Nog geen genoeg van cacao na de Cacaomarkt van gisteren? Vandaag kun je in het kader van het Weekend van de Wetenschap op de Zaanse Schans genieten van Cacao: Malen en verhalen!
Eenmalig: cacaomolen in werking
Jullie kunnen getuige zijn van het historische proces van cacaomalen. Een unieke gebeurtenis, want nergens ter wereld is er nog een cacaomolen in werking. Specerijenmolen De Huisman zal eenmalig zijn zware stenen aanwenden om cacaobonen tot massa te malen. Het publiek mag meehelpen malen, wannen en kraken en uiteindelijk de originele chocolade proeven. De demonstratie is onderdeel van een spannende dag rond de oorsprong van de cacao-industrie.
Cacaolab, neurowetenschap en voorlezen
Na afloop kun je bij het CacaoLab het verschil proeven tussen de chocolade uit 2017 en de 17e eeuwse chocolade. Óf ga naar het Zaans Museum, waar neurowetenschapper Esther van Duin vertelt over wat cacao doet met ons brein. Voor de jonge chocofans is er een bijzonder voorleesavontuur in de voormalige Burgemeesterswoning op de Zaanse Schans. Hans Kuyper leest daar voor uit zijn nieuwste kinderboek 'Het geheim van de gifmengers'.