Och, wat hebben onze veel ondernemers het zwaar in deze corona-tijd. Je ziet, leest en hoort het overal: het is natuurlijk enorm heftig als je zo lang niets kunt met de plek die je met veel bloed, zweet en tranen hebt opgebouwd. Dat geldt zo ongeveer voor alle plekken waar jij normaal gesproken in Zaanstreek-Waterland met je kinderen naartoe zou gaan. Speelparadijzen, jumphallen, speeltuinen, kinderboerderijen, kinderfeestjes, clubs en verenigingen, verzin het maar... alles ligt plat. En wat dacht je van de horeca? Al die fijne restaurants waar je lekker kunt gaan eten met je gezin zijn gedwongen gesloten.

Creatieve ondernemers verzinnen mooie oplossingen

Gelukkig zijn ondernemers creatief. Die verzinnen iets om toch mooie dingen voor jullie te blijven doen. Clubs bedenken online challenges, workshops en lessen. Musea zijn online te bezichtigen en bedenken mooie thuisactiviteiten. Bioscopen zorgen voor films in de huiskamer. En veel restaurants die niet aan bezorgen of afhalen deden zijn daar snel mee begonnen. Mooi supermooie initiatieven die wel wat steun kunnen gebruiken! Die steun verzamelt zich veelal onder de hashtag #supportyourlocals. In dit artikel vind je handige tips hoe jij ondernemers in Zaanstreek-Waterland een steuntje in de rug kunt geven, juist nu. 

#supportyourlocals in Zaanstreek-Waterland

Het coronavirus heeft niet alleen een forse impact op restaurants en de horeca. Ook de kleinere ondernemers, boeren en producenten merken dit meteen. Zij kunnen hun mooie lokale geproduceerde producten op dit moment niet of nauwelijks kwijt. Via de hashtag #supportyourlocals worden in verschillende regio’s in Nederland maaltijdboxen samengesteld met streekproducten van lokale ondernemers. Support Your Locals is een landelijk initiatief om lokale producenten en winkeliers te verbinden en samen korte ketens te bouwen. Bekijk het overzicht met alle lokale maaltijdboxen in Nederland op boxvergelijker Maaltijdbox.org.

Bedrijven in de Zaanstreek, Purmerend en Waterland helpen met afhalen of laten bezorgen

De gesloten restaurants hebben een grote impact in de Zaanstreek, Purmerend, de Beemster, Waterland en Edam-Volendam. Indirect hebben immers ook lokale producenten, boeren en winkeliers daar weer last van. Een groot deel van hun afzet is namelijk afhankelijk van de horeca. Gelukkig kan jij wel iets doen - zeker nu Pasen voor de deur staat. Er zijn heel wat restaurants die een allerlei lekkers bij jou thuis komen bezorgen, natuurlijk corona-proof. 

Paasbrunch bezorgen door Brasserie De Waegh Monnickendam

Natuurlijk zijn dit lang niet alle mogelijkheden om restaurants in de regio - en daarmee al hun leveranciers - te ondersteunen, maar zo heb je mooi wat ideetjes.

Ik weet wel wat ik ga doen met Pasen... ben niet zo graag lang in de keuken bezig én wil graag de lokale horeca steunen, dus dat is twee vliegen in één klap. Ben nu al aan het likkebaarden als ik naar al die heerlijke Paasbrunch-plaatjes kijk!

Andere manieren om lokale ondernemers te steunen

Buiten het afhalen of laten bezorgen van maaltijden door lokale restaurants kun je nog veel meer doen om ondernemers in jouw omgeving te steunen. Kijk maar:

  • Koop een dinerbon die je later in het jaar kunt verzilveren bijvoorbeeld via HelpDeHoreca.
  • Doe een eenmalige donatie aan jouw favoriete restaurant. Bijvoorbeeld via RestaurantDoneren.
  • Koop jouw groente, fruit, vlees, vis, zuivel en andere delicatessen zoveel mogelijk bij de lokale groenteboer, slagerij, kruidenier en andere speciaalzaken.
  • Bezoek een boerderijwinkel. Veel lokale boeren hebben tegenwoordig mogelijkheden waarbij je rechtstreeks bij de boer kunt kopen.
  • Ga langs bij een lokale teler / bloemenkweker. Het is lente en dus de ideale tijd om de tuin zomerklaar te maken. Wellicht kun je nog wat nieuwe beplanting gebruiken?
  • Deel de acties en aanbiedingen van jouw favoriete restaurant of winkel via jouw eigen social media kanalen. 
  • Vraag wat je kunt doen. Als je op dit moment veel tijd hebt kun je ondernemers in de buurt vragen of je iets voor ze kunt betekenen. Jouw oprechte aandacht zorgt ervoor dat zij vol energie blijven en creatieve manieren vinden om er doorheen te komen
  • #helponsoogsten is in het leven geroepen om boeren te helpen bij het binnenhalen van de oogst. In verband met de coronacrisis hebben veel boeren te maken met personeelstekorten. 
  • Lokale brouwerijen en koffiehuizen komen we tegenwoordig in veel steden tegen. Vaak leveren ze aan lokale slijterijen en supermarkten, maar soms bezorgen ze ook aan huis. Bestel daar eens online een lekker flesje wijn, speciaalbier of koffiebonen.
  • Heb jij een reservering staan bij een restaurant, zalencentrum of andere locatie? Cancel deze dan niet, maar verplaats je reservering naar een andere datum.
  • Heb jij iets gekocht in een winkel en wil je dit artikel ruilen? Kies dan voor een tegoedbon in plaats van je geld terug. Hiermee kun jij later alsnog een nieuwe aankoop doen.
  • Koop eens een bloemetje bij de lokale bloemist. Het is zonde als al die prachtige voorjaarsbloemen blijven staan.
  • Wijs kindvriendelijke ondernemers zéker op ons Go-Kids cadeautje via Bezoekers & Boekers!

Cadeautje voor kindvriendelijke ondernemers

We moeten het met z'n allen doen - door de coronacrisis heenkomen en ervoor zorgen dat zoveel mogelijk bedrijven deze crisis overleven. Help je mee?