De Deen is nu bijna écht verleden tijd hè! Dat kan je bijna niet ontgaan zijn als je in de Zaanstreek, Purmerend of Waterland woont: de Deen-supermarkten zijn verkocht. Ze hadden maar liefst 80 winkels, vooral in Noord-Holland - en stoppen er helemaal mee. Ze zijn verkocht aan Albert Heijn, Vomar en Dekamarkt. Een echte stoelendans: er komen winkels vrij en die worden heel snel bezet door andere ketens.

Eerst afscheid van PLUS, nu van Deen

Zelf woon ik sinds ruim vier jaar in Monnickendam. Een echt Deen-dorp (ja, ik weet het - officieel een stad). Twee supermarkten hebben we, allebei waren ze van Deen. Een grote en een kleine, leerde ik al snel. Al dacht ik eerst dat de vestiging het dichtst bij ons huis de kleine was... tot ik een keer naar die andere ging, toen zag ik dat ik het mis had 😀.

PLUS in Purmerend

Daarvoor woonde ik in Purmerend en hadden we op loopafstand een PLUS supermarkt. Fijne winkel waar ik veel kwam. Je kent het wel, met wandelwagen even wat boodschapjes halen. Ook als we op de camping waren deden we boodschappen bij de PLUS in het dorp, lekker bekend. En je kon gewoon doorsparen met je PLUS punten - echt een lucratief spaarsysteem! Wel zo makkelijk. Maar die PLUS was dit jaar toen de camping openging opeens Jumbo geworden. Ook niets mis mee, maar toch... dat oude vertrouwde is weg. Mis jij jouw PLUS in de buurt? Het handige is dat de supermarkt nu online bestellen met bezorgen aanbiedt, in de nieuwe PLUS folder vind je altijd de meest actuele aanbiedingen!

Supermarktbaan voor m'n kind

Een paar maanden geleden is mijn oudste zoon zelfs bij (de grote) Deen gaan werken... hij had examen gedaan en moest van mij werk zoeken voor in die lange periode dat hij vrij was. Uiteindelijk is hij pas in de laatste vakantieweken een paar uurtjes gaan werken, maar heeft nu wel een weekendbaan. Achter de kassa, helemaal goed. Dat is weer eens wat anders dan die speelgoedkassa van vroeger.

Kind achter de kassa

Deen is nu Albert Heijn

Maar vanaf nu is hij dus geen Deen-medewerker meer: hij werkt nu voor Albert Heijn. Tot zijn grote plezier, want het schijnt dat AH de kassamedewerkers meer betaalt. En meer verdienen is natuurlijk altijd leuk! De winkel is grondig verbouwd en is vorige week weer open gegaan.

Deen Supermarkten | Voor al je dagelijkse boodschappen | Deen Supermarkten

Kindvriendelijke supermarkten

Nu hebben we het hier op Go-Kids niet snel over supermarkten en boodschappen doen. We hebben wel een onderdeel Winkelen - maar daar gaat het om winkels waar je specifiek iets voor de kinderen koopt: speelgoed, kinderkleding, kinderschoenen, kinderboeken... Toch is het ook wel fijn als je een kindvriendelijke supermarkt hebt.

Spaaracties voor kinderen

Bij een supermarkt denk je niet direct aan kinderen. Of nou... misschien ook wel! Wat dacht je van die spaaracties die de supermarkten steeds weer verzinnen? Hoeveel van die spaarzooi we niet hebben verzameld in de loop der jaren... Tegenwoordig niet meer, de mannen zijn immers pubers.

Stiekem vind ik ze zelf zo leuk...

Eigenlijk best jammer, want ik vind die spaaracties voor kinderen stiekem zelf hartstikke leuk. Toen ik vorig jaar een berg voetbalplaatjes had van de AH (want wij bestellen vooral online tegenwoordig en komen niet veel meer in de supermarkt) vond ik het gewoon fijn dat een vriendin er nog een paar zocht voor haar zoon. Had ik een reden om al die pakjes uit te pakken en te sorteren om te zoeken naar die paar nummers.

Marvel Superhelden

Ik heb hier zelfs nog de complete set Marvel Superhelden poppetjes van de PLUS liggen - van héél lang geleden. Maar die mocht ik toch nog niet weggooien van de mannen.... Ze zijn toch ook té leuk?!

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Boodschappen doen met kinderen

Ik ben wel benieuwd: neem jij de kids mee als je boodschappen gaat doen of niet? We kennen allemaal wel het schrikbeeld van de peuter die zich krijsend op de grond werpt in de supermarkt omdat je niet de snoepjes wilt kopen die de kleine in gedachten had... of kids die door de winkel gaan rennen, of racen met die leuke mini-winkelkarretjes. Die hadden ze bij de PLUS - bij de Deen heb ik dat geloof ik nooit gezien?

Feestje met een vrolijk kind

Zelf ging ik graag even met ze naar de supermarkt voor een paar boodschapjes - dat kan ook super gezellig zijn. Je komt nog eens mensen tegen en als jouw jonge kind vrolijk is kan het echt een feestje zijn. Mijn oudste had als baby echt een enorme aantrekkingskracht op het supermarktpersoneel bijvoorbeeld... dat maakte me echt wel een trotse moeder.

Spionnenspel in de winkel

Toen ze wat ouder waren deden we dan een 'spionnenspel'. Ze moesten ons dan volgen in de winkel zonder dat we ze zagen, als echte spionnen. Ze mochten niet rennen, en moesten er dus voor zorgen dat wij hen niet zagen, terwijl zij ons wel in de gaten hielden. Perfecte manier om ze in je buurt te houden zonder last van ze te hebben - en zij hebben wat te doen. De ene keer als je ze zag deed je alsof dat niet zo was, de andere keer riep je 'Ja, ik heb je gezien!'. Echt leuk was dat!

Of je laat het lekker bezorgen...

Maar als ik veel boodschappen moest halen deed ik dat toch liever in alle rust in m'n eentje. Of ik stuurde manlief erop uit natuurlijk met een lijstje. Toen had ik het gemak van bezorgen nog niet ontdekt... dat is nu wel anders 😂.

Anneke Ranzato
Go-Kids Zaanstreek-Waterland