Een Spiderman kinderfeestje.... dat zou zomaar wat voor jou kunnen zijn! Heb jij een zoon van zo tussen de 5 en 9 jaar? Dikke kans dat hij ergens in die periode dól is op Spiderman! Niet om in standaard rollenpatronen te praten, maar het zijn toch vooral de jochies die Spiderman-fan zijn. Toch? Maar heb jij een dochter die Spidey geweldig vindt, ook prachtig!

En hoe leuk is het dan om zijn (of haar) kinderfeestje te vieren in Spiderman-thema? Of je trekt het breder en maakt er een Superhelden-thema van - dat kan natuurlijk ook. Ik ga je hier lekker veel inspiratie geven voor een tof Spiderman-kinderfeestje: met ideetjes voor spullen, themaverhaal en spelletjes.

Spiderman verkleedpak en superheldenfeestje

Mijn boys waren zéker van de Spiderman fanclub toen ze kleiner waren. Het verkleedpak van Spiderman dat we voor onze oudste kochten - met van die opgevulde spierbundels erin, helemaal geweldig - is volledig afgedragen. Toen zoon nummer 1 er te groot voor werd stond zoon nummer 2 al te springen om het pak aan te trekken. Toen hij er te groot voor werd was dat ook echt zo: er kwamen scheuren in. Over goed bestede euro's gesproken....

Spiderman verkleedpak bij Bol.com

Niet verrassend dus dat wij wel een superheldenfeest gevierd hebben, als ik het goed heb toen de jongste 5 werd. We huurden een Superhelden verkleedkist dus voor alle kids was er een mooi pak om aan te trekken. Ik had er een verhaal bij bedacht waar ik allerlei superhelden in verwerkt had. Natuurlijk moesten de kinderen een probleem oplossen door allerlei opdrachten uit te voeren, helemaal leuk.

Kinderfeestje in Spiderman thema

Een puur Spiderman feestje lijkt me ook geweldig om te organiseren. Het kan alleen wat lastig worden om alle vriendjes uit te dossen in een Spiderman pak, tenzij ze er zelf toevallig allemaal één hebben. Maar dat is ook wel weer eenvoudig op te lossen door juist als missie te hebben dat de kinderen de kleding en spullen van Spiderman moeten terugvinden. Dan komen ze dus zelf níet verkleed als de spinnige superheld!

Spiderman decoratie en taart

Wat heb je nodig als je een Spiderman kinderfeestje wilt organiseren? In ieder geval decoratie in thema:

 • uitnodigingen
 • slinger
 • ballonnen
 • tafelkleed
 • bordjes
 • bekertjes
 • uitdeelzakjes

Laat dat nou nét allemaal in het Spiderman feestpakket zitten dat Feestwinkel.nl voor ons heeft samengesteld!

Spiderman feestpakket kopen

Nou ja, de ballonnen ontbreken in dit pakket, maarrrr als je er nu een heliumtankje bij neemt met rode en/of blauwe ballonnen, dan is dat ook meteen opgelost. Heb je ook nog eens met helium gevulde ballonnen, wat natuurlijk megacool is voor de kids.

Heliumtankje met ballonnen

En taart of iets anders lekkers in thema - dat is echt superleuk! Elke zichzelf respecterende taartenbakker/ster kan wel een mooie Spiderman-taart voor je maken. Of je bestelt er één bij GefeliciTaart - daar hebben ze bij de kindertaarten ook zéker een Spidermantaart. Of... als je al de nodige plastic speelgoedjes van Spiderman en spinnetjes in huis hebt... dan kun je ook een HEMA-taart met eigen opdruk bestellen en die verder versieren met die speeltjes en spinnetjes. Of - dat hebben ze ook bij de HEMA - van die kleine tompouces, of cupcakes, met een leuk Spidermanplaatje erop.

Goed, dan heb je de decoratie - en de uitnodigingen, lekkers, en een blij kind dat een Spiderman-feestje krijgt - maar daarmee heb je nog geen feestjesprogramma. Je kunt qua activiteiten alle kanten op met Spiderman.

