Expo in Huis van Hilde: Op zoek naar Ridders en Kastelen

Vanaf 12 oktober opent de nieuwe tentoonstelling Op zoek naar Ridders en Kastelen in Huis van Hilde. Je leert er alles over verdwenen kastelen en vier ridders vertellen je alles over de vondsten die werden gedaan rondom de kastelen. Zorg dat je het in je agenda zet!

Ridders in Huis van Hilde

Maak kennis met Floris de Vijfde, Simon de Tweede van Haerlem, Arnoud van Heemskerk en Willem de Tweede van Egmond. In de nieuwe tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ ontmoet je echte ridders en leer je alles over verdwenen kastelen. De vier ridders laten hun favoriete voorwerp zien en leggen je uit wat het is en waar het voor gebruikt werd; van bronzen hoorn tot bijzondere beker.

Landschap van de verdwenen kastelen

Noord-Holland staat bekend als het landschap van de verdwenen kastelen. Vanaf het jaar 900 zijn in Noord-Holland veel kastelen gebouwd. Maar de meeste werden in de Middeleeuwen weer verwoest. Veel van die zwaar beschadigde kastelen zijn in de eeuwen erna helemaal uit het landschap verdwenen, maar de sporen zijn nog altijd in de grond te vinden. In de tentoonstelling geven vier verdwenen kastelen, die ooit in de buurt van Castricum en Alkmaar stonden, hun geheimen weer. Uit ieder kasteel worden de topvondsten getoond.

Spectaculair onderzoek in Alkmaar

Dat er veel kastelen zijn verdwenen, dat weten we nu. Maar hoe vind je ze terug? De Middelburg in Alkmaar is een verdwenen kasteel dat met onderzoek is teruggevonden. Hier deden archeologen en specialisten een spectaculaire ontdekking. Ze vonden de eerste barbacane, een versterkte voorpoort,  van Nederland!. Wil je weten hoe zo’n onderzoek in zijn werk gaat en wat er allemaal is gevonden?  Vanaf oktober leer je er alles over in de tentoonstelling ‘Op zoek naar Ridders en kastelen’!

Speel-, spaar- en speurplezier voor kinderen

Ook voor kinderen is er van alles te beleven. Spaar jij ze allemaal? Zoek alle ridders en plak de stickers van de ridders op je verzamelblad. Of verkleed je als ridder of jonkvrouw in het speelkasteel en ga op zoek naar ridders en kastelen met een gave speurtocht door de tentoonstelling. Ook vieren we op 20 oktober Hildes verjaardag met een groots Ridderspektakel, en jij bent uitgenodigd! De rest van de herfstvakantie is er ook van alles te beleven rondom ridders en kastelen.

Extra’s:

  • Speelkasteel in Hildes Heerlyckhyd
  • Kinderprogramma in de herfst- en kerstvakantie
  • Hildes verjaardag: een ridderspektakel op 20 oktober
  • Lezingen in de serie ‘Hilde kan me nog meer vertellen’
  • Gave cadeaus in de winkel, in het thema van de tentoonstelling
  • Houd onze website en facebook in de gaten voor meer info over de tentoonstelling en de stickerspaaractie!

Dol op leuke uitjes met je gezin?
Vraag onze gratis mails met UitTips in de regio aan!

GRATIS UitTips!