Een boekje vinden, lezen en vervolgens verder laten zwerven? Dit is het idee van Kinderzwerfboek.

Kinderzwerfboek wil kinderen stimuleren om thuis en in de vrije tijd boeken te lezen omdat lezen erg belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.

Voor lezen is namelijk het gehele brein nodig: de taal, de waarneming, het redeneren, het geheugen de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Ook prikkelt lezen de verbeeldingskracht: je kunt je helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover creëren in je hoofd maar lezen is vooral erg ontspannend en leuk.

15% van de kinderen verlaat nog steeds het basisonderwijs met een taalachterstand. Maar wanneer er thuis boeken zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede toekomst.

Dit is een reden voor kinderzwerfboek om alle kinderen de mogelijkheid bieden boeken mee naar huis te nemen en te lezen, om daarna het boek weer te laten zwerven zodat andere kinderen dit boek ook kunnen lezen.

Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven…

Hoe werkt het?

Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: kinderboeken met een zwerfsticker kunnen overal worden achtergelaten. Kinderen mogen ze vervolgens gratis meenemen om te lezen met 1 voorwaarde: ze laten de boeken daarna weer verder zwerven. De zwerftocht kan worden gevolgd op de website van Kinderzwerfboek.

Wil je mee doen? Kijk dan snel hier waar je een zwerfboekenstation bij jou in de buurt vindt.

Heb je zelf boeken in huis die je wel wilt laten zwerven? Dat kan! Online kun je vinden hoe je dat doet en je vraagt heel gemakkelijk stickers aan.

Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp.


P.S. Wist je dat je zelf ook een kinderzwerfboekenstation kunt beginnen? Gewoon thuis? Klik hier voor meer informatie.