Ongetwijfeld heb jij weleens zorg nodig voor je kind. Dan heb ik het niet over oppas enzo, maar over dokter, tandarts, ziekenhuis, therapieën en coaches. 

Zorgverleners voor je gezin

Het begint al bij je zwangerschap dan je bevalling en daarna volgt het consultatiebureau. En hoe vaak heb jij al met je zoon of dochter in de wachtkamer van de huisarts gezeten? Heel wat ouders worden door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis: de kinderarts of een specialist gaat dan met jullie aan de slag.

Dokter in het ziekenhuis

De tandarts is simpelweg noodzakelijk - die raadt je dan aan om ook een afspraak te maken met de preventie-assistente voor het goed leren poetsen. Dan heb je nog logopedie, fysiotherapie, een brilletje via de optometrist en allerlei andere zorgverleners die je kunt inschakelen voor je kind. En hulp bij gedragsproblemen wordt gelukkig ook steeds gewoner.

Kosten van al die zorg

Misschien vind je het vanzelfsprekend en denk je er niet over na. Maar als je dat allemaal zo op een rijtje zet besef je pas wat dit allemaal aan geld moet kosten. Ja toch? Al die mensen die iets aan zorg verlenen moeten tenslotte ook betaald worden. Toch hoeven we er niet of nauwelijks voor te betalen... tenminste niet direct. Hoe zit dat eigenlijk?

Daar ben ik toch voor verzekerd?

Ik hoor je denken: daar ben ik toch voor verzekerd? En dat klopt, de kosten van de zorg voor jouw kinderen lopen grotendeels via jouw zorgverzekering. Een onderwerp waar ik het nodige van weet, omdat ik naast mijn werk voor Go-Kids ook veel schrijf over financiële onderwerpen. Over sparen, hypotheken, lenen en ook zorgverzekeringen.

Eén van mijn favoriete onderwerpen daarbij is trouwens geld besparen. Op die geldzaken, maar ook op andere kosten die je als gezin maakt. Voor uitjes bijvoorbeeld, of voor kinderfeestjes. Die hoeven allemaal niet per se duur te zijn. Niet voor niets doe ik ook mijn best om leuke Deals voor je te vinden - het allerliefst met speciale Go-Kids kortingen.

Geen zorgpremie voor kinderen

Maar goed, even terug naar die zorgverzekering. Is je weleens opgevallen dat je voor je kind helemaal geen premie hoeft te betalen aan je zorgverzekeraar? Dat ze gratis meeverzekerd zijn op je basisverzekering en doorgaans ook op je aanvullende polis?

En wist je dat er voor kinderen ook geen eigen risico geldt? Daarmee kun je eigenlijk stellen dat de zorg voor kinderen nogal gratis is. Behalve dan als je zorg kiest die niet gedekt is binnen jouw zorgpolis.

Zorgverzekering

De kosten van de verzekerde zorg voor kinderen zitten natuurlijk gewoon verwerkt in alle bedragen die wij met z'n allen betalen voor ons zorgstelsel. Niet alleen via je zorgverzekering, ook via je inkomen betaal je premie voor de pot waaruit de zorg betaald wordt. Uiteindelijk hoesten we toch als samenleving die kosten op - ook voor de zorg die aan kinderen verleend wordt.

Niet naar de dokter vanwege de kosten

Schrijnend idee vind ik het dat er mensen zijn die niet naar de dokter gaan omdat ze bang zijn voor de kosten, die ze dan niet kunnen betalen. Sowieso hoef je voor een bezoek aan de huisarts nooit te betalen.

Eigen risico in je zorgverzekering

Misschien denk je nu: jawel, dat gaat via het eigen risico. Maar nee! Je hebt inderdaad een verplicht eigen risico van € 385 per volwassene - maar sommige zorgkosten vallen daar niet onder. Een consult bij de huisarts is één van die uitzonderingen. Daarvoor betaal je dus niets, óók geen eigen risico en óók niet als volwassene.

Dat eigen risico is er voor kinderen dus zelfs helemaal niet. Ook voor een bezoek aan het ziekenhuis en alle onderzoeken of behandelingen die daar gedaan worden betaal je dus niets. 

Kosten van de tandarts

De tandarts is er ook zo één. Die kost voor volwassenen wel serieus geld en is niet gedekt onder de basisverzekering. Om je tandartsbezoek vergoed te krijgen moet je een aanvullende zorgverzekering hebben. Dat kan een speciale tandartsverzekering zijn of een veel uitgebreider pakket waar de kosten van de  tandarts in meegenomen zijn. 

Tandarts

Gratis tandzorg tot 18 jaar

Maar de tandzorg voor kinderen is wél altijd verzekerd. Daar hoef je geen extra polis of dekking voor af te sluiten. Tandarts en preventie-assistentie, het valt voor kinderen tot 18 jaar wél onder de basisverzekering. Er is dus financieel geen enkele reden om niet met je kind naar de tandarts te gaan. En dat is ook precies waarom het onder de basisdekking valt: de overheid vindt het belangrijk dat kinderen goede tandzorg krijgen.

Orthodontist niet gratis

Een beugel laten aanmeten door de orthodontist is trouwens weer niet gedekt, daarvoor moet je een flinke aanvullende tandartsverzekering hebben. De kids zijn dan wel gratis meeverzekerd, maar zonder de kids had je die aanvulling misschien niet nodig.

Besparen op je zorgpremie

De zorg voor je kinderen, daar hoef je dus nauwelijks voor te betalen - zolang het binnen de dekkingen van je zorgverzekering valt tenminste. Voor die verzekering betaal je voor de volwassenen in je huishouden wél premie, en die kan misschien wel lager dan wat je nu betaalt. Besparen op je zorgpremie kan een welkome verlichting voor je maandelijkse kosten zijn... Laat ik daar nou regelmatig artikelen over schrijven, zoals deze: Overstappen met je zorgverzekering

Zorgverzekering

Vergelijken om te besparen

De kern van besparen is eigenlijk altijd vergelijken. Net als prijzen in de supermarkt, energietarieven en mobiele telefoonabonnementen kun je ook zorgverzekeringen vergelijken. Zo kom je erachter of het slim is om over te stappen naar een andere verzekeraar - voor een lagere premie en/of een betere dekking. Overstappen kan tot en met 31 december. Of nou ja: het opzeggen van je huidige polis kan tot de jaarwisseling, voor het afsluiten van een nieuwe heb je dan nog een maand de tijd. Maar veel logischer en fijner is om het allebei geregeld te hebben voordat het jaar 2021 begint.