De volgende vraag is waar je het feestje wilt vieren. Een kinderfeestje in Spiderman thema kun je heel goed thuis vieren, daar kom ik zo op terug.

Spiderman feestje buiten de deur 

Niet iedereen vindt het leuk om een kinderfeestje thuis te vieren. Het is ook wel druk en je moet wel een beetje ruimte thuis hebben. En er tegen kunnen dat een x-aantal kids zenuwachtig door je huis rent, want een feestje is altijd spannend.

Indoor speelparadijs 

Wil je liever buiten de deur - dan is een indoor speelparadijs een prima plek voor een Spiderman feestje. Dan hoef je er écht geen verhaal en activiteiten bij te gaan verzinnen. In zo'n speelparadijs hebben de kids daar geen aandacht en tijd voor dus dat is verspilde moeite: daar gaan ze gewoon lekker los in de ballenbak, op de glijbaan, in de klimtunnels en ga zo maar door. Bij Monkey Town Purmerend bijvoorbeeld, of Monkey Town Uitgeest.

Monkey Town indoor speelparadijs

Buitenspeeltuin

Ook een buitenspeeltuin kan prima: daar neem je dan lekker je decoratie mee naartoe om een feestplekje te versieren - maar ook hier gaan de kids gewoon heerlijk spelen en is een verhaal met spelletjes niet nodig. Tenzij het een kleine speeltuin is, dan kun je beter wel een aantal leuke activiteiten vooraf bedenken. 

Gymzaal afhuren

Nog een idee: een gymzaal afhuren en daar voor de hele klas van je kind een Spiderman feestje geven. Zelfde verhaal: de decoratie in thema is genoeg - een enkel spelletje misschien wel handig maar zéker niet een heel verhaal. Maak er een apenkooi van in Spidermansfeer... slingeren aan de touwen... top toch? 

Spiderman inhuren via Kidsmoment

Spiderman kinderfeestje thuis vieren

Zelf vond ik het toen de kids klein waren juist heerlijk om het wél thuis te vieren, met een spannend verhaal en activiteiten in het gekozen thema. Als ik een programma moest bedenken ging ik altijd eerst nadenken over wat er eigenlijk allemaal bij dat thema hoort. Gewoon brainstormen, in het wilde weg woorden opschrijven die te maken hebben met het thema. Zullen we dat even voor Spiderman doen?

Spiderman ideetjes

Ik denk dan aan.... Peter Parker... slingeren... spinnen... spinnenweb... klimmen... klauteren... superheld... goed en kwaad... the Green Goblin... spinnenwebben schieten... mikken... maskers... boeven vangen... vliegen (omdat je die vangt in een spinnenweb)... spinnengif... 

En jij? Vul maar aan!

Themaverhaal met probleem of missie

Een themaverhaal begint bij een doel: de kids moeten samen een probleem oplossen of een missie volbrengen. Iets dat met Spiderman te maken heeft natuurlijk.

Bijvoorbeeld dat de outfit van Spiderman gestolen is... dat is een groot probleem want zonder zijn pak en spinnenschieter kan Peter Parker geen boven vangen, toch? Die outfit moet dus gevonden worden, en daar moeten de kids van alles voor doen.

De boosdoener - bijvoorbeeld The Green Goblin - geeft aanwijzingen om de kinderen uit te dagen. Dat kan eenvoudig met briefjes of telefoontjes, of geluidsopnames met vervormde stem. Spannend! 

Met elke opdracht die de kinderen uitvoeren komen ze een stapje dichterbij de oplossing. Of ze vinden steeds een stukje van het pak, dat kan ook. Je kunt een Spiderman-poster in stukken knippen, dan vinden ze puzzelstukken.

Als ze die allemaal hebben gevonden passen ze de stukken in elkaar en hebben ze Spiderman gered. Of op de achterkant van de puzzel vormt zich een beschrijving van de plek waar ze de spullen kunnen vinden. De zoektocht is mega spannend, want The Green Goblin zit ze op de hielen...

