Zoals alles in coronatijd gaat ook de Sinterklaas periode er heel anders uitzien dan anders. Veel gemeenten hebben geen intocht dit jaar in verband met de corona maatregelen. De landelijke intocht is op een geheime locatie om dezelfde reden (en misschien ook wel een andere... ). Maar goed, er is wél zoals altijd Sinterklaasjournaal en thuis kun je het natuurlijk ook gezellig maken. Hoe dan?

Tips voor een gezellige Sinterklaas in coronatijd

Wat er ook gebeurt, Sinterklaas komt sowieso naar ons land. En dan zijn er genoeg manieren om er een heerlijke tijd van te maken, corona of geen corona. Want wat is er knusser dan met de kinderen thuis de Sinterklaastijd te beleven? Wij hebben wel wat ideetjes voor je - vooral thuis en soms buiten de deur.

  1. 1. Genieten van de intocht
  2. 2. Schoen zetten natuurlijk!
  3. 3. Schoentje knutselen
  4. 4. Huis versieren in Sinterklaassfeer
  5. 5. Georganiseerd Sinterklaasfeest
  6. 6. Chocoladeletters scoren
  7. 7. Help mee: Sint cadeau voor elk kind
  8. 8. Heeft Sint genoeg jute zakken?

1. Genieten van de intocht

De intocht van Sinterklaas... dat is altijd een belevenis voor de kinderen: de start van een spannende maar ook leuke en gezellige periode. Maar ja, die intocht is dit jaar natuurlijk wel héél anders dan anders... de landelijke intocht wordt gehouden op een geheime locatie, dat alleen is al een ding. Ze willen niet dat er tóch heel veel ouders met hun kinderen op Sint staan te wachten en daarmee een mogelijke besmettingshaard creëren. 

Lokale intochten afgelast

Lokale Sinterklaasintochten gaan in de meeste gemeenten niet door om dezelfde reden. In Purmerend hadden ze een mooi alternatief bedacht om Sint welkom te heten: hij zou een rondrit door de wijken maken, zodat alle ouders en kinderen hem kunnen toezwaaien op de route. Vanuit hun eigen tuin of op straat, op veilige afstand van andere gezinnen. Maar helaas - ik zie zonet dat die intocht toch ook is afgelast... ze zijn bang dat er mensen van buiten Purmerend op af komen, én dat teveel mensen zich niet aan de coronaregels zullen houden. Jammer maar misschien toch wel verstandig.

Knus samen de intocht op TV kijken

Ik zeg: ga lekker samen genieten van de intocht op TV! De kinderen verkleed in hun Pieten- of Sint pak, allerlei lekkers op tafel, warme chocolademelk erbij en maak er een gezellig gezinsfeestje van. Als Sint dan eenmaal in het land is kun je misschien een leuk spel samen doen, of lekker aan de knutsel voor gezellige Sinterklaasversiering?

Aftellen tot de intocht

Net als vorige jaren hebben we ook nu weer een toffe Aftelkalender tot de intocht. Daarop kunnen de kinderen de nachtjes afstrepen tot 14 november, als de landelijke intocht is. Download 'm gratis!

Aftelkalender Sinterklaas 2020

Gratis downloaden!

2. Schoen zetten natuurlijk!

Het is voor de kids altijd magisch om hun schoen te mogen zetten. Zingen uit volle borst bij de open haard, centrale verwarming, het kattenluik, de achterdeur of waar je die schoenen dan ook neerzet. Natuurlijk vul je de schoenen met hooi en een winterpeen - of als je die niet in huis hebt: suikerklontjes - voor het paard. Misschien hebben de kinderen wel een tekening, briefje of knutselwerk voor Sinterklaas gemaakt? En dan de verwondering als ze 's morgens uit bed komen, alles voor het paard weg is en hun schoen gevuld met... pepernoten, misschien een cadeautje, misschien een brief van Sint of Piet? Het liefst willen ze dan élke dag hun schoen zetten, maar daar hebben de Pieten natuurlijk geen tijd voor, om elke dag bij alle kinderen langs te gaan. Daarom is deze Schoenenzetkalender zo handig... daarop kun je (of Sint, of Piet) aangeven wanneer ze hun schoen mogen zetten in de aanloop naar 5 december!

