Natuurlijk zorg jij goed voor je kind, dat lijkt me logisch. Jij bent mama of papa en je kinderen zijn waarschijnlijk het belangrijkst in jouw leven. Tenminste, zo is het voor mij en ik denk voor de meeste ouders. Toch heb je ook voor heel wat dingen hulp van anderen nodig.
Hulp van juffen en meesters
Heel vanzelfsprekend is de hulp van de juffen en meesters op school - en al eerder de leidsters op peuterspeelzaal of bij de kinderopvang. Die leren jouw kind van alles - en dat is maar goed ook. Stel je voor dat je ze al die dingen zelf zou moeten leren! Het is één van de redenen waarom ik een enorme bewondering heb voor juffen, meesters en op de middelbare school docenten... ze hebben het maar te stellen met dei kids van ons. En dan niet één of een paar, maar hele klassen vol.
Medische hulp voor kinderen
Ook vrij vanzelfsprekend is medische hulp. Als er iets aan de hand is met jouw kind ga je naar de huisarts. Gelukkig kan die vaak al genoeg doen om de problemen op te lossen, soms word je doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ook de tandarts is zo'n zorgverlener waar we allemaal naartoe gaan met onze kinderen (tenminste, dat hoop ik).
Specifieke zorg
Soms hebben kinderen wat meer specifieke zorg nodig. Ik denk even aan bijvoorbeeld een kinderfysiotherapeut, een logopedist, een optometrist. Omdat er lichamelijk iets niet helemaal optimaal gaat - en deze mensen kunnen daar goed bij helpen. Ik mag hopen dat je de mogelijkheden die er zijn dan ook benut voor jouw kind.
Behandeling kinderfysiotherapeut
Mijn eigen zoons zijn toen ze klein waren allebei bij een kinderfysio geweest, en wat was ik daar blij mee! De spanning die de oudste vertoonde - vanwege een te lage spierspanning, je bedenkt het niet - werd er echt beter door. En ook de jongste had baat bij de behandeling door de kinderfysiotherapeut... al weet ik eerlijk gezegd niet eens meer waarvoor. Het is ook láng geleden, hij is alweer 14 jaar inmiddels.
Optometrist en logopedist
De oudste heeft ook bij de optometrist gelopen en de jongste had volgens de schoollogopedist naar logopedie gemoeten. Dat laatste heb ik toen niet gedaan - vond het zelf niet heel noodzakelijk en dat was in dezelfde periode als die fysio. Het kon ook too much met al die bezoekjes dus was ik eens eigenwijs. Niets voor mij eigenlijk, normaal gesproken volg ik de adviezen van mensen die er verstand van hebben wel op. In dit geval dus niet.
Kosten van al die zorg
Al die zorg... dat kost toch allemaal geld? Ken je het begrip 'zorgmijders'? Dat zijn mensen die eigenlijk naar de dokter moeten maar niet gaan omdat ze bang zijn dat het geld gaat kosten. Nu denk ik persoonlijk dat je gezondheid altijd vóór geld moet gaan. Maar goed, ik heb geen geldproblemen dus misschien makkelijk praten.
Bezoek aan huisarts kost geen geld
Bovendien kost een bezoek aan de huisarts je helemaal geen geld. Dat wordt altijd vergoed vanuit je zorgverzekering en valt niet onder je eigen risico. Pas als je doorgestuurd wordt voor nader onderzoek of specialisten kan het geld kosten... dat is ook wel gedekt vanuit de basisverzekering, maar daarvoor geldt wel het eigen risico.
Eigen risico als reden om zorg te mijden
Dat eigen risico... ja, dat kan een reden zijn om bepaalde onderzoeken of behandelingen niet te laten doen. En als het niet gaat om dingen die erger kunnen worden of stiekem heel ernstig kunnen zijn begrijp ik dat ook wel. Als je geen centen hebt zit je niet te wachten op een forse afrekeningen van je eigen risico.
