De afgelopen tijd hebben we zóveel adviezen gehoord, dat het lastig is nog duidelijk te hebben wat nu wel mag en wat niet. Bovendien staat het internet vol met compleet wisselende opvattingen over wat verstandig is en wat niet. In dit blog lees je hoe bedrijven omgaan met de maatregelen. Ik wil voorop stellen dat er geen adviezen in dit blog staan en dat iedereen vooral moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Dit blog is enkel om je te informeren over wat je nu zoal kunt verwachten tijdens een gezinsuitje. Want áls je op pad wilt gaan, is het wel zo handig dat je weet hoe dat gaat. 

Niet ieder bedrijf is op hetzelfde moment weer geopend

Ieder bedrijf, iedere gemeente, iedere ruimte en iedere activiteit is anders. Bedrijven die open mogen/mochten hebben een hele reeks aan aanpassingen moeten doorvoeren. De ene aanpassing duurt wat langer dan de andere. Soms moest een gemeente nog goedkeuring geven voor de plannen, soms moest een heel nieuw reserveringssysteem worden gemaakt en sommige bedrijven hebben gewoon even afgewacht om zeker te zijn dat ze goed zaten met hun aanpassingen. Inmiddels is de eerste week van juni voorbij en zijn de meeste bedrijven die op onze website staan weer geopend. Helaas in veel gevallen met een flinke beperking, maar voor ons gezinnen die er op uit willen is het al erg fijn dat er weer mogelijkheden zijn. 

1,5 meter en kinderen

Hoe zit het nou? Hoe gaat dat nou als kinderen samen in een binnenspeeltuin zitten? Dan houden ze toch niet die 1,5 meter aan? 

Nee, ik zou er niet op vertrouwen dat kinderen onderling constant afstand kunnen houden wanneer ze in een speeltuin spelen. Op rijksoverheid.nl staat dan ook bij de meest actuele maatregelen op dit moment (dd 9 juni 2020): "Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Alle andere hygiënemaatregelen gelden ook voor kinderen." bron

Of je dat aandurft mag je helemaal zelf bepalen. De plekken waar je op dit moment naar toe mag, zijn doorgaans erg rustig door de beperking in het aantal bezoekers, worden extra schoongemaakt en hebben het mogelijk gemaakt dat in ieder geval volwassenen op afstand kunnen blijven van elkaar, anders mochten ze namelijk niet open;)

Maximaal aantal bezoekers bij dagje weg

Zoals je ongetwijfeld meegekregen hebt, mogen er maar een bepaald aantal bezoekers binnen in een restaurant. Deze regel geldt voor meer sectoren, bijvoorbeeld ook voor binnenspeeltuinen. Voor de ondernemers is deze regeling verschrikkelijk, maar de optimist in mij ziet voor de bezoekers toch ook wel een voordeeltje. 🤫Het is natuurlijk wél lekker een keer, zo rustig. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat je (bijna) overal moet reserveren. Kleine moeite, maar wel nodig.

Reservering en tijdsblokken

De ondernemers hebben al zulke gigantische klappen gekregen; we kunnen nu niet van ze verwachten dat ze de hele dag vier van de dertig plekjes vrij houden voor ons, omdat we 's middags misschien wel even willen langskomen. Dus wordt er volop gewerkt met tijdsblokken oftewel tijdsloten (ook wel timeslots). De openingstijden zijn dan verdeeld in verschillende blokken, waar je uit kunt kiezen bij je reservering. 

Bijvoorbeeld Binnenspeeltuin De Ballenbak heeft 3 tijdsloten:

  • van 9:30 uur tot 12:00 uur
  • van 12:30 uur tot 15:00 uur
  • van 15:30 tot 18:00 uur

Je kiest een van deze tijdsblokken tijdens je reservering. Wij kiezen de eerste, in de ochtend. Dat betekent dat we vanaf half tien naar binnen mogen; later mag meestal ook gewoon, als het maar binnen het tijdsblok is. Uiterlijk om 12 uur gaan we weer naar buiten. Zo kunnen we toch een flinke tijd blijven (de tijdsduur is meestal gebaseerd op hoe lang gezinnen normaal gesproken gemiddeld bleven op die plek), wordt de drukte verdeeld over de dag, kan er extra schoongemaakt worden en heeft de ondernemer toch nog enigszins kans om uit de kosten te komen. 

Kinderfeestjes en corona?

Kunnen we alweer een kinderfeestje vieren? Die vraag wordt veel gesteld. En dat is logisch, want er zijn zó veel kinderen jarig geweest tijdens de lockdown die dat al niet hebben kunnen vieren op de dag zelf, en die nu staan te popelen om het met hun vrienden te vieren.

Het antwoord hierop heeft dezelfde strekking als de rest van dit blog: als de volwassenen op afstand blijven, er niemand ziek is, en iedereen zich er prettig bij voelt, kúnnen er kinderfeestjes gevierd worden.

Bij verschillende bedrijven is het ook weer mogelijk om kinderfeestjes binnen te vieren. Maar als jij dat in deze eerste onwennige weken nog niet prettig vindt, kun je natuurlijk ook een feestje in de buitenlucht opzoeken of toch nog even uitstellen.

Wil je erop uit met het kinderfeestje? Informeer bij de organisatie waar je graag naar toe wilt naar de mogelijkheden en maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan de tijdsduur die anders kan zijn, hoeveel volwassenen er mee mogen en hoeveel kinderen er mee mogen. 

By the way: als je inspiratie nodig hebt voor een tof kinderfeestje dan kun je dat natuurlijk op deze website vinden, kijk maar eens in het menu bovenaan deze pagina;)

Gebruik je verstand en volg je gevoel

Tot zover de grootste veranderingen in gezinsuitjes-land. We merken dat het een gevoelig onderwerp blijft. Dat iedereen anders denkt over de maatregelen is inmiddels duidelijk. Mijn verzoek is daarom dan ook: val elkaar er niet mee lastig maar doe wat voor jou goed voelt. 

Voelt het goed om er op uit te gaan en voel je je goed? Doen! 

Vind je het geen fijn idee of voel je je niet lekker? Lekker thuis blijven! 

Twijfel je? Informeer eens bij het bedrijf waar je naar toe zou willen gaan. Bijna ieder bedrijf heeft de genomen maatregelen op de website staan (vaak kun je via onze website zelfs doorklikken naar de maatregelen) en zo niet, dan zullen ze je vast trots willen vertellen hoe zij er voor gezorgd hebben dat jij afstand kunt houden tot de andere bezoekers. Wie weet stelt dat je gerust en kun ook jij gaan genieten van een fijn uitstapje.