bij elke aquaria krijgen we een mooie uitleg over de vissen die erin zitten. Wat weet ze toch veel en wat is het leuk om dit allemaal te horen! 
Elke vis krijgt zijn eigen type voer. En ook de haaien worden niet overgeslagen. Als de kinderen aan de rand staan zie je de haaien al onrustig worden. Ze weten blijkbaar al wat komen gaat. Ook hier krijgen de kinderen allemaal stukje inktvis om te geven. Maar hier stoppen we natuurlijk niet onze vingers in het water!! Je weet maar nooit… Ook kleine Marley wil dit hier wel proberen haha.

GoKids_FortKijkduin_04

De ondergrondse tunnels in!

Als we klaar zijn met alle vissen voeren nemen we afscheid van het aquarium. We gaan de ondergrondste tunnels in! Eerst zien we nog wat spullen uit de tijd van de oorlog staan waar we langs lopen. Via een wenteltrap stappen we een donker gat in. Layla gaat enthousiast voorop, dat wil ze wel zien! Ze is nog niet beneden en komt als een speer weer naar boven gerent. ‘ Ahhhh het is hier donker, ik zie niks.’ Papa dan maar voorop met Marley op de arm, de kinderen erachteraan en mama natuurlijk als hekkensluiter. We schijnen het lampje van ons mobiel even bij. Dan weten we zeker dat de kinderen niet bang zijn en opa niet struikelt ;). Het is heel indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat ze hier vroeger in tijd van oorlog gebruik maakte van de tunnels. Als we via een andere wenteltrap weer omhoog komen, aanschouwen we de prachtige duinen waar we in zijn uitgekomen. De kinderen rennen gelijk omhoog de duin op en dus ook op de rand van het fort. Ik roep nog even na voorzichtig!, maar ze zijn al weg en lopen langs een metershoge afgrond. Gelukkig luisteren ze snel en komen weer naar beneden. Pffff.

GoKids_FortKijkduin_05

Op naar het museum van Fort Kijkduin

We besluiten dat het tijd is om even een hapje te eten. We lopen via de duinen terug aan de buitenzijde van het fort via de grachten. Via de zij-ingang komen we weer binnen, vlak voor de ingang van het museum. Toch maar gelijk een rondje dan… Voor de kinderen (zijn nog jong) is dit wat minder interessant misschien, maar op ons maakt het veel indruk. Een kamer met allemaal geweren uit die tijd, de verhalen, de afbeeldingen, de spullen. Tjah, dat was allemaal echt wat vroeger tijdens de oorlog. Ik kan me zomaar inbeelden als je hier met VR-bril zou lopen in de tijd van toen dat het echt heftig is. Het is nu al enorm indrukwekkend om te zien. Het is mooi dat zo’n fort er nog staat.

GoKids_FortKijkduin_06

Alle vissen zwemmen in het water!

We lopen door en komen in een grote kamer met tafel en allemaal stiften. Ik zie dat we hier de kleurplaat die we bij binnenkomst kregen kunnen inkleuren. De vissen kan je vervolgens inscannen en zwemmen in 3D rond op het grote scherm die daar staat. Een mooi moment voor een pauze. De kinderen gaan lekker kleuren en wij nemen even een hapje en drankje. Nadat de vissen zijn ingekleurd scannen we ze in, en ja hoor! Daar zwemmen nog 3 mooie gekleurde vissen in het water. De kinderen vinden het prachtig en als hun vis voorbij komt wordt dat enthousiast gedeeld.

GoKids_FortKijkduin_07

De tijd is omgevlogen!

Ondertussen blijkt het al bijna half 5 te zijn… We besluiten dat het mooi is geweest. We zijn al veel langer hier dan we van te voren gedacht hadden. Het is echt een bijzondere belevenis voor ons maar ook voor de kinderen. Bij de uitgang staat nog een muntautomaat. Hier kan je een leuk herdenkingsmuntje maken van 5 eurocent met een afdruk van de kanon erin gedrukt. Natuurlijk doen we dit. Een leuk aandenken en leuk spaarelement, want dit muntje kan je bij nog veel meer bezienswaardigheden in Nederland (en buitenland) halen!
Buiten genieten we nog even op het grote grasveld van de zon en de uitzicht over zee. Dit was zeker niet het laatste fort wat we hebben bezocht. Tot de volgende keer dus!

GoKids_FortKijkduin_08

Footer_GoKids_Charlotte

 

Log In