Vorige week was het Prinsjesdag: je weet wel, met de Miljoenennota en het Belastingplan 2021. Geen idee of jij je daar ook maar enigszins mee bezighoudt natuurlijk. Je zou misschien verwachten dat ik dat wel doe - ik schrijf tenslotte ook over geldzaken. Toch is dat niet helemaal waar. Al die politieke bombarie over koopkrachtplaatjes, tabellen met tarieven en algemene cijfertjes doen mij niet heel veel. Ik vind persoonlijke geldzaken veel interessanter. Concreet hoe het gaat met jouw eigen financiën in plaats van gemiddelden en verwachtingen.

Zorgen over geld

In dat kader maak ik me zorgen over de komende tijd. Zorgen omdat er al veel mensen problemen hebben of nog gaan krijgen door de coronacrisis. Een teruggevallen inkomen: baan verloren, bedrijf met veel minder omzet, freelancer zonder opdrachten... het is allemaal niet niks. Financiële problemen zijn veel meer dan cijfertjes. Het geeft stress die overal in doorwerkt. Best lastig om daar een positieve draai aan te geven, want het is gewoon ...PIEP...! Ondertussen hebben we ermee te dealen en moeten we toch roeien met de riemen die we hebben. 

Geldzaken van jouw gezin

Zoals gezegd: ik schrijf dagelijks over geldzaken op financiële websites. Heel vroeger was ik financieel adviseur en heb ook nog wat gedaan in budgetcoaching. Voor Go-Kids houd ik me met hele andere dingen bezig: leuke uitjes, kinderfeestjes, clubjes en meer voor jouw kinderen en gezin. Soms is er weleens een raakvlak tussen die twee werkzaamheden: als het gaat over de geldzaken van jouw gezin. Over het geld dat al die uitstapjes, feestjes en clubjes wel niet kosten. Want dat geld moet je maar wel hebben...

Uitkomen met je inkomen

Heel af en toe kan ik het dan ook niet laten om ook op Go-Kids iets over geldzaken te schrijven. Om jou tips te geven over hoe je jouw kids financieel wijs kunt maken bijvoorbeeld. En vandaag wil ik het met je hebben over uitkomen met je inkomen. Juist als je te maken krijgt met een terugval in je inkomen is dat belangrijk: je moet gaan schakelen om niet in de problemen te komen. 

Nibud Vuistregels

Als het gaat om rondkomen met je geld is het eigenlijk een heel simpel verhaal: je moet niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Liefst iets minder, zodat je wat kunt sparen voor onverwachte gebeurtenissen. Over uitkomen met je inkomen kan ik hele verhalen schrijven. Doe ik ook, maar daar wil ik  je bij Go-Kids niet mee overspoelen. Daarom wil ik je vooral de tip geven om aan de slag te gaan met alles wat het Nibud hiervoor heeft ontwikkeld.

Nibud Vuistregels: Check, Plan, Spaar, Bewaar

Ze hebben handige stappenplannen. En je kunt bij hen gratis e-mailcoaching krijgen om je te helpen bij het op orde brengen van je administratie en het plannen van je geldzaken. Heb jij het idee dat je niet alles helemaal onder controle hebt op dat gebied? Zeg ik: doen! Wat heb je te verliezen?

Ruimte voor leuke dingen

Natuurlijk wil je leuke dingen doen met je kinderen. Je wilt niet steeds tegen je kids moeten zeggen dat het superleuk zou zijn om  te gaan ....(vul maar in)..., maar dat je er geen geld voor hebt. Dat is niet fijn voor hen en ook heel naar voor jou. Toch is het wel heel belangrijk dat je inkomsten en uitgaven in balans zijn, dus dat je niet meer geld uitgeeft dan verstandig is. Hoe kun je dan leuke dingen gaan doen als je weinig geld hebt? Ik zie een paar mogelijkheden:

  1. Je kiest voor uitstapjes die (bijna) geen geld kosten
  2. Je spaart voor uitjes als je toevallig geld overhoudt
  3. Je gaat geld besparen om geld over te houden voor uitjes

1. Gratis uitjes

Wist je dat je op onze website de uitjes kunt selecteren op het kenmerk 'Gratis toegang'? Dat is al een mooi begin als je op zoek bent naar uitstapjes of activiteiten die (bijna) geen geld kosten. Nu betekent gratis toegang natuurlijk niet altijd dat het hele uitstapje ook gratis is. Als je ergens bent wil je vaak ook wel wat drinken en misschien ook eten. Neem dat dan gewoon mee! Ergens drankjes en versnaperingen kopen kan een dagje uit alsnog kostbaar maken, ook al is de toegang gratis.