Spiderman spelletjes

De opdrachten die de kinderen krijgen hoeven niet zo bijzonder te zijn. Als je een simpel spelletje, dat ze echt wel kennen, in thema uitlegt is het opeens een héél ander spel! Bij Spiderman zou ik zeker iets doen met spinnenwebben, met touwtjes kun je allerlei leuke spelletjes doen. Een paar voorbeelden:

 • Menselijk spinnenweb

  De kinderen staan in een kring, steken hun rechterhand uit en pakken een willekeurige andere hand vast. Dan doen ze hetzelfde met hun linkerhand. Dan zijn ze aan elkaar verbonden als een spinnenweb... maar moeten ze proberen het web te ontwarren zonder hun handen los te laten. Dat doen ze door draaien, klimmen, kruipen... supersimpel en superleuk spel.
 • Spinnenweb van draad

  Kids in een kring, één van hen heeft een bol wol. Die roept de naam van één van de anderen en gooit de bol naar hem of haar toe maar houdt het uiteinde vast. Die gooit door maar houdt het draad ook vast. Zo gooien ze de bol een x-aantal keer over, natuurlijk steeds naar een ander. Er ontstaat in de kring een spannend spinnenweb. Lukt het hen vervolgens om het draad weer zonder knopen uit de war te halen?
 • Lekkers uit het web halen

  Bind voor elk kind een snoepzakje aan een draad een beetje leuke lengte. Aan het andere uiteinde hang je een kaartje met de naam van de kinderen. Wikkel alle draden (aan de kant van het kaartje) om een paal ofzo. Ook verder mogen de draden best flink door de war liggen, een echt web. Door het web te ontwarren komen de kids allemaal aan hun eigen snoepzakje!

Superheld vaardigheden testen of trainen

Maar het hoeft natuurlijk niet allemaal om spinnenwebben te draaien tijdens een Spiderman feestje. Spiderman is immers ook een superheld die boeven vangt. Daarvoor moet hij springen, rennen, mikken met zijn webschieter, slingeren, goed luisteren en nadenken. Al die vaardigheden moeten de kinderen tijdens het feestje laten zien of juist trainen. 

Giftige spin - laat je niet bijten

Ken je dat spelletje waarbij je een 'bom' doorgeeft die dan op ieder moment kan ontploffen? Dat kun je ook met een plastic spin doen: degene die de spin in z'n handen heeft als het alarm gaat wordt gebeten en is af.

Spiderman-speurtocht als afsluiter

De meest geweldige afsluiter van een kinderfeestje vond ik altijd een speurtocht. Aan het eind van de speurtocht is dan de ontknoping van de missie. Daar vinden ze het laatste puzzelstuk of wat dan ook. Of als je het echt spannend wilt maken: ze vangen The Green Goblin (moet je wel iemand in een pak hijsen). 

Die speurtocht hoeft niet lang te duren, het gaat om het afronden van het verhaal. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een langere speurtocht, met spelletjes en activiteiten onderweg. Of een fotospeurtocht met aanwijzingen, ook superleuk. 

Gevulde Spiderman-uitdeelzakjes als beloning

Hoe dan ook: aan het eind van de speurtocht is de ontknoping en hebben de kinderen natuurlijk hun doel bereikt, het probleem opgelost of de boef gevangen. Daarbij hoort een beloning: een Spiderman-uitdeelzakje met snoepjes en/of kleine speeltjes om mee naar huis te nemen. Ook de inhoud kun je in thema doen als je dat een beetje kunt vinden... 

Genoeg inspiratie voor Spiderman kinderfeestje?

Zo... heb jij een beetje inspiratie voor een Spiderman kinderfeestje voor jouw jarige Spidey-fan? Vast wel, en anders Google je gewoon nog even verder - er is genoeg te vinden om een top partijtje in dit thema te organiseren voor jouw kind!

 

Anneke Ranzato - Go-Kids

Deze blog bevat affiliate links. Dat betekent dat als jij via die link naar een webshop gaat en daar iets koopt, ik daarvoor een kleine commissie krijg. Dat kost jou niets extra en je helpt mij ermee... dank je wel dus!