Heb jij het kindervoorleesboek en zoekboek ‘Sjoerd en de Stapelstad’ al in huis? Het is een stapelgek verhaal over doorzetten, volhouden en nooit opgeven en speelt zich af in de Zaanstreek. Bovendien is het geschreven en geïllustreerd door trotse Zaankanters!
 
Het hoofdpersonage Sjoerd is geïnspireerd op de wereldberoemde architect Sjoerd Soeters. Dit is overigens níet de architect van het Inntel Hotel in Zaandam, dat is Wilfried van Winden van WAM Architecten.
 

Idee voor Sjoerd en de Stapelstad

Het idee voor het verhaal ontstond tien jaar geleden bij auteur Barry Menger toen hij Soeters interviewde. Barry Menger: “Tijdens dat interview raakte ik onder de indruk van zijn visie voor de stad, zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen om het dan ook voor elkaar te krijgen. Je kunt het mooi vinden of niet, maar de functie die het heeft om Zaanstad nationaal en internationaal op de kaart te zetten is meer dan geslaagd.”
 
 
 

Doorzetten, volhouden en nooit opgeven 

Het verhaal van ‘Sjoerd en de Stapelstad’ heeft een speelse educatieve achtergrond, waarbij doorzetten, volhouden en nooit opgeven de belangrijkste boodschap is. In het boek wil de kleine Sjoerd spelen, maar de stad is volgebouwd. Hij geeft niet op en bedenkt een stapelgek plan. Tien jaar geleden verklaarden mensen de echte Sjoerd voor gek, maar inmiddels komen mensen van over de hele wereld het Zaanse stadshart bewonderen. “Als je ergens in gelooft, dan moet je daarvoor gaan. Dat deed Sjoerd en precies dat heeft mij geïnspireerd voor dit verhaal. In deze tijd is die boodschap van ‘nooit opgeven’ misschien wel de belangrijkste die we kunnen meegeven aan onze kinderen”, vertelt auteur Barry Menger. Dankzij de prachtige illustraties van het jonge illustratie talent Mats Ganzeman komt het verhaal echt tot leven. Voor Zaankanters Menger en Ganzeman is dit beiden hun debuut. 
 

Zaankanters Barry Menger & Mats Ganzeman 

Barry Menger (42 jaar) is Creative Director en mede-eigenaar van het Zaanse bureau Counter Collective, vader van Pepijn (6 jaar) en Timon (3 jaar) en woonde zelf jarenlang in zo’n groen huisje. Sjoerd en de Stapelstad is Barry’s debuut als kinderboekenschrijver. De illustraties in het boek zijn van de nog maar 19-jarige Mats Ganzeman. Beiden zijn trotse Zaankanters.