Gisteren was het 11 november. De dag van Sint Maarten. Je weet wel, die van de koeien hebben staarten, de meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sinte Maarten aan! Hier bij mij thuis hadden we na vorig jaar al niet het idee dat het druk zou worden, maar natuurlijk hadden we wel een schaal snoepgoed klaarstaan, in de hoop toch een paar kindjes met lampionnen en lieve liedjes te mogen begroeten. Helaas.... er kwam er niet één. Niet één!

Sint Maarten 2017

Vorig jaar was onze eerste 11 november in onze nieuwe woonplaats Monnickendam. We waren in augustus verhuisd vanuit Purmerend naar dit heerlijke pittoreske havenstadje. Na de verhuizing ging mijn lief eindelijk overstag voor de aanschaf van een door mij en de kids zo felbegeerd hondje, dus we hadden een nieuw huis én een hond! Ons hondje bleek het alleen heel moeilijk te hebben met bezoek, zowel binnen als aan de deur, dus voor Sint Maarten zag ik mijn geest al dwalen met een paniekerige hond en bange kindjes. We besloten uit eten te gaan, maar niet zonder iets achter te laten voor de kinderen met lampionnen. 

Ik zette voor het poortje van onze tuin een tafeltje neer met een gezellig kleedje erover, elektrische kaarsjes erop en een picknickmand met lekkers. Aan de traktatie een Go-Kids flyer geniet... zo kon ik Monnickendam meteen kennis laten maken met Go-Kids tenslotte! Een gelamineerde brief erbij waarin ik uitlegde waarom het voor ons hondje niet zo fijn was als ze voor de deur gingen staan zingen, dat we daarom op deze manier het lekkers voor ze hadden klaargezet. Met het vriendelijke verzoek om vooral één traktatie per persoon mee te nemen en de rest te laten liggen voor andere kinderen.

Teruggekomen van het etentje was ik natuurlijk heel benieuwd of er nog iets over zou zijn in de mand. Iets óver? Ehhhhh.... eigenlijk had ik eerder het idee dat er helemaal niets uitgehaald was. Dat er misschien wel niet één kind met een lampion door onze straat gelopen was, want het tafeltje kon je niet missen. Ik ruimde de boel weer op, picknickmand ging in de gangkast. Toen we op Koningsdag 2018 de mand tevoorschijn haalden om te gaan picknicken wachtte ons een hele lekkere verrassing.... heel veel Twixjes en andere snoepjes!

Sint Maarten 2018

Inmiddels is ons eerste hondje verhuisd naar andere baasjes en hebben we onze lieve Ahsoka, die wel blaft als iemand onze tuin binnenkomt maar bezoek daarna gezellig begroet. Nu kunnen we dus wél kindjes aan de deur laten zingen en snoep aan ze uitdelen. We verwachten - gezien de volle mand die we vorig jaar bij thuiskomst aantroffen - niet heel veel lampionnen en liedjes bij deze Sint Maarten, maar er zullen toch wel een paar kindjes komen om onze harten te laten smelten? Mijn boys zijn 12 en 14 jaar inmiddels, middelbare school pubers, dus die gaan niet meer op pad met een lampion om snoep te scoren. Zij willen juist de deur open doen en de kleintjes blij maken.

Er komt letterlijk helemaal niemand. Geen enkele lampion, niet één liedje. M'n jongens zien het voordeel wel: lekker veel snoep over! Maar toch, wel jammer.

Georganiseerd Sint Maarten lopen op 11 november

Ik had het wel een beetje zien aankomen. Door vorig jaar, maar ik wist nu ook iets dat ik vorig jaar nog niet had meegekregen: hier in Monnickendam wordt in het oude centrum een optocht georganiseerd. Daar verzamelen echt wel veel kinderen met lampionnen bij de kerk, en die lopen dan een rondje langs de huizen in de oude stad. Daar wonen wij niet, dus wij zien geen kinderen. 

Ook in andere gemeenten zie je dat er optochten georganiseerd worden. En ik snap het wel. Ook in Purmerend was het Sint Maarten bezoek al behoorlijk afgenomen in de loop der jaren. Dan gaan natuurlijk steeds meer mensen niet meer meedoen: ze hebben geen snoep, doen de deur niet open. 

Moet je als ouder ook nog eens gaan uitleggen waarom die buurman of buurvrouw wel thuis is, de TV staat aan, maar hoe hard de kindjes ook zingen - of ze drukken toch maar even op de bel voor als de mensen misschien wat doof zijn - er is geen beweging in het huis te zien. Teleurgesteld druipen de kinderen af, papa en mama proberen het goed te praten en de moed erin te houden.

Naarmate er meer deuren gesloten blijven gaan de kinderen vanzelf de straat mijden. Want het is heel simpel: je wilt zoveel mogelijk snoep ophalen in zo min mogelijk tijd. Zingen voor een dichte deur die niet open gaat is niet leuk. 

Dan zijn er gelukkig mensen en organisaties die Sint Maarten levend willen houden. Die organiseren evenementen, zoals Halloween Sint Maarten in Purmerend, de optocht in Monnickendam, en ook in Amstelveen en in het Vondelpark hebben we al optochten gespot. Ongetwijfeld zijn er zo nog veel meer initiatieven voor Sint Maarten. Is dat vervelend? Wel als je verwacht dat je kindjes aan de deur krijgt en daar werk van hebt gemaakt. Niet als je naar het belang van de kinderen kijkt. 

Les voor Sint Maarten 2019

Voor Sint Maarten 2019 kan ik twee dingen doen, en ik doe ze gewoon allebei. Ik ga speuren naar georganiseerde evenementen en die in de Go-Kids agenda zetten - om ouders die in zo'n magere Sint Maarten wijk wonen te helpen bij het vinden van een leuke plek om met de kids te gaan lopen. Natuurlijk zorg ik ook dat ik snoep in huis heb, voor als er opeens toch kindjes bij ons langskomen. Want dat vind ik natuurlijk wel het allerleukst!