Kinderen opvoeden is niet altijd makkelijk. Wat nou als jouw kind niet lekker in zijn of haar velletje zit? Wat doe je dan? Als er problemen zijn op school of juist geen problemen maar dat je ziet dat jouw zoon of dochter nogal alleen staat? Misschien zie je woedeaanvallen of juist teruggetrokken gedrag? Krijg je klachten van school of andere ouders over het gedrag van jouw kind? Enorm lastig voor je vader- of moederhart, ik kan erover meepraten.

Hoeveel er aan de hand kan zijn met je kind....

Griezelig vind je niet, hoeveel er aan de hand kan zijn met een kind... dan heb ik het niet over bulten, blauwe plekken of gebroken ledematen. Die dingen zijn vervelend maar herstellen snel.

Psychische issues

Psychische issues, dat andere koek. Hoe kun je jouw kind daarmee het beste helpen? Je wilt ongetwijfeld niets liever dan dat jouw kind blij en vrolijk is, vol zelfvertrouwen door het leven stapt met veel vriendjes en vriendinnetjes. Dat wil toch iedere ouder, vanaf het moment dat je die kleine baby in je armen houdt?!

Ideaalbeeld van een gezin

Weet je... voordat ik moeder was had ik nogal een ideaalbeeld van een gezin. Misschien heeft elke moeder-in-spé dat wel hoor. Een beeld van kinderen die doorlopend voor kinderfeestjes uitgenodigd zouden worden. Die fijn sociaal zouden zijn, graag en vooral leuk met andere kinderen zouden spelen. Dat er vaak kids zouden aanbellen om te vragen of mijn jongens buiten kwamen spelen (al wist ik toen nog niet dat ik jongens zou krijgen natuurlijk).

Praktijk is anders

De praktijk bleek anders. Niet minder. Niet slechter. Gewoon anders. Mijn jongens hadden en hebben niet veel vrienden, maar wel een paar mooie vriendschappen. Dat is genoeg voor hen, zij vinden het prima. En ik dus ook. Want als je kinderen goed in hun vel zitten is het goed - het maakt niet uit dat ze niet voldoen aan dat ideaalbeeld. Bovendien, ik ben zelf ook niet van de massa aan vrienden, heb genoeg aan een paar geweldige vriendinnen in mijn leven. Daar ben ik gelukkig mee, dus waarom mijn kinderen niet?

Kindercoach ingeschakeld

M'n jongens zijn nu 14 en 16 jaar en naar mijn idee zitten ze lekker in hun vel. Zijn ze blij met wie ze zijn. En ik ben ook blij met wie ze zijn. Dat laatste is nooit anders geweest gelukkig. Toch heb ik voor hen allebei weleens hulp ingeschakeld van een kindercoach. Omdat we tegen issues aanliepen waarbij ik graag wilde dat iemand met verstand van kinderhoofdjes met me meekeek. Het waren geen lange trajecten en ik kan ook niet zeggen dat ik letterlijk merkte dat de coaching hielp. Toch denk ik wel dat het geholpen heeft, al kan ik het niet beargumenteren.

Hulp van een buitenstaander

Moet je nou meteen naar een kindercoach rennen als er iets speelt in het hoofdje van jouw kind? Nee hoor. Waarschijnlijk kom je zelf een heel eind met eindeloze liefde en geduld. Maar als je nou het idee hebt dat jij niet verder komt, dat jij jouw zoon of dochter niet goed kan helpen... dan moet je ook niet te trots zijn om hulp te vragen aan iemand anders. En dan bij voorkeur iemand die je niet kent. Een bekende zal minder bereiken met je kind, dat denk ik echt. 

Hoe kies je degene die mag helpen?

Goed - stel: jouw kind kan wel een steuntje in de rug gebruiken qua zelfvertrouwen, sociaal gedrag, voor zichzelf opkomen, doorzettingsvermogen enzo.... hoe pak je dat aan? Je hebt zelf op alle manieren die je kunt bedenken geprobeerd te helpen maar ziet in dat je er beter een buitenstaander bij kunt inschakelen. Er zijn best veel kindercoaches, overal in Nederland zijn ze te vinden. Maar hoe weet je welke coach de juiste is voor jouw kind? 

Beslissen op gevoel

Hoe heb ik dat destijds gedaan? Eerlijk gezegd gewoon op gevoel. Online gezocht, contact opgenomen, afspraak gemaakt. Vervolgens ook met die coach aan de slag gegaan omdat ik er een goed gevoel over had. Daar heb ik ook nooit spijt van gehad - het waren fijne sessies waar mijn boys in elk geval met plezier naartoe gingen. Geen lange trajecten, heel overzichtelijk. Wat ze er precies door geleerd of meegekregen heb weet ik niet, maar het was prima. 

Trainer bij EQfit Kidss

Prachtig toch, dat er mensen zijn die jouw kind vooruit helpen als het in 't koppie niet zo lekker gaat? Als het even meezit word ik er zelf ook één van. Ik ben bezig met een opleiding om trainer te worden bij EQfit Kidss. Geen kindercoach zoals degene die ik inschakelde voor mijn jongens. EQfit werkt op een andere manier, een manier die me sterk aanspreekt. Een gestructureerde methode met doordachte oefeningen die veel effect hebben op jouw kind. 

Oefen-oefeningen - maar nu nog niet

De opleiding volgen in coronatijd is wel een uitdaging. Trainingsdagen online en oefenen komt er niet erg van. Dat moet natuurlijk wel: veel oefenen met de methode voordat ik mezelf trainer mag noemen en echt aan de slag kan om kinderen en hun ouders te helpen.

Ik had vooraf bedacht om jullie - mijn Go-Kids publiek - te vragen of ik met jullie kinderen mocht oefenen. Dat doe ik nu niet, binnen de huidige coronamaatregelen vind ik dat niet okay. De sessies van EQfit met zowel volwassenen als kinderen draaien wel door - en dat vind ik absoluut wél okay. Daar gaat het  immers om concreet spelende problemen waar hulp bij nodig is. Die hulp kan dan niet wachten en moet dus gewoon doorgaan. Mijn oefen-oefeningen zijn niet noodzakelijk. Die kunnen wel wachten. Dus nodig ik jullie nog niet uit om het te proberen. Nu nog niet. 

Ervaren trainers voor jouw kind

Maar: speelt er nou iets bij jouw kind waarvan je zegt: dat kan niet wachten.... daar heb ik nú hulp bij nodig! Dan kunnen de ervaren trainers van EQfit Kidss natuurlijk wél met jouw zoon of dochter aan de slag gaan - altijd rekening houdend met de corona maatregelen. Laat het me weten en ik regel het met liefde voor je! Stuur me gewoon een berichtje via anneke@go-kids.nl, ik help jou en je kind graag verder. Zodat jullie allebei vol zelfvertrouwen verder kunnen - je hoeft het niet allemaal alleen te doen!

Liefs
Anneke