Jouw kinderen groeien waarschijnlijk op in een omgeving waar het gebruik van een mobiele telefoon heel standaard is. Grote kans dat je zelf vastgeplakt zit aan je smartphone - en bijna alle andere volwassenen in jouw buurt ook. Niet gek dus dat ze zelf van jongs af aan ook graag op zo'n beeldschermpje bezig zijn. Het is ook ideaal als 'zoethoudertje' om je kind jouw toestel te geven met een spelletje erop.
Al jong een eigen mobiel - goed idee?
Heel logisch dat kinderen ook al op steeds jongere leeftijd vragen om hun eigen mobieltje. Niet dat ze die echt nodig hebben, maar ze willen er gewoon graag zelf één. Meedoen met wat ze papa en mama zien doen en dan helemaal van henzelf. Vanaf welke leeftijd is het nou een goed idee om ze hun eigen mobiel te geven?
Heel persoonlijk
Natuurlijk bepaal je dat helemaal zelf. Er is geen vaste regel die zegt dat je kind een bepaalde leeftijd moet hebben om een eigen mobiel te hebben. Het ligt er maar net aan of en wanneer jij daar geld aan wilt uitgeven. Of je wilt dat jouw jonge kind al zo'n kostbaar bezit heeft. En of je wilt dat ze al jong heel veel met dat schermpje bezig zijn. Misschien vind je dat maar niks, misschien vind je het helemaal prima. Dat is aan jou.
Pas toen ze naar de middelbare gingen
Mijn eigen kinderen hebben er best even op moeten wachten. De oudste kreeg mijn oude smartphone pas voor eigen gebruik toen hij naar de middelbare school ging. Nu moet ik eerlijk zeggen dat hij er ook helemaal niet mee bezig was dat hij er eerder één wilde. Zijn middelbare school lag echter in een andere gemeente, waar hij met de bus naartoe ging. Daarbij vonden vooral papa en mama het een heel fijn idee dat hij een mobiel bij zich had. Van m'n jongste weet ik het niet meer precies, ik denk ook toen hij naar de middelbare ging.
Eerder vond ik niet nodig
Ze waren wel laat met hun smartphone ten opzichte van veel andere kinderen in elk geval. Dat was onze bewuste keuze: we vonden het eerder gewoon niet nodig. Om ons te kunnen bereiken heb ik ze al heel jong mijn mobiele nummer uit hun hoofd laten leren, dus als het nodig was konden ze me altijd door iemand anders - of met de telefoon van iemand anders - laten bellen. Maar goed, dat zijn wij. En jij kunt er heel anders over denken!
Smartphone superhandig voor kinderen
Is het een probleem als een jong kind al een smartphone tot zijn of haar beschikking heeft? Op zich niet natuurlijk. Ze kunnen er hartstikke leuke dingen mee doen.
Leuke en leerzame apps
Er zijn superveel leuke en leerzame apps voor jongere kinderen. En of ze nou op een tablet, op een game console of op een smartphone zitten te spelen... gamen doen ze waarschijnlijk toch wel.
Foto's en filmpjes maken
Zo'n mobiel met camera is ook harstikke handig als vermaak tijdens een uitstapje. Ze kunnen leuk foto's of filmpjes maken tijdens een boswandeling, een dierentuin-uitje of een museumbezoek. Of ieder ander uitje waarbij ze zich op een bepaald moment gaan vervelen. Heerlijk natuurlijk om ze dan bezig te houden door ze aan het 'werk' te zetten met hun mobieltje.
Gewoon een kleine tablet
Maar goed, voor spelletjes-apps en foto's of filmpjes maken hebben ze niet per se een eigen toestel nodig. Dat kunnen ze ook met die van jou doen. Of met een oude van jou die dan toch niet zo zeer van henzelf is. Als het nog niet om het zelf bellen, WhatsAppen en social media gaat hebben ze geen eigen nummer nodig en hoeft de telefoon dus niet van jouw kind zelf te zijn. Dat scheelt een hoop discussie over het gebruik ervan, als het gewoon een alternatieve kleinere tablet is die je inzet voor vermaak.
WhatsApp en social media
Dan komt het moment dat ze wel willen meedoen met WhatsApp en social media. Omdat klasgenootjes daar ook druk mee zijn. Of omdat ze zelf jouw ex willen kunnen bellen als papa en mama niet meer bij elkaar wonen. Dan hebben ze wél hun eigen nummer nodig en dus hun eigen simkaartje in de smartphone. Daarmee wordt het wel echt hún telefoon. En voordat je het weet zitten ze dan heel veel op TikTok, YouTube, Instagram, Snapchat en wat er allemaal nog meer populair is bij die kids.
Jouw oude phone met goedkoop sim-only abonnement
Persoonlijk zou ik niet zo snel een nieuw toestel aanschaffen voor een jonger kind. Jouw oude phone volstaat ook wel en dat scheelt een hoop geld. Je schaft lekker goedkoop abonnementje aan, Sim-Only en maandelijks opzegbaar bijvoorbeeld. Geen gedoe met lange contracten en zeker niet te duur, want de kids kunnen maar beter snel leren om zorgvuldig om te gaan met hun datagebruik. Overal gebruik te maken van Wifi en dus niet op data naar YouTube filmpjes te gaan zitten kijken. Daarmee vliegen de Mb's er immers héél snel doorheen en voordat je het weet heb je een dikke telefoonrekening voor je kind.
Onbeperkt bellen voor jouw kletskous?
Misschien heb jij een kletskous-kind dat vooral veel zal bellen als dat felbegeerde mobieltje eenmaal in bezit is? Dan is het goed om eens te kijken naar de mogelijkheden van Sim-Only onbeperkt bellen. Dat kost tegenwoordig nog maar heel weinig, de verdiensten van de providers zitten duidelijk meer in het datagebruik dan in de belminuten. Ik snap dat wel: ik bel ook nog maar heel weinig terwijl ik wel veel appjes stuur, surf op internet, scroll door social media en andere dingen met data doe. Natuurlijk, je kúnt ook bellen via WhatsApp, maar dat vind ik toch niet ideaal. Dus voor iedereen die veel wil bellen is het heel slim om te kiezen voor onbeperkte belminuten.
Afspraken met je kind over gebruik mobiel
Waar moet je nou nog meer op letten als jouw kind met een eigen mobiel gaat rondlopen? Wat dacht je van de volgende afspraken:
- Niet gebruiken in het verkeer (ook niet lopend en op de fiets!)
- Nooit zomaar adresgegevens of telefoonnummers aan onbekenden geven
- Niet zonder overleg met papa of mama allerlei apps downloaden
- Papa en mama vertellen als er vervelende of gekke dingen gebeuren op internet
- Social media accounts op privé zetten
- Heel voorzichtig zijn met foto's en video's: niets plaatsen waar anderen op staan als ze daar geen toestemming voor hebben gegeven. En niet leuk om het over te hebben, maar ook risico's moet je bespreken (grooming)
- Geen telefoons aan tafel tijdens het eten (jij ook niet!)
- Geen telefoon in de slaapkamer
Dus: vanaf welke leeftijd?
Nog even terug naar de vraag vanaf welke leeftijd je jouw kind een mobiele telefoon kunt geven... daar heb ik dus geen antwoord op gegeven. Kan ook niet want je beslist dat lekker helemaal zelf, en jouw keuze is persoonlijk. Kijk vooral naar de leeftijd en het karakter van je kind: in hoeverre kun je goede afspraken met elkaar maken over het gebruik en het wegleggen van de smartphone - en kan jouw zoon of dochter zich daar ook aan houden?
Anneke Ranzato
Go-Kids