Kinderen zijn altijd wel geïnteresseerd in de sterren, heelal en ruimtevaart. En onze kinderen hebben afgelopen periode hier heel veel over geleerd. Het thema op school was namelijk Ruimte! Ze kwamen bijna dagelijks wel thuis met nieuwe dingen die ze geleerd hadden over het zonnestelsel, de planten, over een raket en nog veel meer. Vlak voor de vakantie sloten ze dit thema af, een mooi moment om zelf met hen op pad te gaan en de sterren eens echt te bekijken!

Lees verder na deze tips

Dit vind je misschien ook interessant

Volkssterrenwacht Orion
Meer weten

Volkssterrenwacht Orion

Veilingweg 21b, Bovenkarspel

De sterrenhemel en de zon, het heelal... machtig interessante materie voor de kids. Hoe tof is het d... bekijk

 

Sterrenkijken met kinderen

In Bovenkarspel kan je bij Volkssterrenwacht Orion in de winterperiode naar de kijkavonden. Deze kijkavonden zijn gratis te bezoeken. Kinderen kunnen hier naar de eigen Planetarium en een kijkje nemen in de sterrenhemel. Bij helder weer kunnen ze zelfs door één van de telescopen kijken en de maan, Mars, Jupiter en een aantal sterren bekijken! In de speciaal ingerichte ruimte staan ook nog allemaal leuke dingen die ze kunnen zien en doen over dit thema.

Sterrenkijkdagen

Op zaterdagavond was er weer een sterrenkijkavond bij Orion. Omdat onze kinderen nog jong zijn besloten we gelijk om 19.00 uur te gaan (openingstijd). Het is namelijk mogelijk om tussen 19.00 en 22.00 uur vrij in te lopen. In het Streekbos in Bovenkarspel kan je prima parkeren. We zien dat er al meer gezinnen komen kijken. Ze kennen blijkbaar de weg en dus volgen wij braaf. Als we boven komen merken we gelijk dat het eigenlijk best wel druk is. Dat hadden we toch niet helemaal verwacht. De ruimte staat vol met (groot)ouders met kinderen en je moet zelfs even wachten om het Planetarium in te mogen of bij de telescoop te kunnen kijken.

Rondje langs ruimteprojecten en proefjes

We gaan eerst wel een rondje lopen langs alle ruimteprojecten en proefjes. Vrijwilligers staan klaar om overal iets uit te leggen en demonstraties te geven. De kinderen lopen gefascineerd langs de vitrines en zijn voornamelijk gefocust op de maan en de rest van de planten in ons zonnestelsel.

Sterrenkijken_Orion_04

Ons zonnestelsel in elkaar gezet

Er staat een grote tafel met allemaal planeten die de kinderen zelf op de juiste plek in het heelal kunnen plaatsen. Hier zien ze gelijk alle sterrenbeelden. Ze zijn druk bezig met het verdelen van de planten zodat ze deze allemaal op volgorde kunnen plaatsen. Als dit is gebeurt worden ze nogmaals alle kanten op geplaatst. Het lijkt wel een groot spel.

Sterrenkijken_Orion_01

Het Planetarium in

We moesten even wachten, maar mogen dan ook eindelijk het Planetarium in. In luxe stoelen kijken we allemaal naar de koepel boven ons. Hier wordt de sterrenhemel getoond zoals hij er vandaag de dag uit ziet boven ons. Het is erg bewolkt buiten dus live kunnen we het niet zien, maar hier in het Planetarium lijkt het alsof we echt naar buiten kijken! De meneer vertelt ons allemaal leuke en interessante weetjes. Bovendien nemen we een kijkje in de ISS. Het is alsof we er zelf in zitten en een kijkje vanuit daar naar Aarde nemen. Heel bijzonder.

Mineralen kijken onder de microscoop

De kinderen staan te popelen om met de microscoop naar ‘stenen’ te kijken. Ze hebben dit nog nooit gedaan maar blijkbaar trekt het wel hun aandacht. We leggen de mineralen één voor één onder de microscoop. Hoe leuk is het dat je dit zo van dichtbij kan bekijken. Je ziet echt de kleinste details en de dieptes in de ‘stenen’. Bij sommige zelf hele kleine zandkorrels. Bovendien komen de kleuren nog mooier uit.

Sterrenkijken_Orion_02

Plasma bol testen

De Plasma bol staat de kinderen al een tijdje aan te kijken…. Raak mij aan, raak mij aan. En dat mogen ze dan ook. Dat blijft toch leuk. Ze leggen hun vingers op de bol en er ontstaan mooie stralingen. Met een lamp kunnen ze zelfs testen dat er echt elektriciteit wordt opgewekt, want de lamp gaat aan! En klopt het dat je vinder echt warm wordt als je hem er maar lang genoeg op legt?

Sterrenkijken_Orion_03

Hoogtepunt van de avond: Kijken door de telescoop

Het begint langzaam al wat rustiger te worden. Wij hebben de ruimte gezien met alle proefjes en willen ook wel een kijkje nemen bij de telescoop. Het terras is niet open omdat het veel te bewolkt is. Er is niks te zien, misschien net een glimp van de maan. Maar door de telescoop boven in de koepel mag wel gekeken worden. Als we boven komen zien we inderdaad achter de sluierbewolking net een glimp van de bijna halve maan. Helaas toen we aan de beurt waren was er zoveel bewolking dat er niks meer door de telescoop te zien was. We hebben nog even gewacht maar op een gegeven moment was het maanlicht niet eens meer te zien. Een beetje teleurgesteld besloten we om te gaan.
Buiten keken we nog één keer omhoog en zagen inderdaad weinig maan(licht). We stappen de auto in en Layla kijkt nog een laatste keer. ‘Mama hij is er weer’! hoor ik haar zeggen. Inderdaad en hij lijkt wel helderder te worden. De wolken gaan een beetje weg, maar voor hoelang? Omdat dit toch echt iets was waarvoor we kwamen besloten we snel weer uit te stappen en al rennend weer naar de telescoop te gaan. Fingers crossed! En ja hoor, boven is de maan nog te zien en snel kijken we één voor één door de telescoop. De kinderen vinden het prachtig. En eerlijk gezegd ik ook! Wat zijn we blij dat we dit nog hebben kunnen zien en voldaan stappen we pas om 21.15 uur weer de auto in.

Wellicht komt er nog een heldere avond en kunnen we een keer meer zien.

Footer_Charlotte_GoKids

Log In