Schoenenzetkalender Sinterklaas 2020

Gratis downloaden!

3. Schoentje knutselen

We hebben nog iets leuks: een schoentje dat de kinderen zelf in elkaar kunnen knutselen! Kleuren, uitknippen en in elkaar vouwen... zo heb je heel makkelijk een superleuk schoentje dat de kids in plaats van hun eigen schoen kunnen zetten voor Sint.

Sinterklaas schoentje knutselen

Download direct

4. Versier het huis of de slaapkamers in Sinterklaassfeer

Je kunt natuurlijk heel veel zelf maken, maar ook een heleboel online kopen, kijk maar eens naar de vele Sinterklaasversiering op Bol.com!

Sint 2020

5. Sinterklaasfeest

Grote evenementen voor Sinterklaas, zoals de Mega Sinterklaas Show, zijn afgelast. Superjammer natuurlijk als je daar naartoe had willen gaan met de kinderen, maar wel zo coronaveilig. Gelukkig zijn er ook kleinschaliger feesten in de Sinterklaasperiode. Tenminste, als die kunnen doorgaan...

Sinterklaasfeest op de Simonehoeve in Volendam

Op de Simonehoeve in Volendam houden ze een heerlijk Sinterklaasfeest voor de kinderen. Vanaf 14 november stonden er 8 feestblokken gepland, zodat lekker veel kinderen het kunnen meemaken zonder dat het massaal wordt. De kids gaan allerlei leuke Sinterklaasactiviteiten doen onder het genot van lekkers en in het gezelschap van Pieten. De eerste feesten kunnen vanwege de corona maatregelen niet doorgaan, hopelijk die vanaf 21 november wel!

Sinterklaas feest op de Simonehoeve Volendam

Via Go-Kids krijg je een speciale korting op de tickets!

Tickets reserveren

6. Scoor de lekkerste chocoladeletters

Bij het feest van Sinterklaas horen natuurlijk chocoladeletters... toch? Je hebt ze in allerlei soorten en maten, van basic tot prachtig versierd. Bij HEMA hebben ze altijd een heerlijk assortiment aan letters. Natuurlijk in melk, puur en wit maar ook met knetters, speculoos, karamel-zeezout en stracciatella - en voor de veganisten onder ons zijn er ook vegan chocoladeletters. Keuze genoeg dus en ook online te bestellen, kijk maar eens op HEMA.nl.

7. Help mee: Sint cadeau voor elk kind

Helaas krijgt niet ieder kind in Nederland (schoen)cadeautjes van en voor Sinterklaas. Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch staan we daar niet altijd bij stil. Niet ieder gezin heeft de mogelijkheid om kinderen zo te (laten) verwennen. Hoe mooi is het dan om juist ook die kinderen een extra cadeautje te kunnen geven? Er zijn heel wat organisaties die daarin iets willen betekenen - die ervoor willen zorgen dat elk kind iets moois krijgt. Je kunt daar cadeaus of geld doneren om ook de arme kinderen de euforie van het gevulde schoentje te laten beleven. Voorbeelden van zulke organisaties:

En vast nog veel meer! 

8. Heeft Sint genoeg jute zakken?

Oh en alvast een tip voor later (en specifiek voor de papa's en mama's): wil je Sinterklaas en de pieten graag helpen met het verzamelen van de cadeautjes voor jullie gezin/familie? Zorg dan dat je op tijd een jutezak in huis haalt. Dan weet je zeker dat je alles goed bij elkaar kunt houden. 

 

Anneke - Go-Kids Zaanland

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die link naar een webshop gaat en daar iets koopt, ik daarvoor een kleine commissie krijg. Dat kost jou niets extra en je helpt mij ermee... dank je wel dus!