Go-Kids zit in de vakjury van de ANWB-verkiezing leukste uitje. We stuurden reporters op pad om de winnaars van afgelopen jaar te bezoeken. Hier lees je het verhaal van Jari (12) en Mika (8), die samen met hun moeder het Maritieme MuZEEum bezochten.
Een duik in het maritieme verleden van Zeeland in Vlissingen
Zondag is de dag bij uitstek om iets met het gezin te doen; geen school, geen sportactiviteiten, en ook de boodschappen zijn gedaan. Wat gaan we deze zondag doen? Het weer is herfstachtig, dus iets binnen is wel zo fijn. Het Maritiem Muzeeum in Vlissingen is geopend. Daar gaan we naartoe!
Bij binnenkomst valt ons meteen de enorme wand op, bedekt met roestige platen, afkomstig van scheepswrakken uit de Westerschelde. Maar ook het contrast tussen het oude huis en de nieuwe moderne elementen valt op en vinden we erg mooi.
En we vallen met onze neus in de boter! Oktober is maand van de geschiedenis en daarom verzorgt het MuZEEum op zondag speciale familierondleiding. Deze rondleiding staat in het teken van beroepen aan zee.
Onze enthousiaste gids, Trude Waasdorp, neemt ons gedurende ruim een uur mee door het museum, op zoek naar allerlei interessante wetenswaardigheden. Wat kan deze mevrouw leuk vertellen zeg! En je verwacht het niet in een museum, maar de jongens mogen ook van alles vastpakken. Zelfs scherven van potjes van maar liefst 400 jaar oud!!
Vooral het leven van Michiel de Ruyter en de VOC tijd spreekt erg tot de verbeelding van de jongens. Het is dan ook bijzonder dat we nu lopen door het huis van de rijke zakenman en reder Lampsins, de man die Michiel de Ruyter als touwslagersleerling in dienst nam. Zou Michiel hier zelf ook echt gelopen hebben?!
Als er geen rondleiding is, dan is er een gratis audiotour en heel leuk voor de kids zijn de speurtochten door het muZEEum. Wij hebben tijdens de rondleiding ook een speurtocht naar verborgen spullen in het MuZEEum gedaan. Dan kijk je nét nog even iets beter!
In de verschillende vertrekken ervaar je echt het leven in vroeger tijden, van de Gouden Eeuw tot korter geleden, zoals de Tweede Wereldoorlog en de voormalige veerdienst, toen er nog geen tunnel onder de Westerschelde lag. Met een interactief spel kun je je geschiedenis-kennis nog eens testen.
Bij de toegang tot het muZEEum zit ook een gratis bezoek aan de kazematten inbegrepen. Dat is op loopafstand van het museum en zeker aan te raden! Die gewelven in het bolwerk (uit 1548), een beetje donker en vochtig, maken het zelfs een beetje spannend en doen vroeger tijden echt herleven. Naast veel informatie zijn er ouderwetse spellen te spelen, zoals sjoelen met broden.
Wij hebben een hele middag in het muZEEum doorgebracht en wij vinden dat het met recht brons heeft verdiend in 2021 als leukste uitje van Zeeland. Zeker als het geen weer is voor een buitenactiviteit, is dit weer eens iets anders dan een binnenspeeltuin of een bioscoop!
Na afloop kregen de jongens nog een kleurplaat mee naar huis en hebben we nog lekkere Zeeuwse babbelaars in het museumwinkeltje gekocht. Een prima besteding van een druilerige zondag!
Mariska, Jari (12 jaar) en Mika (8 jaar) van Nieuwenhuijzen