Vanmiddag las ik in de nieuwsbrief van Clup (voor niet-Purmerenders: dat is niet fout geschreven, Clup Welzijn is het voluit) over de Speel-o-theek van Purmerend. Dat die tegenwoordig gehuisvest is in de bibliotheek. Dat maakte me blij...

Speelgoed is duur

Speelgoed is natuurlijk gewoon hartstikke duur. En juist het allerduurste speelgoed, waar je zelf zo enthousiast over bent, daar kijken je kinderen niet naar om. Vooral als ze nog heel klein zijn - een kartonnen doos is interessanter dan die dure V-Tech tol. Ik noem maar even wat. Zonde toch als je veel geld uitgeeft aan duur speelgoed, en dat je kind er dan niets mee doet...

Waarom niet lenen?

Dus: hoe slim is het om speelgoed te lenen? Dat kun je natuurlijk afspreken met andere gezinnen, maar dat moet maar net lukken. En de kinderen moeten dat ook nog accepteren, dat hun eigen speelgoed uitgeleend wordt. Want hey: ook al kijk je er niet naar om... als mama er iets anders mee wil doen is het opeens heeeeel belangrijk! Ook is er het enorme schuldgevoel ten opzichte van vrienden als er iets stuk gaat of kwijtraakt. Dat gebeurt nou eenmaal weleens met kids.

Speel-o-theek als superoplossing

Een fantastische manier van speelgoed lenen is de speel-o-theek. Het geleende speelgoed is niet van een ander kindje, dat maakt het allemaal wat zuiverder. De afspraken zijn ook helder: het uitlenen wordt geregistreerd en de geleende spullen moeten op een uiterste datum weer terug zijn.

Spelen bij de speel-o-theek

Toen mijn kinderen klein waren gingen we naar de speel-o-theek in 't Noot. Dat is nu allang geen wijkcentrum meer, maar toen nog wel. We gingen er niet alleen heen om speelgoed te lenen en terug te brengen, maar zeker ook om te spelen. Er waren andere kinderen, andere moeders, koffie en een walhalla aan speelgoed om uit te proberen. Ik vond het helemaal leuk.

Bestaat het nog?

Maar goed, toen al waren er twijfels over het voortbestaan van de speel-o-theek. Het was nooit druk, er waren wel vrijwilligers voor nodig en ongetwijfeld ook subsidie. Dus met het verdwijnen van het wijkcentrum was ook die speel-o-theek weg. Misschien wel verhuisd naar een andere locatie, dat weet ik niet. Mijn kids gingen naar school en ik verloor de speel-o-theek wat uit het oog.

Speelgoed lenen in de bibliotheek

Des te leuker om nu te lezen dat er een oplossing is gevonden voor de uitleen van speelgoed. Hoe logisch: daar waar al van alles uitgeleend wordt... in de bibliotheek! Gratis met je biebpas. Prachtig geregeld toch? Of ze daar ook een plek gecreƫerd hebben waar de kids alvast lekker kunnen spelen weet ik niet - maar in ieder geval is er wel (weer?) de mogelijkheid om speelgoed te lenen.

Kennis maken met (voor)lezen

Plus een heel mooi bij-effect: gezinnen waar het niet vanzelfsprekend is dat er aandacht besteed wordt aan voorlezen, zullen zo eerder in aanraking komen met de charme ervan. De kinderen weten alvast de weg in de bibliotheek en maken kennis met boeken. Dit is nou echt iets waar ik blij van word!