Door: Jessy Roodenburg – Kinderpraktijk Landsmeer

Tjonge jonge, wat heb ik daar toch last van gehad. Tijdens toetsen vroeger op school moest en zou ik het allemaal zo goed doen. Wat was ik bang om te falen. Want wat als ik nou een onvoldoende kreeg? Wat zou er dan kunnen gebeuren?

Inmiddels weet ik wel het antwoord op die vraag: niets. Alhoewel ik ook nu nog wel eens last heb van wat faalangstige momentjes, de zenuwen gieren nog steeds door mijn lijf als ik een presentatie moet geven, kan ik dat nare stemmetje in mijn hoofd wat zegt dat ik het allemaal goed moet doen, steeds beter hanteren.

Gezonde spanningen horen erbij, maar wat als je nou zoveel spanningen ervaart dat je niet kunt doen wat je wilde doen of, erger nog, situaties het liefste vermijdt?

Aanpakken die monstertjes op je schouder!

Bij Kinderpraktijk Landsmeer kom ik met regelmaat kinderen tegen die last hebben van die vervelende monstertjes op hun schouder. Ze fluisteren in hun oor: ‘ je kan het toch niet’, ‘ je bent niet goed in voetbal’, ‘ ze gaan je niet aardig vinden’, ‘je vergeet straks alles wat je geleerd hebt’.

Ik vertel de kinderen altijd dat die monstertjes lekker warm op hun schouder blijven zitten totdat je ze een oplawaai geeft. Ze zullen zo nu en dan weer eens naar boven proberen te klimmen, maar zolang je weet hoe je ze een beetje in toom houdt, is er niets aan de hand.

Op ontdekkingstocht

Er zijn allerlei leuke en verschillende soorten oefeningetjes om met de kinderen samen te doen en zo spelenderwijs te ontdekken hoe je die vervelende faalangst nu de baas kunt worden. Een belangrijk begin is dat je eerst samen inzicht krijgt in hoe het werkt als je faalangstig wordt. Je hart gaat sneller kloppen, je gaat misschien transpireren, je wordt rood….er gebeurt van alles in je lijf. Ik ga samen met de kinderen op ontdekkingstocht in het lijf om te zien wat we tegenkomen en doen dan ook ontspannings- en visualisatieoefeningen. Spannend en leuk tegelijkertijd!

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’

De bekende uitspraak van Pipi Langkous, wie kent haar niet? Wat een fijne meid is dat toch om als rolmodel tijdens de lessen te gebruiken! Ik haal haar altijd uit mijn rolkoffer als een konijn uit de hoge hoed, om mij bij te staan in het oefenen met gedachtekracht bij de kinderen. Niet alleen Pipi is leuk, maar jezelf sterk denken ook! ‘ Juf! Juf!’ , vraagt een jongetje in mijn lesje. ‘ Mag ik ook aan Superman denken als ik iets weer even spannend vindt?’ . Ach ja…vooruit dan maar….

Heb jij een kind wat faalangstig is of soms situaties lastig of spannend vindt? Of wellicht wordt je kind gepest? Of mag je kind best een beetje weerbaarder worden? Kijk dan eens welke mogelijkheden Kinderpraktijk Landsmeer biedt. Van korte cursussen tot langere trainingen en in groepsverband of op individueel niveau: www.kinderpraktijklandsmeer.nl