De zomervakantie zit er nog maar net op, maar we zijn alweer actief bezig met plannen maken voor de herfstvakantie. De herfst is een gezellige tijd. Binnen- of buitenshuis, koud of warm weer, regen of zon; er zijn genoeg leuke activiteiten te bedenken.

Veel locaties hebben voor de kinderen speciale activiteiten georganiseerd in de herfstvakantie. Van actieve spellen in de natuur tot overdekte gezinsuitstapjes. Wat zijn leuke herfstactiviteiten voor jouw kids?

Fijne herfstvakantie

Buitenspelen in de herfst

We weten allemaal dat het weer in Nederland onvoorspelbaar is. Als we geluk hebben is het droog in de herfstvakantie en kunnen we veel leuke dingen doen buiten. In de tuin spelen, picknicken bij een buitenspeeltuin of lekker naar het bos. Er zijn genoeg leuke buitenspeelactiviteiten te bedenken.

Lekker struinen in het bos

Het bos is voor kinderen een leuk uitstapje. Geen zin om weer een standaard wandeling in het bos te maken? Geen zorgen, het bos leent zich ook uitstekend voor de leukste activiteiten. Kastanjes zoeken, een speurtocht uitzetten, vogels spotten en spelen in het bos zijn favoriet bij kinderen. Laat ze vriendjes of vriendinnetjes meenemen zodat ze samen een leuke tijd beleven. Maak bij thuiskomst een lekkere warme kop chocolademelk. Na een lange dag in het bos hebben jullie dit vast en zeker verdiend.

Herfstvakantie: naar het bos met de kinderen

Binnenspelen bij slecht weer

Als het dan toch slecht weer is, zit er niks anders op dan het binnen gezellig maken met de kinderen. Dit is het moment om een spelletje te spelen, te knutselen of iets lekkers te bakken.

Knutselen in thema herfst

Ga knutselen rond het thema herfst. De meeste knutselspullen liggen buiten voor het oprapen. Mooie herfstbladeren, dennenappels en takjes uit de natuur neem je mee en verf of bestempel je vervolgens. Op deze manier ontstaan de mooiste creaties. Laat kinderen ook zelf tassen maken, die ze na de herfstvakantie vol trots op school kunnen laten zien. Kinderen vinden het leuk om bezig te zijn en tassen bedrukken is dan ook een creatieve activiteit.

Vogeltjes helpen & pompoenen uithollen

Wil je wat doen voor de vogeltjes wanneer ze in de herfst wat extra energie nodig hebben? Maak dan een pindakrans of je eigen vetbol. Een ander origineel idee is om alvast te gaan knutselen voor Halloween. Haal pompoenen in huis, hol ze uit en maak er een typische Halloween Jack-o’-latern van.

Halloween

Samen lekkers bakken

Sluit de dag af met zelfgebakken koekjes, cupcakes of een taart. Samen bakken is een feest en de meeste kinderen zijn gek op zoetigheid. Nog veel leuker is als je dat lekkers zélf hebt gebakken - ook al heeft mama of papa het meeste werk gedaan in de keuken. Misschien krijg je de kids zelfs zover dat ze helpen om de keuken weer netjes schoon te maken?

Potje kaarten!

Houd je als ouder zelf van een potje kaarten en wil je dit je kinderen ook leren? Begin dan met speciale kinder speelkaarten. Jong geleerd is oud gedaan. Speelkaarten zien er voor kinderen saai uit en dus kan je ze samen gaan pimpen. Laat de kinderen speelkaarten bedrukken of bestempelen zodat ze hun eigen unieke speelkaarten hebben.

Dagje uit in de herfstvakantie

Natuurlijk hoeft niet de hele herfstvakantie uit spelen te bestaan. Bij lekker weer is het ook heerlijk om een dagje eropuit te gaan. Breng een dag door in het zwembad, ontdek de leukste musea, voer de dieren op de kinderboerderij of woon een voorstelling bij in het kindertheater. En vergeet niet dat kinderen de bioscoop helemaal geweldig vinden. Bekijk de nieuwste kinderfilm en maak er een gezellige middag (met popcorn) van. Check vooral de Go-Kids agenda voor de leukste uitjes in de regio Zaanstreek-Waterland!