Volgende week is het Kinderzwerfboekendag. Voor veel mensen is 'kinderzwerfboeken' inmiddels een bekend begrip, maar toch is ook voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk wat deze zwerfboeken nou eigenlijk zijn. En van wie ze zijn.. 

Wat zijn kinderzwerfboeken?

Precies wat het woord zegt: kinderboeken die mogen rondzwerven. Ze zijn van niemand. Of eigenlijk van iedereen. Kom je een boek tegen met een 'kinderzwerfboek'-sticker? Dan mag je deze meenemen naar waar je maar wilt. Er is alleen één regel: als je het boek uit hebt, laat je het weer zwerven. Zo kunnen zo veel mogelijk kinderen van het boek genieten.

Waar vind je kinderzwerfboeken?

Je vindt ze op steeds meer plekken. Zo kun je een zwerfboek tegenkomen in de bus of trein, maar ook in het ziekenhuis in de wachtkamer of zelfs op school! Wil je echt gericht op zoek naar kinderzwerfboeken? Dan kun je op deze website kijken waar er bij jou in de buurt een 'station' is. Dat is een kast of tafel of andere plek waar de zwerfboeken verzameld worden, dus daar kun je sowieso boeken vinden. Dit is ook de plek waar boeken gebracht worden die mogen gaan zwerven. 

Ik heb zelf boeken die ik niet meer lees, kunnen deze gaan zwerven?

Ja! En hoe leuk is het, dat je dus kunt zien waar je boek zwerft? Jouw boek kun je, voordat hij gaat zwerven, namelijk aanmelden. Hij krijgt dan een soort code. Degene die hem vindt kan deze code invoeren, waardoor (anoniem) wordt geregistreerd welke reis je boek aflegt. Superleuk toch? 

Hoe werkt het? 

Als je boeken hebt die je wilt laten zwerven, heb je eerst stickers nodig. Want alleen met een sticker weten andere kinderen dat het een zwerfboek is en ze hem mee mogen nemen om te lezen. De stickers bestel je hierZe worden dan naar je toegestuurd. Dit is gratis, maar omdat eigenlijk niemand deze stickers betaalt (want niemand verdient iets met kinderzwerfboeken), is de organisator heel blij als je mee wilt betalen aan de verzendkosten. Dit wordt gevraagd en is dus niet verplicht. 

Wanneer je je stickers hebt ontvangen, plak je ze op de boeken en laat je de boeken zwerven. Zo simpel is het. In het filmpje hieronder wordt de uitleg nog eens gegeven. 

 

Wil je meer weten over kinderzwerfboeken, stickers aanvragen, een boek volgen of zelf een station openen? Kijk dan op kinderzwerfboek.nl