Zorg kinderen: geen eigen risico bij basiszorg
Denk je ook zo als het gaat om zorg voor je kinderen? Niet doen! Voor kinderen geldt namelijk géén eigen risico. Gewoon geen... niet... nooit. Alle zorg die gedekt is onder de basisverzekering is dus voor jouw kids zonder kosten. Oók de tandarts. Volwassenen moeten tandartskosten zelf betalen of verzekeren met een aanvullende zorgverzekering, maar de tandzorg voor kinderen is altijd gedekt. Ook de preventieassistente - hulp bij goed leren poetsen, hartstikke zinvol.
Psychische hulp voor je kind
Niet alle problemen die je kind kan hebben zijn lichamelijk. Ook psychisch kan er van alles aan de hand zijn. Gelukkig is dat geen taboe meer en zoeken veel ouders hulp als het gaat om bijvoorbeeld gedragsproblemen bij hun kind. Ook hier kan ik over meepraten - en ben heel blij dat ik daarvoor hulp heb gezocht. Dat is zoveel beter dan zelf aanmodderen... daar worden zowel jouw kind als jijzelf niet gelukkiger van.
Kindercoach om je kind te helpen
De eerste hulp die ik zocht was bij een kindercoach. Die ging op een lieve en ontspannen manier aan de slag met de issues die wij bij de kids zagen. Hartstikke prettig, kort en overzichtelijk traject met persoonlijke terugkoppeling. Er zijn ontzettend veel kindercoaches tegenwoordig, allemaal met hun eigen persoonlijkheid, methodes en specialismen. Een ander verschil is de vergoeding vanuit de zorgverzekering. Dit soort trajecten worden niet gedekt vanuit de verplicht basisverzekering, vaak wel vanuit de aanvullende verzekering - als je die hebt. Het is natuurlijk wel verstandig om dat goed te controleren voor je in een traject stapt met je kind.
Jeugdzorg via de GGZ
Bij de jongste hebben we ook een traject doorlopen via de jeugdzorg van de gemeente. Dat was nodig, dus dan doe je dat. Er moest een officiële diagnose komen, medicatie ook, en daarvoor kun je niet bij een kindercoach terecht. Jeugdpsychiatrie noemen ze het ook wel, al vind ik dat zelf heel zwaar klinken - dat is wel wat het is. Deze trajecten worden tegenwoordig bekostigd vanuit de gemeente - je hoeft er dus zelf niets voor te betalen.
Gedragstraining voor kinderen
Ook iets moois: de gedragstraining voor kinderen door EQfit KIDSS. Daarover ben ik niet helemaal objectief hoor... ik ben zelf in opleiding tot gedragstrainer voor kinderen bij EQfit. Het mooie van de EQfit methode is dat het niet gaat om eindeloze gesprekken maar om beweging: met fysieke oefeningen helpen we de kids aan een sterke basis voor hun persoontje. Met een kort en leuk (!) traject helpen we kinderen met problemen als boosheid, angst, pesten, onzekerheid, concentratieproblemen en voor zichzelf opkomen. Erg fijn ook om je kind door lastige periodes van bijvoorbeeld rouw of een scheiding te helpen.
Schaam je niet om hulp te vragen
Helaas zijn er ook nog steeds ouders die zich schamen om hulp te vragen bij de opvoeding en het opgroeien van hun kinderen als het niet gaat om iets lichamelijks. Die het als hun eigen falen zien als het niet lekker gaat met hun kind en dat dan ook zelf willen oplossen. Nu ben ik een enorme fan van het nemen van je eigen verantwoordelijkheid, dus ergens snap ik het wel. Toch zeg ik in dit geval dat het inschakelen van hulp precies is wat je moet doen als je zo goed mogelijk voor jouw kind wilt zorgen. Je kunt niet alles zelf. En dat hoeft ook niet.
Anneke Ranzato - Go-Kids