Maureen Eising heeft een passie voor Bento en schrijft regelmatig blogs voor Go-Kids. Deze keer natuurlijk over de lunchtrommel - de zomervakantie is immers bijna voorbij, dus tijd om weer naar school te gaan!

Bento lunchtrommel voor kinderen

Bento is een eeuwenoud gebruik dat is overgewaaid uit Japan. Het betekent een gevarieerde, gezonde en creatieve lunch. Deze lunch wordt gepresenteerd in een vakjes-lunchtrommel of vakjesbord (ook wel Monkeyplatter genoemd), die al het eten van elkaar scheidt.

Bento in Nederland

Een Bento in Nederland bestaat voornamelijk uit de volgende vier componenten, groente, fruit, granen en eiwitten en dit allemaal gepresenteerd in leuke figuurtjes en met leuke accessoires zoals prikkers, ringen en vrolijke kleine bakjes.

Uitkomst voor moeilijke eters

Voor veel moeilijke eters is Bento de perfecte uitkomst. Een komkommer blijft natuurlijk een komkommer, maar met een leuke prikker of uitgestoken als bijvoorbeeld een hartje wil een kind toch wat sneller proeven dan zo’n simpel schijfje. Desalniettemin hoeft Bento echt niet altijd spectaculair en tijdrovend te zijn. Maureen inspireert je graag!

Back to school in 2022

Ik weet niet hoe het bij jullie gegaan is, maar deze 6 weken schoolvakantie zijn echt omgevlogen. We stonden heerlijk op Camping de Noetselerberg en Rheezewold in Hardenberg. Nu zijn we stiekem wel weer toe aan structuur dus maandag 29 augustus gaat de spreekwoordelijke vlag weer uit en gaat het volk weer naar school. En weer naar school betekent weer broodtrommels maken. Ik geef jullie wat leuke en lekkere tips voor makkelijke lunchtrommels om de eerste schooldag extra speciaal te maken.

Mini is maxi

Onze tweeling is bijna 9 weken te vroeg geboren een dikke 10 jaar geleden met een startgewicht van 1525 gram en 1610 gram en als ik dan nu kijk vraag ik me af waar de tijd gebleven is. Onze mini’s zijn al lang geen mini’s meer, maar zijn al echte maxi’s.

Onze Sophie gaat alweer naar de middelbare en onze Ruben naar groep 8. Eigenlijk zouden ze een cursus moeten geven: "Help mijn kind groeit veel te hard en snel, hoe ga ik daar in mee?" Opeens willen ze tiktok accounts en onderhandelen we hier over thuiskom tijden en geld voor klusjes 😉.

Gelukkig houden ze nog wel van knuffelen, maar uiteraard niet als er vriendjes over de vloer zijn. De lunchtrommels mogen ook nog steeds mee naar school. Dit jaar nog wel volgens onze tweede bijna brugpieper, volgend jaar alleen nog een trommel zonder figuurtjes. En dat snap ik ook, dus dit jaar ga ik dan nog maar even los.

Naar groep 8!

Ik heb een lekker omeletje gebakken en die op een boterham gedaan. Met een 8 uitsteker (Xenos) heb ik een plakje kaas en ham bewerkt. Seizoensfruit doet het hier altijd goed en meloen laat zich prima uitsteken, nog wat groente erbij en mini tucjes en het schooljaar kan beginnen.

Uitsteekvormen bij Xenos

Klavertje vier voor veel geluk

De eerste dag na de vakantie weer naar school, onze tweeling vindt het altijd weer een beetje spannend. Daarom een klavertje vier om ze succes te wensen met als extra boodschap heel veel liefde en hartjes. Voor deze lunchtrommel heb je een grote en kleine hart uitsteker nodig en eventueel een kartelmes.

Hart uitstekers bij Xenos

Kook een eitje hard en beleg ondertussen een dubbele boterham. Steek hier vier harten uit. Uit het overgebleven brood snij je een steeltje voor je klavertje. Met de kleine uitsteker duw je voorzichtig uit de korst van de babybel 4 hartjes. Wanneer je ei goed hard gekookt is pel je hem af en steekt ook hier weer vier hartjes uit. Uit de schil van de komkommer duw je ook 4 hartjes en die stop je dan weer in het ei.

Om de groente er eens heel anders uit te laten zien, gebruik ik een ribbelmesje. Zo krijg je een grappig kronkel effect in je groente. In het middenvakje zitten walnoten en een mini vlinderchocolaatje.

De leuke positieve kaartjes, die je wel vaker tegenkomt in mijn blogs, zijn broodtrommelbriefjes. Ik vind dat echt een hele leuke en lieve aanvulling op de lunch.

Broodtrommelberichtjes - Bol.com

Potlodenbrood

Elk jaar probeer ik weer wat anders te bedenken voor de eerste schooldag. In groep 6 kreeg onze tweeling een potlood boterham mee. Deze broodjes zijn heel makkelijk te maken met casino boterhammen. Je snijd het brood doormidden en slijpt er een punt aan. Uit kokosbrood snij je ook een driehoek en daarmee snij je met een mesje boogjes aan de onderkant. Zo krijg je een mooie punt van het potlood.

Ik heb nog een 6 uitgestoken van kokosbrood en die met een beetje boter op het brood geplakt. In het kleine bakje zitten rode besjes en van komkommer en wortel maakte ik lekkere groentefrieten. Wat frambozen en druiven erbij en een leuke beloning. En de kinderen hadden een lekkere en gezonde lunch mee.

Weer genoeg inspiratie denk ik voor de eerste schooldag en het klavertje vier leent zich ook prima voor toetsen of andere ‘ik heb even wat extra support nodig’ dagen.

Voor alle kinderen heel erg veel plezier op school en voor alle papa’s en mama’s proost op een stille maandagmorgen.

Groetjes Maureen

Nieuwsgierig naar Maureen en meer van deze creaties? Neem dan ook eens een kijkje op haar Instagram pagina