2. Sparen voor uitstapjes

Wil je met je gezin specifieke uitstapjes maken die gewoon geld kosten? Doe dat niet in het wilde weg om er aan het eind van de maand achter te komen dat je geld op is... zoek uit wat het je gaat kosten en leg er geld voor apart. Sparen voor uitstapjes: het is niet erg spontaan maar het voorkomt wel dat je in de problemen komt. Bovendien ga je een stuk relaxter op pad met je kids als je weet hoeveel geld je te besteden hebt die dag, zodat je niet bij elke euro in je achterhoofd zit met de vraag hoe je dat gaat oplossen.

3. Besparen om geld over te houden voor uitjes

De ruimte om te sparen voor uitstapjes, is die er wel? Of is je geld met je gewone uitgaven aan het eind van de maand altijd al op? Het is altijd goed om je eens te verdiepen in de mogelijkheden om geld te besparen. Als je dat nog nooit structureel gedaan hebt is de kans groot dat er best de nodige uitgaven zijn waar je minder geld aan kunt uitgeven. Daar ga ik even wat dieper op in.

Geld besparen 

Als het gaat over geld besparen denken mensen snel dat dit betekent dat ze dan enorm beperkt worden. Dat ze zichzelf allerlei beperkingen moeten opleggen en dat het leven er verre van leuk van wordt. Natuurlijk kán het zo uitpakken, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Er zijn heel wat mogelijkheden om geld te besparen zonder dat je daar nou direct last van hebt. Denk maar eens aan:

  • besparen op je verzekeringen
  • besparen op je energierekening
  • besparen op je telefoonrekening

Dit zijn kosten die gewoon van je bankrekening afgeschreven worden, maar waar je verder weinig van merkt. Het kan daarom prima zo zijn dat je fors kunt besparen op die uitgaven - maar dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moet je actie ondernemen. Het wordt je niet onder je neus gewreven zoals boodschappen. Voor alle drie deze uitgaven heb je op internet genoeg mogelijkheden om aanbieders te vergelijken en uit te vogelen of het voor jou goedkoper kan.

Goedkoper zonder dat je er last van hebt

Nu kun je denken: goedkoper... dan is het vast ook minder! Een minder uitgebreide dekking bij een verzekering. Een lagere energierekening doordat je minder gas en stroom verbruikt. Een lagere telefoonnota omdat je minder belminuten en Mb's hebt. En dat kan natuurlijk, maar vaak is het ook prima mogelijk om te besparen zónder 'minder'. Gewoon omdat je voor een andere leverancier kiest.

Minder betalen voor dezelfde energie

Neem nou je energierekening. Bij hetzelfde verbruik betaal je aan de ene energieleverancier een heel ander bedrag dan aan de andere. Voor dezelfde hoeveelheid stroom en gas dus. Zonder dat je allerlei dingen moet doen en laten om het verbruik naar beneden te krijgen kun je tóch vaak al behoorlijk besparen. Ga maar eens energie vergelijken om daar achter te komen. Als je niet regelmatig overstapt van energieleverancier is de kans enorm dat je hier flink geld aan kunt overhouden.

Besparen op je energierekening

Meer bespaartips? 

Wil je meer bespaartips? Google maar eens op 'geld besparen' of 'bespaartips' en je vindt er talloze. Combineer die zoekterm met mijn naam en je zult zien dat ik er ook al een heleboel over opgeschreven hebt op internet.

Besparen maakt het leven leuker

Je kunt op een heel groot deel van je uitgaven besparen, en lang niet allemaal hoeft dat te betekenen dat je leven er minder leuk van wordt. Sterker nog... ik zou zeggen dat het er juist leuker van wordt. Omdat je dan geen of minder geldstress hoeft te hebben. En dat je wél een keer geld hebt om iets leuks te gaan doen met de kinderen dat niet gratis is!

Anneke Ranzato - Go-Kids