Op 13 en 14 oktober ging Brugklas De Musical in première in het Zaantheater in Zaandam. Go-Kids mocht erbij zijn, en dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer vragen. Ik heb twee tienerboys in huis dus leek me leuk. M'n mannen waren dat alleen niet met me eens... ze wilden niet mee en aangezien het op maandagavond laat was in een toetsweek heb ik ze maar thuisgelaten.

Geen Brugklas-kijkers thuis

Nu moet ik ook zeggen dat we thuis nagenoeg geen TV kijken. Wel veel films en Netflix, maar gewoon series op televisie allang niet meer. Vroeger keken ze wel met veel plezier naar SpangaS. Op een leeftijd dat ik me afvroeg hoe ze dat interessant konden vinden, nog lang niet aan de middelbare toe, maar toch gefascineerd door die serie. Daarna kwam altijd Brugklas, maar dan ging de TV dus uit. Als ze de serie nou volgden hadden ze vast en zeker gesméékt of ze ondanks de toetsen tóch mee mochten...

Belevingswereld van tieners

Hoe dan ook, ik ging dus naar de première van Brugklas De Musical terwijl ook ik de serie niet echt kende. Wel vind ik de belevingswereld van tieners natuurlijk machtig interessant met mijn puberjongens. Ik ging er dus redelijk blanco in, houd sowieso van musicals dus veel kon er niet aan mis zijn. En dat was er ook niet: helemaal niks mis mee, superleuk juist!

Het leven in de brugklas... oh my, dat is voor mij toch wel héél lang geleden. Allebei m'n jongens hebben 'm al doorlopen, de jongste zit in de tweede en de oudste in de vierde. Allebei ook zonder gedoe, waardoor de issues die in de musical naar voren komen mij niet zo zeer bekend voorkwamen. Wel vond ik ze super gekozen en in beeld gebracht - een soort snelkookpan waarin allerlei tienerproblemen zich als raketten ontwikkelden. Natuurlijk ga ik niet teveel vertellen over de verhaallijnen - daarvoor moet je maar lekker zelf gaan kijken. 

Vriendschappen, emancipatie, eerlijkheid en transgender

Om toch een tipje van de sluier op te lichten kan ik wel zeggen dat het vooral gaat over vriendschappen. Ondertussen komen onderwerpen als emancipatie (mag de hoofdrol van Willem van Oranje in de schoolmusical door een meisje worden gespeeld?), eerlijkheid en zelfs sekseverandering langsvliegen. Niet waanzinnig uitgediept en redelijk lichtvoetig - met name het laatste onderwerp is natuurlijk veel heftiger dan dat je klasgenoten reageren met 'oh, okay' op de bekentenis dat je transgender bent.

Heerlijk enthousiast spel, zang en dans

Spel,  zang en dans waren aanstekelijk enthousiast. Zelfs nu nog: omdat ik de trailer even terugkeek zingt het openingsnummer (en slot trouwens ook) Brugklas weer heerlijk door m'n hoofd.

Ga ook naar Brugklas De Musical met je tiener!

Daarmee ben ik ervan overtuigd dat Brugklas De Musical een superleuke voorstelling is om met je tieners naartoe te gaan - vanaf een jaar of 10 denk ik. De onderwerpen kunnen raken als ze ervoor openstaan, en zo niet: dan heb je samen een vrolijke, muzikale voorstelling gezien die absoluut stof tot praten met je puber kan opleveren.

Waar en wanneer kun je Brugklas De Musical zien?

Anneke Ranzato
Go-Kids Zaanstreek-Waterland